Все буде Україна!

Сьогодні Каховська ГЕС ім. П.С. Непорожнього святкує 60-річчя

Сьогодні Каховська ГЕС ім. П.С. Непорожнього святкує 60-річчя

16-10-2015
Каховській ГЕС – 60 років

Сьогодні в Каховці – свято. Одна з візитних карток міста та гордість області та України – Каховська ГЕС – відзначає своє 60-річчя з моменту запуску першого гідроагрегату. У зв'язку із цим колектив станції та керівництво компанії ПАТ «Укргідроенерго», разом з місцевою громадою та за участю представників влади міста відкрили ці урочистості та радо вітають всіх причетних до створення легендарної станції, ветеранів та працівників, які будували та експлуатують об'єкт, підтримують його в працездатному та безпечному стані.

Відходячи до історії, слід згадати, як 21 вересня 1950 року постановою Ради Міністрів СССР за №4000 було прийнято рішення про будівництво Каховської гідроелектростанції на річці Дніпро. Монтаж першої турбіни, розпочатий в серпні 1954 року було завершено 18 жовтня 1955 року. Саме цей день вважається Днем народження станції. Протягом того ж року на Каховській ГЕС було змонтовано ще 5 гідроагрегатів. Поставою Ради Міністрів України за №1630 від 19 жовтня 1959 року Каховська ГЕС була прийнята в промислову експлуатацію з встановленою потужністю 312 МВт. 

Будівництво Каховського гідровузла здійснювалось з 1951 по 1957 рік спеціальним будівельно–монтажним управлінням «Дніпробуд» під керівництвом Андріанова С.Н. і головних інженерів Медведєва П.А., Непорожнього П.С. У ці часи  Петро Степанович Непорожній був призначений на великий державний пост — Голова Держбуду України, потім Першим заступником міністра електростанцій СРСР, а в 1960 він призначений Міністром енергетики і електрифікації СРСР.

У цей період в Україні під безпосереднім керівництвом Петра Непорожнього розгорнулося спорудження найбільших теплових електростанцій потужністю до 3,6 млн кВт, оснащених турбогенераторами, що не мали аналогів у світі, потужністю по 200–300 і 800 МВт, що працюють на надкритичних параметрах пари. Серед них Ладижинська, Слов'янська, Придніпровська, Криворізька, Вуглегірська і інші електростанції. Під керівництвом Петра Непорожнього була успішно здійснена програма будівництва атомних електростанцій в Україні, таких як Рівненська, Запорізька. Швидкими темпами споруджувався і каскад гідроелектростанцій на Дніпрі. Серед них вперше в світовій практиці здійснений пуск капсульних гідрогенераторів на Київській ГЕС і проведена реконструкція зі збільшенням потужності ДніпроГЕС, флагмана гідроенергетики України. Інтенсивно велося електромережеве будівництво. Створювалися лінії електропередачі на високу і надвисоку напругу 220, 330, 500 і 750 кВ, що створило  Єдину енергосистему України та дозволила здійснити паралельну роботу з європейськими енергосистемами. Постановою Кабінету Міністрів України за №1026 від 26 червня 2000 року було присвоєно Каховській ГЕС ім'я П.С. Непорожнього.

Сьогодні Каховська ГЕС входить до складу каскаду Дніпровських ГЕС компанії ПАТ «Укргідроенерго» та є нижньою сходинкою каскаду. Основними функціями Каховської ГЕС є покриття пікових навантажень в добовому графіку енергосистеми, регулювання частоти і потужності, а також забезпечення аварійного резерву в об’єднаній енергосистемі України, що підвищує рівень її безпеки та надійності.

На Каховській ГЕС встановлено шість вертикальних гідроагрегатів з поворотнолопатевими турбінами і синхронними генераторами зонтичного виконання.  На даний час станція переживає другу молодість. Враховуючи солідний її вік, на Каховській ГЕС повномаштабно проводяться роботи по реконструкції, модернізації і заміні морально застарілого та фізично зношеного обладнання. Це стосується як гідротехнічного обладнання, так і електротехнічного, а також гідротехнічних споруд.

На даний час встановлена потужність станції складає 329МВт.

З початку експлуатації вироблено електроенергії  - 82млрд. 832млн. кВт.год.

Загальна кількість персоналу Каховської ГЕС складає - 241 працівник з них 57 жінок.

Середня заробітна плата складає - 6900грн.

Кожний працівник вкладає максимум зусиль для забезпечення стабільної,  безаварійної роботи гідроелектростанції.

На даний час виконуються роботи по реконструкції ГА №2 з наступним об’ємом  робіт: заміна камери робочого колеса; вала турбіни та напрямного апарату; модернізація робочого колеса та маслоприймача; ремонт лопатей РК; заміна шпильок кріплення ротора до втулки підп’ятника; виготовлення штанг робочого колесу, лікування бетонних поверхонь спіральної камери.

У 2016 - 2017 роках планується розпочати будівництво Каховської ГЕС-2. Ей проект входить до переліку переспективних інвестиційних проектів ПАТ “Укргідроенерго”, адже на меті розширення гідровузла є збільшення маневрової потужності, яка сьогодні є вкрай дефіцитною для української енергосистеми.

З нагоди святкування 60-річчя з дня пуску першого гідроагрегату відбулося нагородження працівників та ветеранів Каховської ГЕС 

Так, нагрудний знак "Відмінник енергетики України" вручено начальнику зміни станції оперативної служби Сидоренко Олександру Івановичу та інженеру 1 категорії цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку Доброскоку Анатолію Івановичу. Грамотою Міненерговугілля відзначено виконуючого ообов’язки головного інженера Макарова Станіслав Миколайовича, електрослюсара з ремонту й обслуговування автоматики та засобів вимірювань електростанції 6 розряду цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку Шевцова Юрія Валентиновича, токара 6 розряду турбінного цеху Зюбіна Миколу Юлійовичу.

Нагрудний знак «Почесний працівник "Укргідроенерго" отримали начальник оперативної служби Качуровський Петро Володимирович та головний бухгалтер сектору бухгалтерського та податкового обліку Перевертнюк Надія Петрівна.

Подякою ПАТ "Укргідроенерго" відзначено інженера 2 категорії цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку Коваленко Олександра Анатолійовича, начальника зміни електротехнічного цеху оперативної служби Верещака Андрія Григоровича, майстера електротехнічного цеху Єрьоміна Андрія Миколайовича та водія автотранспортних засобів транспортної дільниці 1 класу Даниленко Віктора Володимировича.

Грамоту ПАТ "Укргідроенерго» отримали помічник генерального директора ПАТ «Укргідроенерго» Вощинський Костянтин Валентинович, виконуючий обов’язки директора Каховської ГЕС Пащенко Олег Григорович, начальник зміни електротехнічного цеху оперативної служби Крилас Сергій Миколайович, слюсар з ремонту гідротурбінного устаткування 6 розряду турбінного цеху Мусієнко Володимир Володимирович, начальник цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку Зеленський Дмитро Анатолійович, електрогазозварник 5 розряду турбінного цеху Гришко Олександр Григорович – начальник зміни турбінного цеху оперативної служби Вікторов Володимир Ілліч, інженер – геодезист гідротехнічного цеху.Ячний Сергій Сергійович.

Колектив ПАТ «Укргідроенерго» вітає Каховчан зі святом та бажає всім міцної наснаги, професійних успіхів та добробуту!

 

Поділитися: