Все буде Україна!

Сонячні плани. Як в Укргідроенерго розвивають альтернативну енергетику

Сонячні плани. Як в Укргідроенерго розвивають альтернативну енергетику

16-04-2020
Останнім часом у світі дедалі більшої популярності набувають проєкти, пов’язані з розвитком генеруючих потужностей, які використовують відновлювальні джерела енергії. І Україна – не виняток. Причин тому декілька: по-перше, у світі з кожним роком зменшуються запаси викопних видів палива, по-друге – зростає рівень забруднення атмосфери парниковими газами внаслідок діяльності генеруючих підприємств.

В цьому контексті сонячна енергетика – один з найбільш перспективних та динамічних напрямків енергетики. Енергія сонця може використовуватися в якості джерела як електричної, так і теплової енергії. Вона екологічно чиста – в процесі її виробництва не утворюються шкідливі викиди, що в умовах кліматичних змін глобального рівня дуже важливо.

Цей відносно новий спосіб виробництва електроенергії отримав стрімкий розвиток в середині 2000-х років, коли країни ЄС стали впроваджувати політику зниження залежності від вуглецевого палива під час виробництва електроенергії.

Згідно з прогнозом Європейської асоціації сонячної енергії (SolarPower Europe), вже у 2022 році встановлена потужність світової сонячної енергетики може перевищити 1 000 ГВт, таким чином частка сонячної генерації в структурі виробництва електроенергії у світі сягне 5%.

За даними Держенергоефективності станом на 2019 рік загальна потужність сонячних електростанцій в Україні становила понад 2200 МВт. Лише за перше півріччя минулого року було введено в експлуатацію понад 700 МВт нових генеруючих потужностей. Торік у проєкти з відновлювальної енергетики в Україні було інвестовано 3,7 млрд. євро, значна частина з яких припадає саме на сонячну генерацію.   

«Сонячний» напрямок генерації потенційно привабливий і для Укргідроенерго. В компанії у найближчому майбутньому планують реалізувати низку проєктів з будівництва сонячних електростанцій разом з акумулятроними батареями на діючих ГЕС і ГАЕС.

Будівництво сонячної генерації сприятиме поліпшенню асортименту та якості допоміжних послуг Укргідроенерго, підтримці інтеграції відновлювальних джерел енергії, підтримці приєднання до  європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E), а також зменшенню витрат на технічне обслуговування та продовження терміну експлуатації ГЕС.

Зокрема, планується будівництво СЕС, потужністю 10,6 МВт, на філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС». Тут встановлять одну літій-іонну акумуляторну батарею, ємністю 46 МВт. Очікується, що інвестиції в проєкт складуть понад 40 мільйонів доларів.

Окрім того, в планах Укргідроенерго - зведення сонячної установки на Канівській ГЕС. Її потужність складе 13,5 МВт. Три акумуляторні батареї будуть здатні накопичувати надлишкову електроенергію, обсягом 22 МВт. Очікуваний обсяг інвестицій – понад 56 мільйонів доларів.

Ще одну СЕС, потужністю 6,5 МВт, зведуть на берегах Кременчуцького водосховища. Тут також планують встановити одну акумуляторну батарею, ємністю 60 МВт, загалом інвестувавши у проєкт понад 47 мільйонів доларів.

В планах компанії – також будівництво сонячної установки, потужністю 5,3 МВт на Середньодніпровській ГЕС. На станції встановлять одну літій-іонну акумуляторну батарею, здатну накопичувати 25 МВт електроенергії. На реалізацію задуму знадобиться понад 22 мільйони доларів.  

Окрім того, компанія має на меті реалізувати соціальний енергетичний проєкт на Дністровському каскаді гідроелектростанцій.  Його мета - забезпечити використання відновлювальних джерел енергії для місцевих транспортних засобів, які живляться від електроенергії, за ціною, нижчою за тарифи для другого класу споживачів. Тут планують збудувати сонячну електростанцію, потужністю 28 МВт та встановити одну акумуляторну батарею, ємністю 15 МВт. Очікується, що соціальне споживання електроенергії в рамках проєкту становитиме 21 000 МВт-год на рік, а щорічна економія витрат на електроенергію 1,95 млн. доларів на рік. Загальні інвестиції в соціальний проєкт складуть понад 28 мільйонів доларів.

Наразі розроблено техніко-економічне обґрунтування будівництва сонячних електростанцій, компанія працює над залученням коштів міжнародних фінансових організацій для реалізації проєкту.

Благодатний клімат України та сприятливе правове поле сприяють стрімкому розвитку сонячної енергетики на теренах держави. Зелений тариф, за яким держава купує усю електроенергію, вироблену СЕС, на сьогодні в Україні один з найвищих в Європі. Усі ці фактори роблять сонячну енергетику привабливою для інвесторів та сприяють надходженню в галузь значних коштів.

За прогнозами експертів, у найближчому майбутньому сонячна енергетика лише нарощуватиме темпи будівництва промислових та приватних станцій. При збереженні нинішніх тенденцій, до 2025 р вона може  досягти сумарної потужності 5000 МВт. Втім стрімке зростання сонячної генерації неминуче призведе до проблем з балансуванням енергосистеми, вирішити які допоможе будівництво нових гідрогенеруючих потужностей.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: УНІАН

 

 

 

Поділитися: