Все буде Україна!

Стабільний виробіток електроенергії у період маловоддя – одна з ключових задач у роботі Укргідроенерго

Стабільний виробіток електроенергії у період маловоддя – одна з ключових задач у роботі Укргідроенерго

16-08-2022
Забезпечення питною водою – це ще один пріоритет гідроенергетиків. При будівництві Дністровської ГАЕС до нього підійшли комплексно та виважено.

Дністер – третя за довжиною річка України. Сезонні повені та паводки, які чергуються з періодами маловоддя – характерні для неї явища. Завдяки існуванню каскаду Дністровських ГЕС та ГАЕС і Нижньодністровської ГЕС (раніше мала назву Дністровська ГЕС-2) здійснюється регулювання рівня води в Дністрі, а відтак –мінімізується його розлив імасштаб підтоплення територій, забезпечується водою населення.

Найбільша водність р. Дністер припадає на квітень, тобто на місяць, коли зазвичай проходить максимум водопілля. Найменша водність річки спостерігається в січні-лютому. Слід зазначити, що в останні десятиліття внутрішньорічний розподіл стоку дещо змінився. Перш за все, меншими стали витрати весняного водопілля. Разом з тим дещо зросли витрати протягом межені, хоча її тривалість збільшується в останні роки. Також щороку на річці спостерігається до п'яти паводків. Рівні води при цьому можуть зростати на 3-4 м, а іноді і більше. Для Дністра максимальні паводкові витрати значно більші, ніж повеневі. 

Перерозподіл стоку відбувається переважно за рахунок акумулювання води у Дністровському водосховищі, що дає можливість забезпечувати мінімальні витрати води в межах 100-130 м3/с та майже двічі зменшувати максимальні катастрофічні витрати води, не допускаючи підтоплення населених пунктів. Витрати води через Дністровський комплексний гідровузол щомісяця узгоджуються на засіданні Міжвідомчої комісії та затверджуються протокольно.

За останні майже 50 років на Дністрі не спостерігалось такого вкрай низького притоку, якє є влітку 2022 року. Так, у цей період з червня по липень притік у Дністровське водосховище зменшився з 55 до 28 м³/с. Без Дністровського водосховища такий природний стік води призвів би до катастрофічних наслідків – засухи. Проте саме робота Дністровської ГЕС забезпечує потреби у воді півдняУкраїни та Молдови, відповідно до рішення Міжвідомчої комісії при Державному агентстві водних ресурсів України на рівні не менше 110 м³/с.

В періоди межені та паводків робота дністровських ГЕС має певні обмеження для забезпечення необхідних обсягів маневрових та пікових потужностей. В такі періоди велике значення відіграє робота Дністровської ГАЕС, яка дозволяє забезпечити стабільний виробіток електроенергіїнезалежно від водності. В період підвищеної водностіДністровська ГАЕС виробляла 3–5 млн кВт·год, а вчервні-липні 2022 року, коли природні витрати складали 28-55 м3/с, Дністровська ГАЕС виробляла навіть більший обсяг електроенергії, до 6 млн кВт·год,вкрай ефективно використовуючи водні ресурси буферного водосховища в об’ємі 38,8 млн м3 води. 

Дністровська ГАЕС зорієнтована на збалансоване природокористування та виробництво екологічної енергії. Введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС не погіршуватиме екологічну ситуацію довкола Дністра. Споруда спроєктована таким чином, що не перегороджує греблею річку Дністер, тож не впливаєані на міграційні процеси іхтіофауни, ані на нерест риби. Завдяки новітнім технологіям негативний екологічний  вплив ГАЕС на навколишнє середовище в басейні річки Дністер  мінімізовано. Серед позитивних наслідків запуску гідроакумулюючої станції – зростання аерації води у Дністрі. Вода у річці насичується киснем, що є сприятливим фактором для розвитку іхтіофауни.

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Пресслужба Дністровської ГАЕС

 

Поділитися: