Все буде Україна!

ТОП-5 найбільших ГЕС світу за потужністю

ТОП-5 найбільших ГЕС світу за потужністю

04-11-2019
Світова гідроенергетика активно розвивається: будуються нові малі та великі ГЕС, реконструюються ті, що вже попрацювали. Частка гідроенергії у загальному обсязі світової електроенергії наразі становить близько 20%.

Норвезькі ГЕС покривають потреби країни в електроенергії на 98%. В Австрії цей показник становить 65%, а до 2030 року країна має мету перейти на відновлювальні джерела на 100% (наразі їх частка – 73%). У китайській провінції Сичуань добудовується ГЕС «Байхетань» з греблею висотою 289 метрів. Вона має стати другою у світі за потужністю, але, ненадовго, адже у Демократичній Республіці Конго вже зводять ГЕС «Гранд Інга» на 52 гідроагрегати, потужність якої складатиме рекордні 39 ГВт. Наразі перелік топ-гідроелектростанцій світу має такий вигляд: 

№ 1 «Три ущелини» (22,5 ГВт), р. Янцзи, Китай
Гребля: висота – 185 м, довжина – 2309 м. Ємність водосховища: 39,3 км³

Коли у 1992 році почали будувати найбільшу ГЕС у світі, то планували, що вона покриватиме близько 20% потреб Китаю в електроенергії. Але на час запуску станції «апетити» країни настільки зросли, що вона заледве змогла забезпечити 2%. Тут напружено працюють 34 гідротурбіни: щосекунди через них проходить близько 100 тис. тон води. Будівництво ГЕС покращило умови для судноплавства на місцевості, в результаті чого вантажообіг зріс до 10 разів. Також «Три ущелини» покращила ситуацію з паводками у долині річки, від яких ця територія потерпала з давніх давен. Так, у 2010 році був максимальний за 130 років паводок, але водосховище акумулювало в собі надлишок води (її рівень виріс на 3 м за добу!) та зберегла землі від затоплення.

Цікавий факт: «Три ущелини» збільшила добу на 0,06 мікросекунди за рахунок того, що майже 40 млрд кубів води здійняла на висоту 185 м над рівнем моря і віддалила від центру Землі. Це збільшило момент інерції планети, тож її оберт уповільнився на 0,06 мікросекунди.

№ 2 «Ітайпу» (14 ГВт), р. Парана, Бразилія та Парагвай
Гребля: висота – 196 м, довжина – 7700 м. Ємність водосховища: 29 км³

ГЕС "Ітайпу"
«Ітайпу» (14 ГВт), р. Парана, Бразилія та Парагвай (фото: graylineargentina.com)

У далекому 1991 році «Ітайпу» вважалася найпотужнішою ГЕС у світі, але згодом пальму першості довелося віддати більш сучасним «Трьом ущелинам». Почали будувати надскладну для свого часу ГЕС у 1971 році, а вже за 12 років перші турбіни закрутилися у водяному вихорі. Офіційна назва станції «Бінаціональ Ітайпу», що значить «двонаціональна», адже заради забезпечення своїх країн енергією змушені були знайти спільну мову два не найбільш дружні «сусіди» – Бразилія та Парагвай. А слово «ітайпу» на мові місцевого індійського племені гуарані значить «камені, що співають». Сьогодні гігантська ГЕС забезпечує близько 20% потреб Бразилії в електроенергії і більше 90% – Парагваю.

Цікавий факт: зводили ГЕС 30 тис. чоловік. Щоб збудувати греблю «Ітайпу» висотою у 65-поверховий будинок, спочатку з місцевості було вивезено 64 млн куб. м землі та скельних порід, а потім завезено більше 15 млн куб. м бетону (яких могло би вистачити на будівництво такого міста, як, наприклад, Ріо-де-Жанейро).

№ 3 «Сілоду» (13,86 ГВт), р. Цзиньша, Китай
Гребля: висота – 285 м, довжина – 700 м. Ємність водосховища: 12,7 км³

ГЕС "Силоду"
ГЕС «Сілоду», р. Цзиньша, Китай (фото: aboutenergy.com)

Назву свою станція отримала від розташованого неподалік поселення Сілоду, центру міського повіту Юншань. Будівництво розпочалося у 2003 році, а восени 2014-го на станції вже працювало 18 гідротурбін потужністю 770 МВт. Хоча у 2005 році зведення ГЕС було призупинено, щоб більш детально дослідити вивчення наслідків спорудження для екології району. В результаті на електростанцію була покладена не лише місія забезпечення країни електроенергією, але й частково – очищення річки, що відрізнялася бурхливою течією і тому була забруднена великою кількістю мулу. Сьогодні «Сілоду» успішно контролює стік води та фільтрує її.

Цікавий факт: висота китайської ГЕС у 285 м забезпечила їй 4 місце у переліку найвищих дамб світу. «Сілоду» може за видовищністю скласти конкуренцію навіть Ніагарському водоспаду, адже вище за нього у шість разів.

№ 4 «Гурі» (10,23 ГВт), р. Кароні, Венесуела
Гребля: висота – 162 м, довжина – 1300 м. Ємність водосховища: 138 км³

ГЕС "Гури"
ГЕС «Гурі», р. Кароні, Венесуела (фото: jyrox.com)

ГЕС почали будувати у 1963 році, а у 1986, коли «Гурі» запрацювала на повну потужність, вона на три роки отримала звання найбільшої гідроелектростанції у світі. У двох машинних залах працюють 20 гідроагрегатів, які на 65% забезпечують потреби Венесуели в електроенергії. До 2000 року «Гурі» носила ім’я президента Рауля Леони, під час правління якого розпочалося її будівництво. Сьогодні це гідроелектростанція імені Сімона Болівара, національного героя країни та керівника визвольної боротьби за незалежність іспанських колоній в Південній Америці.

Цікавий факт: за ємністю водосховища – 138 км³ «Гурі» посідає перше місце серед усіх ГЕС світу. Його протяжність – 175 км, а ширина – 48 км. Це найбільша прісноводна водойма Венесуели.

№ 5 «Тукуруї» (8,37 ГВт), р. Токантіс, Бразилія
Гребля: висота – 95 м, довжина – 8000 м. Ємність водосховища: 45 км³

ГЕС "Тукуруї"
ГЕС «Тукуруї», р. Токантіс, Бразилія (фото: veja.abril.com.br)

ГЕС розташована у дощових лісах Амазонки і є першим такого роду масштабним технічним проектом у бразильській частині тропічних лісів. Спорудження електростанції розпочалося у 1976 році, а вже у 1984 «Тукуруї», що взяла собі назву місцевого поселення, розташованого неподалік, була запущена. Тут встановлені 25 турбін, які щорічно виробляють близько 21,4 млрд кВт·год електроенергії, більша частина якої йде на потреби підприємств алюмінієвої промисловості.

Цікавий факт: ГЕС «Тукуруї» фігурує у видовищному британському кінофільмі 1985 року «Смарагдовий ліс», що розповідає про взаємини американців і корінних народів Бразилії.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: