Все буде Україна!

У Яготині вшанували пам'ять видатного енергетика Петра Непорожнього

У Яготині вшанували пам'ять видатного енергетика Петра Непорожнього

18-07-2018
17 липня у місті Яготин відбулося вшанування пам’яті першобудівника Нової Каховки, колишнього головного інженера будівництва Каховської ГЕС Петра Степановича Непорожнього.

Цьогоріч відзначали 108-у річницю від дати його народження.У заході взяли участь ветерани енергетики та представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Фото Міністерства енергетики та вугільної промисловості України

Петро Непорожній  народився 13 липня 1910 року у м. Яготин. Його ім’я увійшло в історію як ім’я видатного енергетика та енергобудівника. Петро Непорожній був проректором та доктором технічних наук. За життя був нагороджений  багатьма орденами. Написав близько 30 фундаментальних праць у галузі енергетики та гідроенергетичного будівництва.

Однак найвагомішим внеском для історії України стала його кропітка робота під час будівництва Каховської ГЕС. Саме у 1953 році  він очолив службу головного інженера «Дніпробуду». І саме він грав ключову роль під час будівництва основної конструкції Каховської ГЕС.

Зведення греблі на Херсонщині було не простою справою, однак Петро Степанович з гідністю впорався з цим. Його принципово новий метод поточного будівництва  забезпечив  будівництво греблі за рекордно короткий час.

Завдяки наполегливості та кропіткої роботи висококваліфікованого фахівця оцінив уряд і невдовзі він очолив Держбуд СРСР. Також  Петро Непорожній був міністром енергетики та електрофікації СРСР з 1962 по 1985 роки та  згодом заступником голови Ради Міністрів України. 

За період діяльності Непорожнього забезпечувалася потреба в електроенергії всіх галузей народного господарства України, підвищилася надійність роботи електростанцій і енергосистем, збільшилося виробництво електроенергії, а витрати на її вироблення — питомі витрати палива знизилися в 1,5 рази. Це був час розквіту енергетичної науки. Кількість науково-дослідних і проектних інститутів переступила за сотню, багато з яких здобули міжнародне визнання.

За значний вклад у розвиток енергетичної галузі постановою Кабінету Міністрів України у 2000 році ім'я Петра Непорожнього присвоєно Каховській ГЕС.

Сьогодні філію «Каховська ГЕС ім. П.С. Непорожнього» ПрАТ «Укргідроенерго» відвідують сотні школярів та студентів, котрі, дивлячись на назву станції та пам’ятник-погруддя у холі, віддають шану видатному енергетику.

 

Поділитися: