Все буде Україна!

У Черкаській ОДА відбулося засідання робочої групи з вивчення питань, пов’язаних з будівництвом Канівської ГАЕС

У Черкаській ОДА відбулося засідання робочої групи з вивчення питань, пов’язаних з будівництвом Канівської ГАЕС

18-10-2016
У Черкаській ОДА відбулося засідання робочої групи з вивчення питань, пов’язаних з будівництвом Канівської ГАЕС

12 жовтня поточного року у Черкаській облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи, створеної розпорядженням Черкаської ОДА, щодо вивчення питань, пов’язаних із будівництвом Канівської ГАЕС. У засіданні взяли участь представники ПАТ «Укргідроенерго», зокрема заступник генерального директора ПАТ «Укргідроенерго» Юрій Литвиненко, члени робочої групи, представники громадськості. Головував на засіданні заступник голови Черкаської ОДА Сергій Овчаренко.

На початку засідання Юрій Литвиненко розповів, що компанія «Укргідроенерго» зацікавлена в широкому обговоренні проекту будівництва Канівської ГАЕС. Це, зокрема, необхідно й для того, аби спростувати міфи про екологічну небезпеку гідроакумулюючої станції, застарілість технології тощо. Він презентував проект Канівської гідроакумулюючої електростанції, розповів про передумови спорудження ГАЕС, цілі й очікувані результати від введення в дію гідроакумулюючої станції.

«Введення в дію Канівської ГАЕС сприятиме виконанню Україною вимог регулювання частоти та активної потужності, а також створенню умов для використання потенціалу відновлювальних джерел енергії, активізація будівництва яких спостерігається в країні останнім часом» - зазначив Юрій Литвиненко.  «Без ГАЕС неможливо виконати зобов’язання щодо стабільності і безпеки енергосистеми, які взяла на себе Україна перед Європейською енергетичною спільнотою».

За словами Юрія Литвиненка, Канівська ГАЕС дасть можливість заощаджувати до 10 млн. кубометрів природного газу щомісяця, або 48 млн. доларів на рік, а також зменшить необхідність імпорту вугілля для українських ТЕЦ.

Крім того, заплановане будівництво передбачає створення 2000 робочих місць під час спорудження та близько 240 після запуску ГАЕС. На розвиток соціальної сфери у проекті передбачено близько 300 млн. грн. Ці кошти будуть витрачені на об’єкти соціальної сфери за рішенням громад.

Він повідомив, що в проекті будівництва розраховані всі можливі екологічні ризики й передбачено заходи компенсації шкоди природному середовищу. Так, наприклад, ПАТ «Укргідроенерго» планує вирощувати й випускати в Канівське водосховище щорічно близько 3 тонн малька товстолоба, що позитивно вплине на популяцію риби.

Керівництво ПАТ «Укргідроенерко» запевняє, що пам’ятки культурної спадщини, розташовані поблизу території, на якій планується спорудження ГАЕС, не постраждають. Роботи не пошкодять жодної археологічної пам’ятки та природоохоронних територій. Крім того, гідроенергетики беруть на себе зобов’язання провести археологічні дослідження території будівництва.

Також ПАТ «Укргідроенерго» запланувало провести ландшафтне укріплення території, аби запобігти появі зсувів і утворенню ярів, озеленити територію майбутньої електростанції.

«У майбутньому цей об’єкт може приваблювати туристів, за прикладом Длоуге Стране – гідроакумулюючої станції на сході Чехії, що поповнила список семи див країни» - сказав Юрій Литвиненко.

Щодо застарілості технології, гідроенергетик пояснив, що 99% маневрових потужностей світу наразі забезпечують саме ГАЕС. Це підтвердив і головуючий Сергій Овчаренко, який повідомив, що вивчав це питання й дізнався, що альтернативи ГАЕС у стабілізації енергосистеми, яка б мала таку ж потужність і не спричиняла шкоди екології, на даний час не існує.

Свої запитання представникам ПАТ «Укргідроенерго» та іншим членам робочої групи поставили в ході засідання й громадські активісти, які виступають проти будівництва ГАЕС. Зокрема, керівник одного з підрозділів Національного екологічного центру України Дмитро Іванов висловив сумніви у економічній доцільності будівництва, екологічній безпечності ГАЕС, а також повідомив, що територія будівництва співпадає із межами Трахтемирівського заповідника.

Представники ПАТ «Укргідроенерго» запропонували Д. Іванову надати на розгляд керівництва компанії документи, що підтверджують його слова, аби вивчити це питання до наступного засідання робочої групи.

У свою чергу голова громадської організації «Канівська спілка ветеранів АТО» Олег Клочок зауважив, що Канівська ГАЕС посилить енергетичну безпеку України та зменшить її залежність від російського газу, що на сьогодні є важливим аргументом.

Крім того, будівництво дасть змогу знайти роботу багатьом канівцям та жителям сіл району, серед яких чимало демобілізованих учасників АТО.

Сергій Овчаренко запевнив, що усі зауваження і пропозиції від громадських активістів будуть розглянуті, на всі запитання будуть надані вичерпні відповіді.

«Робоча група створена з метою вивчення усіх аспектів будівництва. Ми уважно вивчимо кожне зауваження від громадськості. Проте, закликаю учасників дискусії керуватися не емоціями, а конкретними фактами й документами» - сказав Сергій Овчаренко.

Наступне засідання робочої групи буде проведено в м. Канів. Про час і місце проведення буде повідомлено додатково.

 

Поділитися: