Все буде Україна!

У країнах ЄС очікують на завершення посухи до жовтня

У країнах ЄС очікують на завершення посухи до жовтня

25-08-2022
На 47 відсотках території ЄС спостерігається аномально довга відсутність опадів, що загрожує посухою, а 17 відсотків території вже перебуває у надзвичайній ситуації, повідомила Європейська служба моніторингу посухи.

Майже половині території Європейського Союзу (47 відсотків) у серпні загрожує посуха, повідомила у Брюсселі у понеділок, 22 серпня, Європейська служба моніторингу посухи. Через тривалу відсутність опадів на 17 відсотках території ЄС вже спостерігається надзвичайна ситуація, яка негативно позначається на рослинності та врожаях сільськогосподарських культур, заявила служба. Про це йдеться в матеріалі Deutsche Welle (DW).

Вже у липні загрозу посухи було виявлено на 46 відсотках території Євросоюзу. "Сильна посуха, на яку з початку року страждають велика кількість регіонів Європи, з початку серпня поширилася на нові території і посилилася", – зазначається у звіті, підготовленому за дорученням Європейської комісії.

Серед регіонів, сильніших за інші постраждалі від відсутності опадів, - частина Португалії, вся Іспанія, південь Франції, середня частина Італії, південь Німеччини, а також великий регіон, що охоплює Словаччину, Угорщину та Румунію, відзначили автори документа.

Після тривалого періоду аномальної посухи в європейських країнах очікують із серпня по жовтень на більшій частині ЄС "умови, що наближаються до нормальних". Можливо, цього буде недостатньо для повного відновлення після минулих місяців, але в багатьох місцях пом'якшить критичний стан, зазначають автори звіту.

В Україні посушливий період відчутно позначився на наповненні річок. З середини травня гідрологічна ситуація поступово наблизилася і набула ознак небезпечної ситуації природного характеру – маловоддя (або гідрологічної посухи). Зокрема, фіксується низький приплив води до Дністровського водосховища.

Не зважаючи на це, Дністровські ГАЕС та ГЕС працюють з дотриманням планових показників та урахуванням потреб населення і промисловості, Дністровський комплексний гідровузол функціонує згідно з Правилами експлуатації, забезпечуючи гідроресурсами південну частину України та Молдову.

Детальніше про особливості роботи Укргідроенерго в умовах обміління річок можна дізнатись з інтерв’ю генерального директора компанії Ігоря Сироти.

 

Все буде Україна!

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Пресслужба УГЕ

Поділитися: