Все буде Україна!

У Португалії 58% електроенергії, що споживається, виробляється з ВДЕ

У Португалії 58% електроенергії, що споживається, виробляється з ВДЕ

02-02-2023
Виробництво та споживання електроенергії з відновлюваних джерел енергії в Європейському Союзі зросло між 2020 і 2021 роками. І серед держав-членів Португалія посідає четверте місце серед країн, які споживають електроенергію переважно з відновлюваних джерел.

Як повідомляє Evwind, згідно з даними, опублікованими Євростатом, на додаток до збільшення виробництва на 5%, у ці роки валове споживання електроенергії в ЄС також зросло завдяки економічному відновленню, яке відбулося на фоні скасування обмежень щодо COVID-19.

Загалом частка відновлюваних джерел енергії у валовому споживанні електроенергії в ЄС зросла лише на 0,1 відсотка: з 37,4% у 2020 році до 37,5% у 2021 році.

Згідно з даними Європейського статистичного управління, на частку вітрової та гідроенергетики припадає понад дві третини загального обсягу електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел (37% і 32% відповідно) в ЄС. Третина ж електроенергії надходить від сонячних станцій (15%), твердого біопалива (7%) та інших відновлюваних джерел (8%).

«Сонячна енергія є найбільш динамічним джерелом: у 2008 році вона становила лише 1% електроенергії, спожитої в ЄС», - йдеться у звіті  Євростату.

Португалія займає перші позиції в аналізі споживання електроенергії з відновлюваних джерел серед 27 країн-членів. Згідно з даними, 58,4% загального обсягу електроенергії, що споживається в країні, надходить з відновлюваних джерел, що обумовлено виробництвом вітро- та гідроенергетики.

Незважаючи на це, цього показника недостатньо, щоб перевершити Австрію та Швецію, де три чверті електроенергії виробляється з відновлюваних джерел. 76,2% - у Австрії, де електроенергія головним чином генерується завдяки гідроелектростанціям, і 75,7%  - у Швеції, де левова частка електроенергії виробляється вітровими та гідроелектростанціями. Третє місце посідає Данія (62,6%), після якої йдуть Португалія (58,4%) та Хорватія (53,5%).

Найнижчі показники частки відновлювальної енергетики у загальній структурі виробництва електроенергії зафіксовано на Мальті (9,7%), в Угорщині (13,7%), Люксембурзі (14,2%), Чехії (14,5%)  та Кіпрі (14,8%).

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: