Все буде Україна!

Укргідроенерго підтримує ініціативу «Чистий Дніпро починається з тебе»!

Укргідроенерго підтримує ініціативу «Чистий Дніпро починається з тебе»!

07-07-2018
7 липня в Києві відбувся масштабний екологічний захід — «День Дніпра-2018», що проходив під гаслом «Чистий Дніпро починається з тебе».

Організаторами еко-заходу виступили: Державне агентство водних ресурсів України, Міністерство екології та природних ресурсів України, Регіональний проект ЄС «Водна ініціатива плюс» (EUWI+), AQUAMAN 3.8, Київська міська державна адміністрація та  ПрАТ «Укргідроенерго».

Святкування розпочалися з «Історичного перепливу Дніпра», участь у якому взяли близько 400 учасників, серед яких не лише спортсмени, а й любителі активного способу життя та прості кияни.  Учасники долали відстань близько 500 м з Труханового острова (біля Паркового мосту) аж до набережної біля Поштової площі, причал № 10.

Метою заходу стало привернення уваги українців до екологічних проблем та важливості збереження головної річки України ­ — Дніпра, а також вирішення проблеми «цвітіння» води, спричиненої, серед іншого, використанням пральних засобів з вмістом фосфатів чи фосфонатів.

Після перепливу відбулося урочисте нагородження переможців. Так найкращий час перепливу серед чоловіків склав 5 хвилин, серед жінок  - 5 хвилин 18 секунд.

Також в рамках Дня Дніпра пройшла низка цікавих заходів: трансляція відео-звернення «Вітання з 0-км - там де Дніпро зустрічається з Чорним морем», підведення підсумків конкурсу «Мальовничий Дніпро» та презентація їх на виставці. Для дітей працювали розважальні зони з аквагримом, аніматорами, майстер-класами та селфі-зоною.

У рамках «Дня Дніпра-2018» також проходила кампанія проти застосування пральних порошків, які містять фосфати або фосфонати. На заході було визначено переможців конкурсу «Мій улюблений пральний порошок – без вмісту сполук фосфору», а також  підведені підсумки еко-кампанії.

«Це історичний заплив з точки зору того, що це  демонстрація кредиту довіри до якості води в річці. Для підготовки цього заходу в соцмержах організатори створили кампанію із запобігання цвітіння Дніпра. Річка починає зацвітати через забруднення, а також внаслідок підвищення температури. В рамках кампанії ми закликали людей не використовувати порошки, що містять фосфати. До неї долучились не лише громадяни, але й підприємства, наприклад, Укргідроенерго, а саме Кременчуцька ГЕС  там не використовують фосфатні порошки з 2014 року», – розповіла представниця проекту ЄС «Водна ініціатива плюс» Юнона Ведєніна.

Слід зазначити, що ПрАТ «Укргідроенерго» ще у 2014 році розпочало заходи проти застосування пральних порошків. Так філія «Кременчуцька ГЕС»  відмовилась від використання мийних засобів, що містять фосфати. В результаті в стічних водах, що потрапляють до системи водовідведення, кількість фосфатів зменшилась втричі – це підтверджує щоквартальний хіміко-бактеріальний моніторинг.

 

«День Дніпра-2018» завершився танцювальним  флешмобом «Dnipro-dance».

За підсумками заходу ПрАТ «Укргідроенерго» нагороджено подякою за вагомий внесок в організацію першого «Історичного перепливу Дніпра».

Прес-служба ПрАТ "Укргідроенерго"

Поділитися: