Все буде Україна!

Укргідроенерго залучає міжнародний досвід управління водними ресурсами

Укргідроенерго залучає міжнародний досвід управління водними ресурсами

12-07-2019
Укргідроенерго з ознайомчим візитом відвідали фахівці Департаменту внутрішніх справ США.

В рамках візиту американські експерти ознайомилися з роботою Київської ГЕС, оглянувши її основні виробничі приміщення та центральний пульт керування.  Під час екскурсії гості довідалися про роль та місце гідроенергетики в Об’єднаній енергетичній системі України, а також дізналися про принципи генерації енергії з води.

Під час екскурсії регіональний науковий радник і координатор Програми пріоритетних екосистем Еверглейдс  та представник  Геологічної служби США Ніколас Джерард Аумен зазначив:

«У Південній Флориді ми маємо великий інфраструктурний об’єкт з великою кількістю шлюзів та насосів, збудований у 50-х роках минулого століття. Якщо порівнювати його зі спорудами Київської ГЕС, зведеної у 60-х роках, мушу визнати, що їх стан значно кращий. Заслуга вашої компанії в тому, що вона може дбайливо підтримувати у гарному стані гідротехнічні споруди».

Ніколас Джерард Аумен запевнив, що розвиток відносин між Україною та США – пріоритет зовнішньополітичного вектору Сполучених Штатів.

«Наша місія перебування тут – передати повідомлення про те, що Програма міжнародної технічної допомоги США дуже зацікавлена в тому, щоб розвивати відносини з Україною. Спектр питань, який входить до сфери Департаменту внутрішніх справ США надзвичайно широкий: це й екологія, управління водними ресурсами, гідроенергетика. Ми були б раді більше співпрацювати з Україною», - зазначив він.

Після презентації, яка стосувалася екологічних аспектів діяльності Укргідроенерго, генеральний директор компанії Ігор Сирота наголосив на тому, що турбота про довкілля та скорочення негативного впливу гідрогенерації на природу – серед пріоритетів Товариства.

«За рахунок водойм Дніпровського каскаду 75 відсотків території України забезпечується прісною водою. Екологічний стан Дніпра залишає бажати кращого. Ми вважаємо, що по річці Дніпро має бути відпрацьована програма, яка свого часу була впроваджена по Рейну, де б був визначений розмір шкоди, яку наносить кожна галузь господарства, яка використовує воду. Звичайно, в цьому списку має бути й гідроенергетика. Необхідно визначити дольову участь кожного на відновлення ресурсів річки відповідно до обсягів заподіяної шкоди»,- зауважив він.

Ігор Сирота розповів гостям, що серед основних аспектів діяльності компанії, спрямованих на екологічну безпеку виробництва – вдосконалення технологічного обладнання на станціях. Взятий у 1997 році курс на масштабну реконструкцію, якого Укргідроенерго дотримується упродовж багатьох років, переслідує, зокрема, й природоохоронну мету.

«Наші станції розташовані поблизу великих міст і ми відчуваємо відповідальність за експлуатацію гідроспоруд та намагаємося підтримувати їх в належному стані. У 1997 році ми розпочали реконструкцію гідросилового обладнання на наших ГЕС та ГАЕС.  Наразі в активній стадії знаходиться проєкт реконструкції гідроагрегатів на нашій найбільшій та найстарішій станції – ДніпроГЕС, яка була збудована у 1932 році. За нормативними документами, розробленими в часи СРСР, термін її експлуатації спливає через 15 років. Зараз ми реабілітуємо гідроагрегати станції, залучаючи європейських підрядників та кошти міжнародних фінансових організацій для того, аби продовжити життя станції на декілька десятків років. Окрім того, модернізація обладнання сприятиме покращенню екологічної ситуації», -зазначив Ігор Сирота.

В свою чергу, представник офісу Департаменту внутрішніх справ у Іллінойсі Роман Фердинанд зазначив, що Сполучені Штати готові ділитися з Україною досвідом щодо вирішення проблем функціонування водогосподарського комплексу.

«Ми хочемо більше дізнатись про проблеми, які відчуває Україна в питаннях водокористування, аби ми могли підключитися до їх вирішення, використовуючи свій досвід», - зауважив він.

Насамкінець генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота подякував американським фахівцям за візит та зазначив, що компанія відкрита для співробітництва.

Прес-служба Укргідроенерго

 

 

 

Фотогалерея

Поділитися: