Все буде Україна!

Узгоджено режим роботи водосховищ на першу половину лютого 2020 року

Узгоджено режим роботи водосховищ на першу половину лютого 2020 року

31-01-2020
31 січня відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на першу половину лютого 2020 року.

На засіданні заслухано інформацію Укргідрометцентру щодо прогнозу водності в басейнах Дніпра та Дністра на першу половину лютого та обговорено пропозиції учасників комісії щодо узгодження режимів роботи водосховищ.

За прогнозом Укргідрометцентру водність Дніпра біля Києва в лютому очікується в середньому 750 м3/с, тобто 83% від норми.

Виходячи з гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки в басейні Дніпра, гідрологічного прогнозу на лютий, а також з метою забезпечення питною водою населення, підтримання екологічно безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія вирішила розпочати поступове наповнення каскаду дніпровських водосховищ у першій половині лютого поточного року.

Київське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 15 лютого середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 103,0-102,34 м БС.

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст метро) не більше ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом першої половини лютого має бути в межах 91,44-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі поступового наповнення. Станом на 15 лютого рівень води у водосховищі має бути в межах 78,86- 81,0 м БС.

Кам’янське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,89-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,22 м БС).

Каховське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 15 лютого рівень має бути в межах 15,44-16,0 м БС.

Разом з тим, за прогнозом Укргідрометцентру, водність Дністра у вхідному створі Дністровського водосховища в лютому очікується в межах 102,0-121,0 м3/с, або 53% від норми.

Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Міжвідомча комісія пропонує здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше 100 м3/с.

Варто зазначити, що режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо. Тому, у разі зміни стоку Дніпра та Дністра або погіршення якості води на позачерговому засіданні Міжвідомчої комісії буде внесено відповідне коригування роботи водосховищ.

Детальніше із режимами роботи дніпровських та дністровських водосховищ можна ознайомитися за посиланням.

Фото Державне агентство водних ресурсів України

 

Фотогалерея

Поділитися: