Все буде Україна!

В Швейцарії побудують установку з виробництва водню на ГЕС Райхенау

В Швейцарії побудують установку з виробництва водню на ГЕС Райхенау

31-01-2023
Швейцарські компанії, які працюють у сфері відновлюваної енергетики - Axpo та Rhiienergie - будують установку з виробництва водню, потужністю 2,5 МВт, на гідроелектростанції Райхенау.

Як повідомляє Power  engineering international, введення в експлуатацію водневої установки заплановане на осінь 2023 року. Вона буде підключена до ГЕС Райхенау, контрольний пакет акцій якої належить Axpo. Axpo та Rhiienergie спільно інвестують у проєкт понад 8 мільйонів швейцарських франків (8,7 мільйона доларів).

Використовуючи потенціал швейцарської гідроенергетики, підприємство щорічно вироблятиме близько 350 тон "зеленого" водню. Це відповідає приблизно 1,5 млн літрів дизпалива, яке зможуть заощадити кантон Граубюнден та сусідня долина Рейна. «Зелений» водень доставлятиметься безпосередньо з виробництва на заправочні станції. Окрім того, водень може також сприяти декарбонізації промислових операцій.

«Зелений» водень, який виробляється за допомогою енергії з відновлюваних джерел, вважається основою енергетичного переходу. Компанія Axpo визначила розширення цієї області як стратегічне поле зростання. Воднева установка на ГЕС Райхенау – один з багатьох об’єктів, які компанія планує побудувати на руслових гідроелектростанціях у Швейцарії.

Використання водню як палива не надто поширене в країні. Мережа АЗС лише розвивається, а перші вантажівки, які працюють на водні, лише починають виїздити на дороги. За прогнозами Axpo, мережа АЗС, а також швейцарський водневий парк значно зростатимуть у найближчому майбутньому.

Швейцарія прагне досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Щоб досягти цієї мети, країна повинна значно скоротити викиди CO2. Як безпечне для клімату паливо, «зелений» водень відіграє ключову роль у стратегії декарбонізації, особливо у сфері вантажного транспорту.

Axpo заявляє, що є найбільшим виробником відновлюваної енергії в Швейцарії. Компанія володіє, або є співвласником близько 60 гідроелектростанцій в країні.

Rhiienergie — енергопостачальна компанія, яка постачає електроенергію та реалізує програми підтримки енергоефективності.

Варто зазначити, що Укргідроенерго розробляє власну концепцію пілотного проєкту з виробництва зеленого водню на базі потужностей ДніпроГЕС, номінальна потужність якого становитиме 1 МВт.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Axpo

Поділитися: