Все буде Україна!

Велика вода 1931 року: що трапилося і що збудували для вирішення проблеми?

Велика вода 1931 року: що трапилося і що збудували для вирішення проблеми?

24-04-2023
Ми розпочинаємо цикл пізнавальних матеріалів про найбільші і найвідоміші паводки, повені та водопілля в історії України та цікаві факти про ці природні явища. Сьогодні ця тема є достатньо актуальною для українців, зважаючи на водопілля 2023 року. 

Перша наша публікація присвячена всім відомій повені 1931 року, яка трапилася у Києві. Історики зазначають, що саме ця повінь вважається наймасштабнішою для столиці України. 

Що передувало великій воді 1931 року?

Перша за все це дощова осінь 1930 року. Тоді ґрунти збагатились водою, і через велику кількість опадів  перестали вбрати  вологу, зокрема, в придніпровській низині. Взимку промерзлий на кілька метрів ґрунт засипало рекордною кількістю снігу (у 1,5 рази більше за звичайну середньорічну норму). А весна 1931 року настала досить пізно - у квітні, і також супроводжувалася великими дощами. Окрім того, у березні на територіях Полісся відбулось раптове потепління. Температура повітря піднялась до 14 градусів і водночас розтопила сніги у басейнах Десни, Прип'яті та верхів'ях Дніпра. Поєднання усіх цих погодних факторів спровокували хід талої води вниз по течії, що далі за собою спровокувало вихід Дніпра з берегів та розлиття річних вод.

Таким чином в травні 1931 року історично зафіксовано максимальний рівень води, що сягнув 97,73 метра над рівнем моря, а Дніпро піднявся на 9 метрів. На той час було затоплено Поділ, село на Трухановому острові, а Рибальський півострів перетворився на острів.

Як в історії було вирішено проблему з підтопленнями?

Масштабні паводки у столиці були зафіксовані у 1845, 1877, 1895, 1908, 1931, 1970 і 1979 роках. Проблему великої води було вирішено після будівництва дамби Київського водосховища. Саме ця споруда почала захищати Київ від затоплень і стримувала велику воду. Окрім того, на варті безпеки від великої води стоять Оболонська та Хотянівська дамби. Зазначимо, що дамби будуються вздовж русел річок та морських берегів, а також  в низинних  частинах долин. Ще однією особливістю дамб є те, що вони мають відносно невелику ширину, а от у довжину можуть тягнутися цілими кілометрами. Саме вони захищають українців вздовж усього русла Дніпра і завдяки цим спорудам  велику воду можна регулювати та стримувати, аби вона не накоїла лиха.

Більше про найвідоміші паводки, повені та водопілля в історії України ми розповімо у наступних публікаціях.

Фото:  Київ, Поділ, весна 1931 року

photohistory.kiev.ua

Поділитися: