Все буде Україна!

Владислав Кучерявий: звитяжна праця для розвитку гідроенергетики

Владислав Кучерявий: звитяжна праця для розвитку гідроенергетики

23-02-2021
Почесне звання «Заслужений енергетик України», «Заслужений енергетик СНД», орден «За заслуги» ІІІ ступеня, орден «Знак Пошани», урядова медаль «Дружба» (В’єтнам), дві медалі ВДНГ- все це про славетного гідроенергетика Середньодніпровської ГЕС Кучерявого Владислава Семеновича, якому 23 лютого виповнюється 85 років.

У 1955 році, після закінчення Запорізького гідроенергетичного технікуму, Владислав Семенович  розпочав свій трудовий шлях майстром на будівництві Ондської ГЕС в Карелії. За короткий проміжок часу пройшов шлях від машиніста гідроагрегату до начальника цеху.

Переслідуючи єдину мету – удосконалювати вміння та навички при експлуатації нового обладнання, в травні 1963 р. він переводиться на Середньодніпровську ГЕС. Будівництво станції в цей час наближалося до завершення - йшла підготовка до введення гідроагрегатів в експлуатацію. На той момент Владислав Семенович вже володів значним багажем знань, досвідом роботи з монтажу, ремонту й експлуатації гідроенергетичного обладнання.

За час його роботи на посаді старшого майстра й начальника гідромашинного цеху було подано й впроваджено понад п'ятдесят раціоналізаторських пропозицій.

У 1970 році Владислав Семенович на «відмінно» закінчив Дніпродзержинський індустріальний інститут за спеціальністю «інженер-механік».

Як досвідчений фахівець двічі був у закордонних відрядженнях: у В’єтнамі (1971-1972 рр.) та Афганістані (1974-1976 рр.), де брав активну участь у будівництві гідроспоруд.

У вересні 1989 року Владислава Семеновича призначено на посаду головного інженера Середньодніпровської ГЕС. Під його керівництвом була розроблена  та впроваджена програма  реконструкції основного обладнання  станції. Відбулася заміна робочих коліс ПЛ661-ВБ 930  на екологічно безпечні ПЛ20-В-930. За його  участі були замінені повітряні вимикачі, роз'єднувачі, трансформатори напруги, регулятори швидкості, системи збудження та керування, інше гідротехнічне обладнання.

У 2018 році Владислава Семеновича призначено на посаду заступника директора філії, яку він обіймає й донині. Багатий досвід, працьовитість та наполегливість, а також активна життєва позиція Владислава Кучерявого допомогли йому досягти неймовірних успіхів у професійній діяльності. Його заслуги та нагороди важко перерахувати, а внесок в становлення та розбудову української гідроенергетики є просто неоціненним.

«Він професіонал з великої літери», - говорить про ювіляра начальник гідротехнічного цеху Середньодніпровської ГЕС  Микола Заплюсвічка.

«Його поради та зауваження завжди актуальні. Пишаюсь тим, що працюю з ним пліч-о-пліч вже стільки років»,- зізнається начальник  виробничо-технічного відділу станції Юрій Вінцюк.

А головний інженер філії Олександр Кучерявий додає: «Моя любов до гідроенергетики, до того, чому я присвятив своє життя – це заслуга батька».

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Читайте також: 

Видатні імена української гідроенергетики: Владислав Кучерявий 

Середньодніпровська ГЕС відзначає своє 55-річчя

 

 

Поділитися: