Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Владислав Кучерявий

Видатні імена української гідроенергетики: Владислав Кучерявий

11-12-2017
Сучасне життя неможливо уявити без електрики: це світло, тепло, телебачення, Інтернет, побутові прилади та багато інших благ цивілізації, які роблять наше життякомфортним. Щоб краще уявити значення електрики в нашому житті, подумайте, що могло б статися, якби вона раптом зникла. Відразу замовкли б радіоприймачі й телефони, зникли б зображення з екранів телевізорів і комп'ютерів, зупинилися б верстати на заводах i фабриках, які приводяться в рух за допомогою електричних двигунів. Однак все частіше забувають про те як саме виробляється електроенергія, хто є творцями тепла і затишку у ваших оселях та офісах? – звісно ж енергетики. Люди, котрі своєю щоденною наполегливою працею створюють комфорт та затишок для кожної людини.

ДО ДНЯ ЕНЕРГЕТИКА

Тож, напередодні Дня енергетика, ми розпочинаємо серію публікацій про видатних гідроенергетиків України, чия сумлінна праця – це створення енергії з води та генерація енергії майбутнього.

І першим серію публікацій відкриває людина, котра присвятила більше 50 років своєї трудової діяльності гідроенергетиці – головний інженер Середньодніпровської ГЕС Владислав Семенович Кучерявий.

Дитячі роки Владислава Семеновича припали на часи Другої Світової Війни, адже народився він у 1936 році. З 1951 до 1955 року навчався в Запорізькому гідроенергетичному технікумі за спеціальністю «Монтаж і експлуатація гідросилових установок».

Після закінчення технікуму одразу розпочав  свою кар’єру гідроенергетика майстром СУ-3 ОндаГЕСбуду в Карелії. Працюючи в Карелії, B. Кучерявий за короткий проміжок часу пройшов шлях від машиніста гідроагрегату Ондської ГЕС до начальника цеху цієї ж станції. На цю посаду він був призначений в 1959 році, маючи всього 4 роки досвіду роботи в енергетиці. Такий швидкісний стрибок кар’єрною драбиною став можливим завдяки таланту, працьовитості та глибоким знанням молодого спеціаліста.

Взявши собі за професійну мету вдосконалення нового обладнання під час експлуатації, Владислав Семенович в травні 1963 року приїздить на Середньодніпровську ГЕС (тоді ще - Дніпродзержинська ГЕС), будівництво якої на той час вже добігало кінця і йшла активна підготовка до пуску агрегатів.

Зображення

Початковий період експлуатації Середньодніпровської ГЕС виявився досить складним. Маючи хороший досвід, отриманий під час будівництва споруд та монтажу обладнання в Карелії, В. Кучерявий почав займатися навчанням експлуатаційного і ремонтного персоналу, зокрема проводив курси після роботи для працівників.  

У 1971-1972 р був відряджений в Демократичну Республіку В'єтнам для роботи в якості начальника гідротурбінного цеху ГЕС Тхан-Ба.

У 1974-1976 рр. В. Кучерявий працював в Афганістані на ГЕС Пулі-Хумрі інженером-консультантом.

З 1989 року Кучерявий B.C. працює головним інженером Середньодніпровської ГЕС.  Під його керівництвом і за його безпосередньої участі були замінені повітряні вимикачі ВВН-154 на елегазові, роз'єднувачі, трансформатори напруги, регулятори швидкості, системи збудження, системи управління. За його ініціативи розпочато роботи по заміні камер робочих коліс - роботи, які раніше не проводилися ні на одній ГЕС України. Разом з камерою робочого колеса монтується нова турбіна і змінюється обмотка статора. Вищевказані роботи дали підвищення потужності на 10%!

Зображення

Цікаві факти:

  • Деякі види ремонтів, розроблені і впроваджені Кучерявим B.C. в умовах діючої ГЕС без демонтажу, викладені в посібнику з ремонту гідротурбін.
  • В умовах відсутності розвиненої промисловості в Афганістані, В.Кучерявому вдалося розробити і впровадити технологію відновлення гідротурбіни. Зокрема, він розробив технологію і оснащення для відновлення лопатей РК, турбінного підшипника і вузлів тертя лопаток до проектних величин, що забезпечило нормальну роботу станції.
  • За період роботи на Середньодніпровській ГЕС на посаді старшого майстра і начальника гідромашин цеху було подано і впроваджено понад 50 пропозицій щодо вдосконалення виробничого процесу!
Зображення

Нагороди

Багаторічна плідна діяльність В.Кучерявого відзначена такими державними нагородами:

‒     Медаль «Дружба» від Уряду Демократичної Республіки В’єтнам від 28.05.1975 р.

‒     Орден «Знак Пошани» Указом Президії Верховної Ради від 29.04.1989 р.

‒     Орден «За заслуги» ІІІ ступеня Указом Президента України №709/2012.

‒     Медаль «Ветеран праці» рішенням Виконкому №236/01 Дніпропетровської обласної Ради народних депутатів від 13.04.1985 р.

‒     2 медалі ВДНГ УРСР.

‒     Почесне звання «Заслужений енергетик України» Указом Президента України № 466 від 12.12.1996 р.

Своєю сумлінною працею та увагою до людей Владислав Семенович завоював високий авторитет серед гідроенергетиків України!

Поділитися: