Все буде Україна!

Вода у Каховському водосховищі продовжує спадати після знищення греблі минулого тижня, хоча й повільніше

Вода у Каховському водосховищі продовжує спадати після знищення греблі минулого тижня, хоча й повільніше

13-06-2023
Про це повідомив CNN генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

«Станом на 12 червня водосховище зменшилося на 50%. Щодо об'єму, то за нашими оцінками, у Каховському водосховищі води на 60-70% менше, ніж було до вибуху», - зазначив Ігор Сирота.

Також він наголосив, щодо ймовірних «серйозних наслідків для навколишнього середовища», якщо вода в водосховищі  впаде нижче критичного рівня - близько 3 метрів.

«Ми сподіваємося, що нижня гідротехнічна споруда залишилася цілою. Якщо так, то рівень Каховського водосховища може залишатися в межах 6-7 метрів. Якщо воно пошкоджене, воно потрапляє в критичну зону», - сказав Сирота.

Він додав, що водопостачання Кримського півострова може бути відновлено «до літа наступного року»:

«Зрозуміло, що Кримський канал буде осушений, води там бути не може. Коли буде деокупація Криму, ми будемо вирішувати питання комплексно - вирішення проблеми водопостачання наших чотирьох областей і Криму. Я думаю, що це буде не раніше наступного року, після повені».

«Якщо цього (деокупації) з якихось причин не відбудеться, то це буде просто перекриття каналу, тому що ми будемо забезпечувати водою, в першу чергу, Херсонську, Дніпропетровську, Запорізьку та Миколаївську області», - додав він. 
Це регіони, які зараз страждатимуть від нестачі води, як питної, так і для промисловості». 

За матеріалами CNN

Поділитися: