Все буде Україна!

Водолазні роботи – важлива складова успішного функціонування Дністровської ГАЕС

Водолазні роботи – важлива складова успішного функціонування Дністровської ГАЕС

02-07-2021
У 2019 році у складі гідротехнічного цеху Дністровської ГАЕС було створено водолазну групу, яка періодично виконує обстеження підводних частин гідротехнічних споруд і гідромеханічного обладнання та інші підводно-технічні роботи.

Про основні завдання та специфіку роботи – у розмові з її керівником Віталієм Вахнованом.

– Якими нормативними документами керується ваша група у своїй роботі?

– Будь-які види водолазних робіт здійснюються нашими фахівцями відповідно до вимог «Єдиних правил безпеки праці на водолазних роботах».

– Скільки і які саме спеціалісти виконують ці важливі завдання?

– У складі групи працює 5 осіб: керівник, 3 водолази і 1 моторист-стерновий (керманич).

– Який порядок виконання водолазних робіт вашою групою?

– Водолазні роботи здійснюються згідно з нарядом-допуском за наявності технічного завдання у присутності керівника водолазних робіт та медичної̈ сестри. Крім того, слід зазначити, що до огляду частин гідротехнічних споруд та гідромеханічного обладнання, що розташовані під водою, допускаються особи, які пройшли спеціальний медичний огляд і мають водолазну підготовку та спеціальність водолаза І–ІІ груп кваліфікації.

– Зрозуміло, що результатом вашої роботи є своєчасність виявлення будь-яких пошкоджень?

– Так, завдяки діям наших водолазів вдається своєчасно виявити пошкодження від дії різних факторів, зібрати дані для складання проєктів проведення ремонтних підводно-технічних робіт. До прикладу, нещодавно нами було здійснено обстеження підводної частини правобережної дамби на ділянці пікет № 15 верхньої водойми з метою виявлення деформацій та несприятливих явищ.

– Як саме фіксують подібні виявлені ушкодження?

– Після проведення підводного обстеження складається акт, який підписується начальником гідротехнічного цеху, керівником водолазної групи та водолазом, що проводив обстеження. В акті відображається ступінь виконання технічного завдання, результати обстеження та надаються пропозиції щодо усунення виявлених дефектів, порушень правил експлуатації, обсяги та терміни подальших обстежень.

– Які спуски здійснює водолазна група?

– Тренувальні та робочі. Нашим водолазам також дозволяється проводити невеликі за об'ємом та прості за виконанням роботи, а саме: обстеження та очищення від сміття і драйсен порогів та пазів затворів верхнього та нижнього б'єфів, встановлення та знімання на оголовки трубопроводів дерев'яних чопів і металевих заглушок на болтових з'єднаннях, роботи з додаткового ущільнення затворів, коли дійсно виявлено, що протікання через затвор не становить небезпеки для водолаза, а його усунення не потребує прийняття спеціальних мір безпеки, а також піднімання невеликих за розмірами утоплених предметів, обв’язка яких тросом нескладна та безпечна.

– Чи передбачена і яка саме співпраця з відділами та цехами станції?

– Передусім, це автотранспортна дільниця, яка забезпечує доставку нашої групи та транспортування малого моторного судна УМС 420 на місце обстеження. Крім того, на водовипуску задіюємо козловий кран механічного цеху, за допомогою якого спускається люлька з водолазами для обстеження пазів і порогів затворів гідроагрегатів. І, звичайно, ми – на постійному зв’язку з головним щитом управління, звідки отримуємо дозвіл на занурювання та інформуємо про перебіг і орієнтовний час виконання  робіт. До слова, раніше, до створення групи, для вище зазначених робіт задіювали водолазів Дністровської ГЕС-1.

– І насамкінець: техніка безпеки – невід’ємна частина будь-яких робіт, а надто – при оглядах підводних частин гідротехнічних споруд і гідромеханічного обладнання.

– Саме так. Під час проведення оглядів підводних частин гідротехнічних споруд та гідромеханічного обладнання, а також виконання інших підводно-технічних робіт водолазна група суворо дотримується вимог відповідних правил та інструкцій та використовує індивідуальні засоби захисту, адже наша задача – не тільки виконання поставлених задач, а й створення безпечних умов виконання робіт.

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також: 

Дністровська ГАЕС: Україна може пишатися енергетичним об’єктом такого масштабу

Дністровська ГАЕС: у плановий поточний ремонт виведено гідроагрегат № 3

Дністровська ГАЕС: визначено ключові моменти до пуску четвертого гідроагрегату

 

Фотогалерея

Поділитися: