Все буде Україна!

WEF: Енергетична безпека не повинна коштувати нам планети

WEF: Енергетична безпека не повинна коштувати нам планети

16-05-2023
Минулого року світову економіку сколихнула енергетична криза, яка не демонструє жодних ознак послаблення. Задоволення глобального попиту на енергію ще ніколи не було таким складним завданням, як зараз, і потреба у відмові від викидів CO2 не була такою нагальною.

Як йдеться на сайті Світового економічного форуму, шість світових лідерів з державного та приватного секторів поділилися поглядами на зміцнення енергетичної безпеки та глобальний "зелений" перехід.

Епоха великої кількості та доступності енергії закінчилася і енергетична безпека швидко стає предметом занепокоєння для людей та урядів в усьому світі.

Потрясіння, спричинені пандемією COVID-19, війною в Україні та ескалацією кліматичних змін, похитнули світову енергетичну систему.

Необхідність переходу на чисті, надійні та кліматично нейтральні джерела енергії ще більше ускладнює цей виклик - недостатньо просто видобувати більше вугілля чи спалювати більше природного газу- світ повинен знайти спосіб забезпечити енергетичну безпеку, не наражаючи на небезпеку планету та тих, хто на ній живе.

Зелений перехід та енергетична безпека

Цей виклик хоч і складний, але переборний. Вже з'явилися багатообіцяючі технології, які в поєднанні з певною зміною поведінки та розумним регулюванням можуть забезпечити енергетичну безпеку в довгостроковій перспективі.

Чистий водень, наприклад, може замінити багато викопних видів палива, які залишають по собі шкоду при спалюванні в глобальному масштабі. Вартість відновлюваної енергії, такої як сонячна та вітрова, стрімко падає, все більше конкуруючи за ціною із застарілими викопними видами палива.

Наразі жодна з цих технологій сама по собі не здатна подолати величезний глобальний розрив між захмарним попитом на енергію і недостатньою пропозицією.

Перехід такого масштабу не може бути здійснений одним урядом чи сектором самотужки, тому державно-приватне партнерство є ключовим у забезпеченні швидких змін у необхідному темпі.

Учасники Світового економічного форуму поспілкувалися з шістьома лідерами приватного та державного секторів про те, як вони бачать енергетичний перехід і як задовольнити стрімкий попит на енергію, не прискорюючи при цьому зміни клімату.

Роберто Бокка, керівник відділу енергетики та матеріалів, член Виконавчого комітету Всесвітнього економічного форуму зазначив: «Енергія - це життєва сила економіки. Все рухається і все передається завдяки енергії. Ми згадуємо про важливість енергії, коли відчуваємо її дефіцит.

Енергетична криза - це можливість зробити крок до змін, але ми не повинні бути самозаспокоєними. Не можна втрачати час. Енергетичний перехід дійсно потрібно прискорити.

Ми повинні розуміти, що енергетика - це не лише про пропозицію... те, як ми вирішуємо питання ефективності та попиту, дійсно має вирішальне значення для енергетичного переходу.

Хороша новина на даний момент полягає в тому, що ми розуміємо проблему, і у нас є чудовий потенціал і багато доступного капіталу»

Анна Борг, президентка і головний виконавчий директор компанії Vattenfall:

«Ми не можемо дозволити собі виключити будь-які безвикопні технології, враховуючи масштаби виклику.

У коротко- та середньостроковій перспективі це вітрова та сонячна енергетика, але в середньостроковій перспективі я вважаю, що атомна енергетика є чудовим рішенням для подолання розриву між попитом та пропозицією, особливо за допомогою малих модульних реакторів.

Йдеться про те, щоб переконатися, що ми дійсно перетворюємо на реальність технології, знання і капітал, які є для її запуску - і нам потрібно прискорити темпи вже зараз».

Ендрю Форрест, засновник і голова Fortescue Metals Group:

«Зараз ми маємо технологію, яка дозволяє виробляти набагато більше енергії, ніж коли-небудь знадобиться світу, знизити вартість енергії та збільшити її постачання. Нам просто потрібне лідерство.

Більше, ніж технологічний прогрес - це прогрес лідерства. Енергетичний перехід - це економічна можливість сьогодення, і нам потрібне лідерство, щоб скористатися нею. Нам потрібне лідерство, щоб перестати мислити стандартними категоріями та способами управління».

Лейла Беналі, Міністерка з питань енергетичного переходу та сталого розвитку, уряд Марокко:

«Трилема, яку ми всі тримаємо в голові - сталість, безпека та доступність енергії - цього року набула особливої актуальності.

У 21 столітті, особливо в Африці, інфраструктурна гра - це та гра, в якій треба виграти. В Африці 600 мільйонів людей не мають доступу до електрики. В умовах дефіциту інвестицій у розмірі 3,4 трильйона доларів для фінансування кліматичних викликів, нам потрібно понад 100 мільярдів доларів для фінансування інфраструктурного дефіциту лише в Африці.

Подолання розриву між фінансуванням та інвестиційними можливостями є дуже важливим."

Конрад Кейзер, генеральний директор Clariant AG:

«У хімічній промисловості дуже важливо, щоб ми працювали разом. Якщо ви хочете декарбонізувати весь ланцюжок доданої вартості, гравцям  галузі дуже важко зробити це поодинці.

Я налаштована оптимістично, бо бачу, що технологічні рішення вже існують. Але ми повинні визнати, що багато з них мають високу ціну. Зміни клімату відбуваються. Боротьба зі зміною клімату є необхідністю, тож ми, по суті, повинні зробити це».

Фатіх Біроль, виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства:

«Наш світ ще ніколи не був свідком енергетичної кризи такої глибини і такої складності.

Сьогодні ми бачимо, що нинішня глобальна енергетична криза є прискорювачем переходу на чисту енергетику. У минулому ці технології "зеленої" енергетики стимулювалися в основному причинами зміни клімату - зараз дуже важливим фактором є енергетична безпека.

Перше, на що дивляться інвестори - це те, чи отримають вони достатній прибуток, і чи є прогнозованість проєктів. Тому уряди повинні вжити необхідних заходів для того, щоб інвестиції в чисту енергетику були передбачуваним бізнесом, і в той же час приносили прибутки».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Ntu.eu

Поділитися: