Все буде Україна!

Як врегулювати кризові ситуації на ринку? – Виробники електроенергії шукають способи системного вирішення проблеми

Як врегулювати кризові ситуації на ринку? – Виробники електроенергії шукають способи системного вирішення проблеми

08-07-2021
Фахівці Укргідроенерго взяли участь у нараді під головуванням міністра енергетики Германа Галущенка щодо врегулювання ситуації на ринку електроенергії. До обговорення долучилися виробники електроенергії, НКРЕКП, НЕК «Укренерго», ДП «Гарантований покупець», ДП «Оператор ринку».

У ході наради Міненерго запропонувало способи системного вирішення проблем, що допоможуть стабілізувати ринок.

«Треба прийняти методику розрахунку граничної ціни на ринку «на добу наперед», що допоможе зробити ринок ліквідним. Крім того, потрібно затвердити обов’язковість біржової торгівлі для всіх учасників. Також необхідно у законодавчому полі скасувати зобов’язання щодо продажу 10% електроенергії на РДН, принаймні для тих учасників, які виконують функції ПСО», – наголосив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

Водночас під час наради було обговорено можливе рішення, яке допоможе врегулювати ситуацію на ринку електроенергії вже найближчим часом до впровадження системних заходів. Рішення полягає в обмеженні продажу трейдерами та постачальниками на ринку «на добу наперед» у відсотковому значенні від їхнього обсягу торгівлі.

Ситуацію щодо обмежень та заборон, з якими зіштовхуються гравці ринку, прокоментував заступник генерального директора з комерційної діяльності Укргідроенерго Богдан Сухецький:

«Не зовсім погоджуюсь з негативними оцінками роботи усіх трейдерів і закликами максимально обмежити  їх роботу деякими учасниками ринку. Але вже давно потрібно було виписати для них правила гри, які виключають надприбутки і зловживання, а не намагатись обмежувати генерації постійними новими заборонами. А натомість дати більше можливостей державним генераціям, особливо тим, на кого покладені ПСО».

За інформацією Міністерства енергетики України

 

Поділитися: