Все буде Україна!

Зимовий паводок сприяє гідрогенерації

Зимовий паводок сприяє гідрогенерації

16-02-2023
12:20
Цієї зими ми спостерігаємо аномальний тало-дощовий паводок. Для рівнинних річок це явище достатньо рідкісне, і зустрічається раз на десятки років.

Нині ж ми спостерігаємо зимовий паводок в басейнах Дніпра, Сожу, Десни, Прип’яті. Для річки Десна цей паводок рекордний. Рівень води у річці найвищий за останні 129 років. Пов'язано це в першу чергу з нестабільною гідрологічною ситуацією в січні, яка характеризувалась чергуванням періодів потеплінь та похолодань. Також не останню роль відіграли встановлення снігового покриву, танення і знову встановлення, промерзання грунту, відтавання під час відлиг та знову промерзання.

За період експлуатації Київського водосховища висока приточність в січні відмічалася у 2018, а у 1999, дорівнювала поточному припливу в 2023 році.  У  Канівському водосховищі - близький до поточного бічного припливу у січні був 1981 рік і 2018 рік.

Для гідроенергетики такі погодні умови сприятливі. Адже це дозволяє потужно працювати гідрогенерації та подавати більше електроенергії в енергетичну систему України.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: