Все буде Україна!

Зміни клімату кидають виклик залежній від гідроенергетики Австрії

Зміни клімату кидають виклик залежній від гідроенергетики Австрії

18-07-2023
Високо в австрійських Альпах сотні будівельників працюють над величезним підземним проєктом, спрямованим на зберігання електроенергії, оскільки зміна клімату призвела до скорочення виробництва електроенергії в країні, що залежить від води.

Як повідомляє EURACTIV, Австрія отримує понад 60% електроенергії з відновлюваних джерел енергії, тоді як у середньому по світу цей показник становить 16%.

Але кількість електроенергії, виробленої за допомогою гідроенергетики в цій країні Європейського Союзу, через падіння рівня води зменшується - з приблизно 45 ТВт-год у 2020 році до 42 ТВт-год у 2021 році.

Минулого року Австрія, яка також все ще значною мірою залежить від російського газу, вперше була змушена імпортувати електроенергію, б'ючи на сполох.

Усередині засніженого гірського хребта, над австрійським селом Капрун в регіоні Зальцбург, вантажівки з гуркотом в'їжджають і виїжджають з величезного підземного будівельного майданчика.

Земляні роботи для гідроакумулюючої електростанції «Лімберг 3» завершуються.

Станція має бути введена в експлуатацію до 2025 року, щоб зберігати енергію для покриття піків споживання електроенергії та пом'якшення наслідків зміни погодних умов.

«Ми хочемо добре підготуватися», - зазначив керівник генеруючої компанії Verbund Клаус Гебенштрайт.

«Розподіл (води) протягом року зміниться: влітку у нас буде менше води (через посуху), а взимку – більше», - додав він.

За словами Романа Нойнтейфеля, старшого наукового співробітника Віденського університету природних ресурсів і наук про життя, Австрія, як і решта Європи, зазнала двох років посухи.

«Якщо є кілька посушливих років поспіль, то це стає дуже помітним... Рівень води ніколи не був таким низьким, відколи почалися спостереження близько 100 років тому», - сказав він.

Європа повинна готуватися до смертоносних хвиль спеки, викликаних зміною клімату, йдеться в доповіді, опублікованій минулого місяця Всесвітньою метеорологічною організацією та Службою зміни клімату Європейського Союзу "Коперник".

У звіті зазначається, що на континенті, який найшвидше нагрівається, минулого року було на 2,3 градуси за Цельсієм спекотніше, ніж у доіндустріальні часи.

В Альпах льодовики зазнали нової рекордної втрати маси за один рік у 2022 році, спричиненої дуже низьким рівнем снігу взимку, спекотним літом, а також відкладенням вітрового пилу Сахари.

Складна диверсифікація

Компанія Verbund продовжує вкладати мільярди євро у гідроенергетику, незважаючи на критику з боку активістів, які стверджують, що ГЕС і ГАЕС мають великий вплив на навколишнє середовище.

«Розширення гідроенергетики має бути екологічно та соціально сумісним.... Повна експансія гідроенергетики не є вирішенням нашої енергетичної проблеми. Замість цього необхідно заощаджувати енергію», - йдеться на сайті Всесвітнього фонду дикої природи.

«Вода і надалі буде надзвичайно важливою для нас, але ми також хочемо розвивати  сонячну та вітрову енергетику... Ми диверсифікуємо», - зазначив Клаус Гебенштрайт в інтерв'ю AFP у Відні в день, коли температура піднялася до 37 градусів за Цельсієм.

Австрія, яка має на меті отримувати всю електроенергію з відновлюваних джерел до 2030 року, повільно розвиває вітрову та сонячну енергетику, які складають лише 13%  від загальної потужності.

«Сонячної енергії багато влітку... Але її виробництво занадто низьке взимку, саме тоді, коли вона потрібна нам для опалення», - каже Нойнтеуфель.

«А з вітром ще складніше планувати: у будь-який час можуть бути дні без вітру, і тоді виробництво вітрової енергії практично припиняється», - сказав він.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: EURACTIV

Поділитися: