Все буде Україна!

10 цікавих фактів про найбільшу гідроелектростанцію світу «Три ущелини»

10 цікавих фактів про найбільшу гідроелектростанцію світу «Три ущелини»

20-05-2020
Гідроелектростанція «Три ущелини» стала ще одним грандіозним проєктом Китаю, який своїми масштабами дивує весь світ. Станція розташованана на найдовшій в Китаї річці Янцзи приблизно в 44 км від міста Ічанг в провінції Хубей, а її загальна встановлена потужність становить 22,5 ГВт. Пропонуємо до вашої уваги декілька цікавих фактів про «Три ущелини».

1. Гребля «Три ущелини» є найбільшою в світі

«Три ущелини»–найбільша гравітаційна гребля в світі. Довжина споруди становить 2309 м, а висота – 185 метрів. Дамба утворює водосховище завдовжки 667 км із середньою шириною 1,57 км. Загальна площа водойми становить 1045 км², а місткість зберігання води - 45 млрд м³.

2. Найпотужніша гідроелектростанція в світі

Гідроелектростанція складається з лівобережної та правобережної, а також з правобережної підземної станцій. Лівобережна станція обладнана 14 гідротурбінами потужністю 700 МВт кожна, тоді як на правому березі станції встановлено 12 подібних турбін. На підземній станції встановлено шість гідротурбін потужністю 700 МВт. Електростанція також використовує два невеликих гідротурбінних генератори потужністю 50 МВт. Загалом, «Три ущелини» за рік виробляє понад 100 млрд кВт*год, що є найбільшим показником у світі. Вироблена електроенергія постачається в китайські провінції Хенань, Хубей, Хунань, Цзянсі, Чунцін, Аньхой, Цзянсу, Чжецзян, Шанхай, Гуандунта інші.

3. Проєкт «Три ущелини» планувався майже 100 років

Так, у це важко повірити, але ще в 1918 році Сунь Ятсен, великий китайський державний діяч, пропонував побудувати дамбу в трьох ущелинах, щоб покращити маршрут судноплавства та зберегти водні ресурси річки Янцзи. Проте масштабність проєкту надовго затримала його реалізацію. Починаючи з 1955 року проводилося дослідження та планування проєкту «Три ущелини». У 1992 році на основі техніко-економічного обґрунтування, затвердженого в 1988 році, було законодавчо затверджено рішення про будівництво греблі. Саме ж будівництво розпочалося через два роки.

4. На будівництво гідроелектростанції знадобилося 20 років

Будівництво греблі «Три ущелини» тривало з 1992 по 2012 рік та складалось з чотирьох етапів:

  • під час першого етапу, який закінчився у 1997 році, проводилася підготовка до будівництва основної структури енергетичного об'єкта, зокрема проводилися земляні роботи;
  • другий етап, який тривав з 1998 по 2003 рік, передбачав встановлення 14 гідротурбін«Френсіс» потужністю 700 МВт кожна на лівому березі річки;
  • під час третьої фази, яка тривала з 2003 по 2006 рік, греблю підняли до максимальної висоти – до 185 м. На правому березі річки було обладнано 12 додаткових гідроагрегатів«Френсіс» потужністю 700 МВт, що дозволило до жовтня 2008 року збільшити загальну встановлену потужність до 18,2 ГВт;
  • під час заключного етапу будівництва проєкту, який тривав з 2011 та 2012 рік, у підземній станції встановлено 6 гідротурбін «Френсіс» потужністю 700 МВт, що разом із двома генераторами потужності 50 МВт збільшило загальну встановлену потужність до 22,5 ГВт.

5. Висока ціна

За попередніми оцінками проєкт «Три ущелини» коштував до 29 млрд. американських доларів, із них більше 10 млрд було витрачено на переселення населення. Також частина коштів пішла на погашення відсотків за кредитами. Проте, вже до 2018 року накопичений дохід від греблі «Три ущелини» становив 43,7 млрд американських доларів, і це ще без урахування великої кількості доходів від туризму.

6. Наймасштабніше переселення

Будівництво греблі «Три ущелини» спричинило масштабне переселення населення. Так, в період між 1993 та 2009 роками було переселено 1,3 млн людей, що в історії людства вважається найбільшим переселенням задля гідроенергетичного проєкту. Загальна площа зануреної земельної ділянки для проєкту становила понад 632 км², яка включала 13 міст, 140 містечок та 1350 сіл. Окрім того, було перенесено 1632 промислових та гірничих підприємств.

7. Боротьба з повенями

Другою важливою функцією греблі після забезпечення чистою енергією мільйонів людей є регулювання водного режиму Янцзи. Так, за останні дві тисячі років згубні паводки відбувалися більше двохсот разів. Тільки в XX столітті катастрофічні розливи річки стали причиною загибелі близько півмільйона чоловік. Наразі ГЕС частково захищає землі в нижній течії Янцзи від руйнівних повеней. Варто також зазначити, що в посушливі періоди водосховище використовують для зрошення сільськогосподарських угідь.

8. Судноплавство

Створення величезного водосховища дозволило покращити умови для судноплавства, а вантажопотік виріс в 5-6 раз. Так, вантажообіг в середньому збільшився з 18 до 70 тонн в рік, а в перспективі може скласти 100 тонн. Причому вартість транспортування знизилося в рази. Цікаво, що всі п’ять камер шлюзу «Трьох ущелин» долаються в середньому за 4 години.

9. Ліфт-силач для суден

На гідроелектростанції у 2016 році розпочалась експлуатація вертикального підйомника, який допомагає малим і середнім суднам тоннажністю до 3 тис. тонн проходити через греблю ГЕС. Рівень води за нею приблизно на 113 метрів вище, чим нижче за течією річки. Суднопідіймач обладнаний камерою, наповненою водою, довжина, ширина і глибина якої складають відповідно 120, 18 і 3,5 метра. Вага камери разом з водою становить 15,5 тис. тонн. Завдяки чудо-ліфту прохід суден через шлюз скоротився до 40 хвилин.

10. Гребля сповільнює обертання планети Земля

Найцікавіше є те, що гребля вплинула на швидкість обертання нашої планети. Так, під час максимального приливу штучне водосховище, перекрите дамбою, вміщує в себе 40 млрд кубів води. Настільки величезна маса призвела до змін інерції обертання землі, через що доба на нашій планеті стала на 0,006 мікросекунди довшою.

Джерело: News Energy, Travel China Guide

Фото: china.org.cn

Поділитися: