Все буде Україна!

Ігор Сирота взяв участь в другому засіданні Антикризового енергетичного штабу

Ігор Сирота взяв участь в другому засіданні Антикризового енергетичного штабу

Оновлено
19-05-2020
Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося друге засідання Антикризового енергетичного штабу, в якому взяв участь очільник Укргідроенерго.

На засіданні були присутні т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, в.о. генерального директора Директорату енергетичних ринків Мінекоенерго Олександр Мартинюк, член НКРЕКП Дмитро Коваленко, заступники міністрів, народні депутати України, очільники ПрАТ «Укргідроенерго», ДП «Енергоринок», НЕК «Укренерго», НАЕК «Енергоатом» та інші.

Прем’єр-міністр заслухав доповідь Ольги Буславець про стан виконання рішень першого засідання Антикризового енергетичного штабу.

Ольга Буславець розповіла в яких напрямах потрібно рухатися швидше.Так Мінекоенерго вже підготований проект зміни до Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електроенергії. Зміни передбачають  виведення ГАЕС з механізму ПСО і перегляд цінових обмежень на продаж електроенергії ДП «Гарантований покупець», надання підприємству дозволу купувати і продавати електроенергію за двосторонніми договорами.

Безпосередньо під час засідання Антикризового штабу Верховна Рада України прийняла перший законопроект з антикризового пакету – він дозволить залучити близько 200 млн євро на заходи з безпеки експлуатації атомних енергоблоків. На розгляді Парламенту перебувають ще низка законопроектів щодо погашення боргів перед «Енергоатомом», «Укргідроенерго» і іншими учасниками оптового ринку.

Також під час засідання було вказано НКРЕКП на неприпустимість невиконання рішень Антикризового штабу та необхідність «Енергоатому» дотримуватися затвердженого прогнозного балансу.

Крім того, Антикризовий енергетичний штаб звернув увагу народних депутатів на значну кількість законодавчих ініціатив, що містять антикризові заходи та зареєстровані у секретаріаті ВРУ. Розгляд цих документів важливий для енергетичної безпеки країни та функціонування ринку. Отже, штаб звернувся з пропозицією прискорити розгляд таких законопроектів.

Зокрема, Укргідроенерго раніше наголошувало на нагальній необхідності ухвалення Верховною Радою України законопроекту №2386 «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, яка склалася на оптовому ринку електроенергії», що був підтриманий 258 голосами в першому читанні. Цей закон критично важливий для енергетичної безпеки України.

Раніше повідомлялося, що генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота увійшов до складу антикризового енергетичного штабу та взяв участь першому засіданні.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: