Все буде Україна!

Верховна рада прийняла в першому читанні закон, який стабілізує український енергоринок

Верховна рада прийняла в першому читанні закон, який стабілізує український енергоринок

30-04-2020
Сьогодні, 30 квітня, Верховна Рада України 258 голосами підтримала в першому читанні законопроект №2386 «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, яка склалася на оптовому ринку електроенергії». Укргідроенерго закликає якнайшвидше фіналізувати ухвалення закону, що критично важливий для енергетичної безпеки України.

За подання Антикризового енергетичного штабу, під головуванням прем'єр-міністра України Д.Шмигаля, сьогодні Верховна Рада зробила перший реальний крок до врегулювання вкрай критичної ситуації, що склалася на енергетичному ринку України. Депутати підтримали в першому читанні законопроект, що передбачає докапіталізацію компаній Укргідроенерго та Енергоатом в рахунок погашення заборгованості перед ними ДП Енергоринок. 

Документом запроваджуються механізми погашення боргів шляхом проведення взаємозаліків, списання заборгованості, відступлення права вимоги або зміни сторони зобов'язань. Кредиторська заборгованість Енергоринку станом на 31 серпня 2019 року становила 28,1 млрд грн, підприємству в свою чергу винні 30,9 млрд грн. Борг Енергоринку пропонується погасити за рахунок емісії облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). 

Укргідроенерго наголошує на нагальній необхідності якнайшвидшого ухвалення даного закону у другому читанні та введення його в дію. Повернення багатомільярдних боргів ключовим гравцям національного енергетичного ринку – Укргідроенерго та Енергоатому – є запорукою стабілізації критичної ситуації в ОЕС України, що склалася на сьогодні. Йдеться про енергетичну безпеку та економічну стабільність нашої країни, що, своєю чергою, впливає на життя мільйонів українців.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: