Все буде Україна!

10 цікавих фактів про гідроенергетику

10 цікавих фактів про гідроенергетику

03-10-2023
Гідроенергетика може стати героєм відновлюваної енергетики, оскільки в галузі динамічно з'являються приголомшливі інновації. Підводні вітрові турбіни та плавучі сонячні панелі проникають у загальний лексикон та свідомість, інтригуючи інвесторів та викликаючи ажіотаж серед енергетиків.

Видання Еnvironment ділиться маловідомими секретами галузі, яка генерує чисту енергію.

1. ГЕС мають вбудовані рибоходи

Споживачі, які виступають проти відновлюваної енергетики, стверджують, що гідроенергетика шкодить популяціям риб, хоча насправді переважна більшість гідроелектростанцій має вбудовані механізми, які дбають про їхню безпеку. Вони називаються рибоходами. Ці механізми варіюються залежно від основних видів риб, що мешкають біля ГЕС, та їх здатності швидко плавати.

2. Давнє джерело енергії

Вода – найстаріше джерело енергії на планеті. Її почали використовувати ще до нашої ери, в основному – для мелення зерна. Тодішні фермери навіть не уявляли, наскільки сучасною була їхня інновація, адже це було перша технологія виробництва енергії без забруднення довкілля.

3. Найбільша гідроелектростанція знаходиться в Китаї

ГЕС «Три ущелини» в Китаї є найбільшим виробником електроенергії з води на планеті. Вона перетинає всю річку Янцзи. Колосальна гребля має максимальну виробничу потужність 22 500 МВт. В Китаї також розташована друга за величиною ГЕС у світі - Байхетан на річці Цзіньша. Вона все ще перебуває на стадії будівництва. Бразилія разом з Парагваєм ділять третє місце - гребля Ітайпу, для порівняння, виробляє близько 14 000 МВт.

4. За рахунок води виробляється близько 30% світової електроенергії

У 2020 році гідроенергетика виробляла лише 17% світової енергії, поступаючись природному газу та вугіллю. Зараз на неї припадає 30%, оскільки її внесок зростає завдяки амбітним проєктам будівництва гідроелектростанцій. Більша частина світу досі має значний невикористаний гідроенергетичний потенціал і чекає допоки він буде реалізований.

5. Прецедент Ніагарського водоспаду

Не всі гідроенергетичні підприємства будують греблі. Яскравий приклад – Ніагарський водоспад. Автор ідеї Чарльз Браш просто приєднав генератор до турбін біля підніжжя водоспаду, щоб забезпечити освітлення самого водоспаду для туристів та вуличних ліхтарів у найближчому поселенні. Нині Ніагарський водоспад є найбільшим виробником електроенергії в штаті Нью-Йорк.

6. Приливні потоки живлять підводні турбіни

Дамби і водяні колеса – те, що одразу спливає в уяві при згадці поняття «гідроенергетика». Однак більша частина інфраструктури, що сприяє розвитку гідроенергетики - це підводні турбіни у морях та океанах.

Приливна гідроенергетика все ще перебуває на стадії розвитку, виробляючи мінімальні обсяги енергії порівняно з іншими видами гідроенергетики. Однак вона має вражаючий потенціал зростання, який може розширити можливості виробництва «зеленої» енергії.

7. Захист від надзвичайних ситуацій

Гідроенергетика є однією з найбільш стабільних і надійних форм виробництва енергії, оскільки припливи і відливи відбуваються завжди. Вона працює навіть в умовах найсуворіших посух, забезпечуючи електроенергію під час навіть найгірших надзвичайних ситуацій. Окрім того, гідроенергетичні об’єкти слугують надійним захистом від повеней.

8. Гідроенергетика не ідеальна

Водосховища, в яких акумулюється вода, сприяють утворенню метану і вуглекислого газу, що є великим джерелом викидів в атмосферу. Деякі гідроелектростанції досягли ідеального балансу, ставши поглиначами вуглецю, коли рослинність у цій місцевості завдяки фотосинтезу всотує його у великих обсягах.

9. Вісконсин – піонер гідроенергетики США

Перша гідроелектростанція в США була побудована у Вісконсині в 1882 році. Це була скромна споруда в Епплтоні і її основним призначенням було забезпечення електроенергією паперової фабрики. У штаті є багато ГЕС з великим енергетичним потенціалом. З 3900 гребель, які є тут, лише близько 150 використовуються для виробництва електроенергії, сумарно виробляючи приблизно 192 000 МВт-год електроенергії.

10. Кількість необхідної води незбагненна

Хороша новина полягає в тому, що світ має достатньо води, але уявити, скільки її потрібно людству, майже неможливо. Йдеться про мільярди і трильйони галонів. Наприклад, для виробництва одного кВт/год електроенергії потрібно близько 18 галонів.

Вода є відновлюваним ресурсом, тому доступ до неї залежить від інфраструктури.

Гідроенергетика могла б забезпечувати енергією більшу частину планети. Деякі з причин, чому люди не підтримують її, полягають у тому, що вони не знають про її велетенський потенціал.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото:  Еnvironment

Поділитися: