Все буде Україна!

13 жовтня відзначаємо Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих

13 жовтня відзначаємо Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих

13-10-2017
Цього року кампанія Генеральної Асамблеї ООН націлена на зменшення постраждалих від природних катаклізмів та катастроф через підвищення рівня поінформованості громадськості щодо ефективних дій, які спрямовані на запобігання ризиків для життя людей.

В Україні серед найбільших річок найбільш непередбачуваний Дністер. У ХХ–ХХІ сторіччях катастрофічні паводки на річці спостерігалися у 1911, 1941, 1969, 1980, 1998, 2008 та 2010 роках. В багатоводні фази у гірській частині Дністра упродовж року може спостерігатись до десяти паводків. Інколи вони перекривають один одного і можуть продовжуватися місяць і більше. Найбільшої шкоди зазнали прилеглі до Дністра території в результаті літнього паводку 1969 р. Були затоплені села, зруйновані мости та споруди, підтоплені міста. Саме ці події стали передумовою будівництва Дністровської ГЕС-1.

Сьогодні українські та молдавські міста і села зазнають впливу високих вод, але він значно менший, ніж міг би бути. За історію існування греблі найбільший катастрофічний паводок спостерігався у липні 2008 року, максимальні середньодобові витрати води досягали 5260 м3/с. Під час пропуску такого паводку через Дністровську ГЕС-1 вперше працювали шість водозливів і рівень води у Дністровському водосховищі досяг максимального історичного значення. І незважаючи на всі нарікання, гребля та водосховище виконували свою паводкорегулюючу роль зменшуючи максимуми витрат води до 3330 м3/с.

Зображення

На Дніпрі загроза підтоплення територій може виникати в період весняного водопілля та зимових паводків. Останні формуються внаслідок відлиг. Зокрема, так було у 1971, 1981, 1998, 2000, 2001 рр. Але у зв’язку з сучасними змінами кліматичних умов максимальні витрати води Дніпра в періоди водопілля мають тенденцію до зменшення.

Для напрацювання досвіду приборкування стихії та вмінь попереджати негативні наслідки, представники ПрАТ «Укргідроенерго» брали активну участь в робочих зустрічах, які організовувались Європейською економічною комісією ООН та Організацією з безпеки та співробітництва в Європі щорічно в рамках семи проектів з 2010 по 2017 рр. й були присвячені управлінню паводками на Дністрі та адаптації до змін клімату. Останнє питання є також актуальним в рамках діючого на сьогодні проекту Глобального екологічного фонду.

Слід зазначити, що не менш небезпечним явищем, ніж паводки та повені, є катастрофічні аномальні посухи в періоди маловодних фаз. Внаслідок них, наприклад, природна витрата води на Дністрі у серпні 2015 року знижувалась до 30 м3/с. В цей період водосховища та гідроелектростанції можуть виконувати особливу природоохоронну функцію регулятора. А наша мета полягає в тому, щоб удосконалити управління каскадами з урахуванням сучасних природних трансформацій стоку та постійно працювати на тим, щоб цей процес був екологічно ціленаправленим.

 

Поділитися: