Все буде Україна!

5 речей про гідроенергетику США, яких ви могли не знати

5 речей про гідроенергетику США, яких ви могли не знати

30-11-2023
Гідроенергетика, безперечно, визначається як одна з ключових рушійних сил сучасної енергетичної революції. Серед країн, що активно використовують гідроресурси для виробництва електроенергії, виділяються Сполучені Штати Америки.

Видання Power ділиться з читачами маловідомими фактами про галузь країни. 

1. Перша електроенергія, вироблена в США за допомогою води, була отримана в 1880 році

Люди використовують енергію води вже понад 2 000 років. Деякі з перших водяних коліс використовувалися для приведення в дію млинів, які перемелювали пшеницю на борошно. Задовго до того, як почали виробляти електроенергію, водяні колеса також використовували для розпилювання деревини та приведення в дію різноманітного обладнання на виробничих підприємствах.

Однак, за даними Міністерства енергетики США, лише у 1880 році в Америці було вироблено першу електроенергію за допомогою води. Це сталося, коли динамо-машину, що приводилася в рух водяною турбіною, використали для освітлення театру та вітрини магазину в місті Гранд-Репідс, штат Мічиган. Наступного року динамо-машина, з'єднана з турбіною на борошномельному заводі, забезпечила вуличне освітлення Ніагарського водоспаду в Нью-Йорку. Обидві ці ранні енергосистеми використовували технологію постійного струму.

Перша комерційна установка змінного струму в США запрацювала в 1893 році поблизу Редлендса, штат Каліфорнія. Історичний пам'ятник, встановлений Інститутом інженерів з електротехніки та електроніки на честь цієї станції, яка була відома під назвою «Гідроелектростанція Мілл-Крік № 1», свідчить, що вона була збудована компанією Redlands Electric Light and Power Co і почала працювати 7 вересня того ж року. «Ця електростанція була першою у використанні трифазного змінного струму в комерційних цілях і вплинула на широке впровадження трифазної електроенергії по всій території Сполучених Штатів», - зазначено на меморіальній дошці.

2. Гідроенергетика стабільно виробляла від 6% до 7% електроенергії в США протягом останнього десятиліття

Протягом більшої частини історії США гідроенергетика була найбільшим джерелом відновлюваної енергії. Згідно з даними Управління енергетичної інформації США, у 2019 році традиційна гідроенергетика виробила 287 874 ГВт-год енергії в країні, що становило близько 6,6%. Прикметно, що це був перший рік, коли вітроенергетика випередила гідроенергетику як найбільше джерело відновлюваної енергетики.

Більше того, ця тенденція продовжилася. Відтоді вітроенергетика випереджає гідроенергетику щоквартально. У 2022 році виробництво електроенергії з води впало до 254 789 ГВт-год, тоді як виробництво вітрової енергії зросло до 434 297 ГВт-год. Тим часом сонячна генерація також зростала протягом багатьох років і в другому кварталі 2023 року виробництво сонячної енергії перевищило гідрогенерацію. Хоча вітрові та сонячні потужності зростають набагато швидшими темпами, ніж гідроенергетика, гідроенергетика залишається важливим джерелом енергії, яке відіграє вирішальну роль у балансуванні енергосистеми.

3. Лише два штати не мають гідроелектростанцій

Дані профільного міністерства за 2022 рік демонструють, що кожен штат, окрім Делаверу та Міссісіпі, виробляв певну кількість електроенергії за рахунок традиційної гідроенергетики. Род-Айленд не виробляє багато - лише близько 7,375 ГВт-год минулого року - але він виробляє певну кількість електроенергії з води щороку протягом, принаймні, останніх двох десятиліть.

В цьому контексті штат Вашингтон є лідером. У 2022 році у Вічнозеленому штаті було вироблено понад 78 916 ГВт-год електроенергії з води. Наступним за обсягом виробництва є штат Орегон - 31 304 ГВт-год. На третьому місці - Нью-Йорк з 27 432 ГВт-год, на четвертому - Каліфорнія з 17 644 ГВт-год.

4. Лише близько 3% американських гребель мають гідроелектростанції

Більшість гребель у США були спроєктовані для боротьби з повенями, для підтримки іригаційних систем або для потреб судноплавства, тоді як інші - для рекреаційних цілей.

Загалом близько 2 500 гребель у США забезпечують виробництво електроенергії. Загальна потужність ГЕС становить близько 78 ГВт, ГАЕС - 22 ГВт.

В країні налічується близько 80 000 «неенергетичних» гребель.

5. Країна докладає значних зусиль, щоб допомогти рибі мігрувати повз гідроспоруди

Мільйони риб, в тому числі лосось, струмкова форель, окунь, оселедець та осетрові, щороку мігрують до місць нересту та нагулу для розмноження. Деякі риби пропливають тисячі миль через океани і річки, щоб дістатися цих прісноводних місць. Однак на їхньому шляху часто стоять створені людиною бар'єри, такі як греблі гідроелектростанцій.

Було розроблено кілька стратегій, які дозволяють рибі рухатися вгору за течією повз перешкоди. Деякі приклади включають рибопропускні споруди басейнового типу, рибопропускні споруди Деніла, природні обвідні канали, рибопідйомники або шлюзи, а також споруди для збору і транспортування риби.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Power

Поділитися: