Все буде Україна!

Анатолій Зелений: «Дністровська ГАЕС надає можливості для розвитку громади»

Анатолій Зелений: «Дністровська ГАЕС надає можливості для розвитку громади»

22-02-2021
Про роль і значення Дністровської ГАЕС для місцевого населення знає чи не краще за всіх Анатолій Васильович Зелений, корінний василівчанин, котрий донедавна упродовж 18 років був сільським головою села Василівка, на території якого наразі функціонує ця унікальна й потужна гідроспоруда.

Маючи з чим порівняти і співставити, адже вишукувальні та власне перші будівельні роботи в урочищі Магмутівка, Пічера і Пікет, безпосередньо на території села Розкопинці (що входить до Василівської сільської ради), проводилися на його очах, Анатолій Васильович зауважив:

– Варто зазначити, що під час відселення мешканців села з території нинішньої ГАЕС, на відміну від інших сіл, родини отримали або матеріальне відшкодування, або теплі, зручні цегляні помешкання.

Не можна залишати поза увагою і те, що під час будівництва газопроводу селяни отримали допомогу відповідним транспортом у здійсненні благоустрою.

Для місцевих жителів найголовніше, що будівництво Дністровської ГАЕС – екологічно безпечне, а відтак – на підприємстві реалізуються проєкти, спрямовані на захист навколишнього середовища та збереження біорізноманіття у Дністрі. Зокрема експлуатуються сучасні екологічно-безпечні гідротурбіни, потрапляння мастила з яких у річку унеможливлено. Застосовується в роботі сучасне пилогазоочисне обладнання для охорони атмосферного повітря та для запобігання шкідливих викидів в атмосферу. Крім того, впроваджуються сучасні енергозберігаючі технології.

Завдяки спорудженню Дністровської ГАЕС, а найбільше – розумінню й підтримці керівництва компанії та філії зокрема, місцеві мешканці отримали хороші дороги – 80 % усіх доріг села: як центральну, так і населеним пунктом.

Будівництво і введення в експлуатацію об’їзної дороги уздовж р. Дністер, а також укріплення берегів, припинили підтоплення індивідуальних господарств під час паводків. До того ж у тих господарствах, де з’явилася проблема із питною водою, підприємство забезпечило людей свердловинами.

Історично так склалося, що Василівка та Розкопинці потерпають час від часу від стихійних лих, особливо зсувів у сезон дощів та ерозійних процесів: і тут керівництво Дністровської ГАЕС ніколи на залишало селян наодинці з цією бідою, повсякчас допомагаючи технікою долати наслідки.

Уперше в історії села населений пункт отримав освітлення вулиць.

Крім того, завдяки будівництву гідроакумулюючої електростанції чимало селян отримали хорошу і стабільну роботу, а молодь – мотивацію до здобуття саме тих спеціальностей, котрі важливі на станції.

Значну підтримку бюджету громади Василівки та Розкопинців складають кошти, отримані від земельного податку та за рахунок оренди землі упродовж будівництва та експлуатації Дністровської ГАЕС.

Аналізуючи життєдіяльність села поруч із таким будівництвом, варто зауважити, що у випадку негативного впливу від будівництва, зокрема у минулому проїзду великовантажного транспорту, керівництво компанії, філії, генпідрядника завжди із розумінням ставилося до звернень селян, знаходячи вихід ід ситуації. Також не залишалися поза увагою прохання про підтримку бюджетних установ: школи, Будинку культури, дитячого садка, фельдшерсько-акушерського пункту.  

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також: 

Унікальний об’єкт. Як добудова Дністровської ГАЕС позначиться на скороченні дефіциту маневрових потужностей 

Дністровська ГАЕС: пускові операції на 4 гідроагрегаті 

На Дністровській ГАЕС завершено поточний ремонт гідроагрегату №1

 

Поділитися: