Все буде Україна!

Унікальний об’єкт. Як добудова Дністровської ГАЕС позначиться на скороченні дефіциту маневрових потужностей

Унікальний об’єкт. Як добудова Дністровської ГАЕС позначиться на скороченні дефіциту маневрових потужностей

19-02-2021
Укргідроенерго будує на Дністрі гідроакумулюючу станцію, яка в найближчій перспективі стане найбільшою ГАЕС в Європі. Сім гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт стануть значною підмогою для Об’єднаної енергосистеми країни з огляду на серйозний дефіцит маневрових потужностей.

Дністровська гідроакумулююча станція, завершення будівництва якої заплановано на 2026 рік, хоч і не буде здатна перекрити наявний дефіцит в повній мірі, втім може стати запобіжником розбалансування системи та пов’язаних з цим подальших проблем.

«Сьогодні дефіцит маневрових потужностей складає близько 2 тис. МВт. Якщо такими ж темпами буде розвиватися сонячна та вітрова енергетика, то буде необхідно додатково ще 1 тис. МВт. Якщо ми добудуємо Дністровську та Канівську ГАЕС ми практично зможемо покрити дефіцит, який є сьогодні. Але в контексті випереджаючих темпів розвитку альтернативних джерел енергії, цього може виявитися недостатньо», - зазначає генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Проєктом будівництва Дністровської ГАЕС передбачене встановлення на станції семи оборотних гідроагрегатів з насосами-турбінами радіально-осьового типу. Максимальний напір складає 161,90 м. Річний виробіток електроенергії при тривалості роботи 4 години на добу складе 2720 млн. кВт* год. Основні функції Дністровської ГАЕС - регулювання частоти, виконання аварійного резерву, регулювання графіка навантажень і перетоків в енергосистемі.

Гідроакумулюючі електростанції використовуються як основа для регулювання роботи загальної енергосистеми в більшості країн Європи: коли треба, видають додаткові потужності, коли не треба – забирають надлишок.

«Дністровська гідроакумулююча станція, на відміну від гідроелектростанцій, має можливість накопичувати надлишкову електроенергію, яка виробляється тепловими й атомними електростанціями в енергосистемі шляхом закачування води у верхню водойму і подальшого її використання, коли з’являються в системі нові споживачі. Дністровська ГАЕС має ряд переваг:  по-перше, вона забезпечує надійність роботи енергосистеми шляхом видачі додаткової потужності, а також регулювання частоти. До того ж вона забезпечує надійність роботи атомних електростанцій, теплових електростанцій в режимі регулювання потужності», - стверджує директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Василь Субота.

Дністровська ГАЕС надійно вирішує проблему покриття змінних навантажень енергосистеми, оптимізує структуру потужностей, поліпшує режими роботи ТЕС, скоротивши їх щодобові зупинки, знижує перевитрати палива, виконує функцію швидкодіючого аварійного й частотного резервів.  

Комплекс споруд ГАЕС розташовується на великій території та складається з верхньої водойми, водоприймача, напірних підвiдних водоводів, будівлі ГАЕС, відвiдних водоводів, водовипуску, водовiдвiдного каналу та нижнього водосховища. До переліку споруд верхньої водойми належать екран дна водойми з кріпленням, огороджуюча дамба, дренажі задамбової території. Повний об’єм верхньої водойми складає 41,43 млн. м куб.

Дністровська ГАЕС – багато в чому унікальний проєкт. На берегах Дністра зійшлися досвід проєктувальників та будівельників, передові технології та потужність.

«Дністровська ГАЕС – унікальна. Унікальність в першу чергу,  полягає в тому, що наша станція відрізняється від інших станцій великою одиничною потужністю. Один агрегат нашої станції по потужності, по виробітку електроенергії дорівнює енергоспоживанню трьох  регіонів: Чернівецької, Вінницької та Хмельницької областей. По-друге, побудувавши верхню водойму, ми стали стратегічним резервом енергетичної потужності для ОЕС. Відтепер для регулювання енергосистеми в гарячому резерві не тримають блоки ТЕС. Якщо в системі трапляються позаштатні ситуації, ми завжди допоможемо - одним агрегатом можемо пропрацювати біля 36 годин. По-третє, на Дністровській ГАЕС застосовуються унікальні конструктиви. Шахти гідроагрегатів мають в діаметрі 32 метри, а завглибшки – біля 70 метрів. Це дуже сильний конструктив, це – своєрідне свайне поле. Ну, і нарешті, унікальною є система управління гідроагрегатами. Вперше в державі впроваджена система раннього виявлення і оповіщення населення про нештатні ситуації», - запевняє головний інженер Дністровської ГАЕС Анатолій Жук.

Наразі на Дністровській ГАЕС введено в експлуатацію три гідроагрегати,  загальною потужністю 972 МВт в генераторному режимі.  Щодобово станція  виробляє від 3 до 5 млн КВт*год дефіцитної балансуючої електроенергії. У грудні 2020 року на Дністровській ГАЕС проведено пускові операції на гідроагрегаті №4, промислове введення в експлуатацію якого заплановане на третій квартал поточного року.

Паралельно Укргідроенерго працює над розробкою проєкту третьої черги будівництва Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегатів №5-7. Будівництво третьої черги станції урядовим розпорядженням внесене до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року. На сьогодні здійснюються заходи щодо залучення компанією коштів іноземних інвесторів. 

Об’єднана енергосистема України є однією з найбільших енергосистем в Європі, яка наразі синхронно функціонує з енергосистемами Росії, Білорусі, Молдови, інших країн СНД та Балтії. Західна частина ОЕС, так званий «острів Бурштинської ТЕС», відокремлена від основної системи та функціонує синхронно з ENTSO-E - об’єднанням енергосистем держав - членів Європейського Союзу. До 2023 року має відбутись перехід ОЕС України на паралельну роботу з ENTSO-E.

Завершення будівництва Дністровської гідроакумулюючої станції та введення її в експлуатацію на повну проєктну потужність сприятиме виконанню Україною у процесі інтеграції національної ОЕС до ENTSO-E вимог стосовно регулювання частоти та активної потужності, а також сприятиме створенню умов для використання в Україні повною мірою потенціалу відновлювальних джерел енергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Дністровська ГАЕС: пускові операції на 4 гідроагрегаті 

На Дністровській ГАЕС здійснено провертання ротора генератора та турбіни гідроагрегату № 4 

На Дністровській ГАЕС завершено поточний ремонт гідроагрегату №1

 

 

Поділитися: