Все буде Україна!

Інтеграція до ENTSO-E: Укргідроенерго готується до виходу на європейський ринок

Інтеграція до ENTSO-E: Укргідроенерго готується до виходу на європейський ринок

16-02-2021
Інтеграція енергосистеми України з європейською ENTSO-E можлива вже у найближчій перспективі. Про це в рамках форуму Ukraine30 заявили директор секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Янез Копач та голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

За їх словами Україна вже здійснила більшість основних капіталомістких технічних заходів у частині відповідної реконструкції теплових енергоблоків і систем регулювання частоти й потужності, будівництва мережевих елементів у вигляді необхідних підстанцій і ліній електропередач, тестування всіх енергоблоків ТЕС, ГЕС та АЕС. На думку експертів, вирішивши останні технічні та організаційні питання, Україна зможе інтегрувати свою енергосистему в ENTSO-E вже у 2023 році.  

«Ми очікуємо, що вже в середині наступного року ENTSO-E сформулює свій технічний вердикт стосовно того, що українська енергосистема здатна приєднатися до європейської без жодних негативних наслідків для обох енергосистем», ‒ наголосив голова «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Найбільша гідрогенеруюча компанія країни – Укргідроенерго – дійсно вживає всіх належних заходів для інтеграції в загальноєвропейську енергосистему.  Товариство має у розпорядженні сертифіковане обладнання, яке надає допоміжні послуги в Об’єднаній енергосистемі України і відповідає вимогам як національних, так і європейських нормативних документів. Після синхронізації ОЕС України з ENTSO-E, Укргідроенерго має всі шанси стати повноцінним учасником ринку електроенергії Європи.

«Для підтримання балансу потужності та  параметрів надійності й якості електричної енергії в Об’єднаній енергосистемі України, Укргідроенерго на ринку допоміжних послуг здійснює продаж допоміжних послуг для забезпечення регулювання частоти та активної потужності. А саме -  резервів відновлення частоти, які, в свою чергу, поділяються на автоматичний резерв відновлення частоти та ручний резерв відновлення частоти.

Крім того, Товариство під егідою міжнародних фінансових організацій реалізує інвестиційні проєкти, спрямовані на модернізацію існуючого обладнання та будівництво нових високоманеврових потужностей, що дасть можливість надавати послуги з регулювання частоти та потужності, а також балансування енергосистеми у майбутньому й для європейських користувачів», - зазначає генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Нагадаємо, інтеграція Об’єднаної енергосистеми України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E – одна з ключових стратегічних цілей держави та складова її енергетичної безпеки. Адже синхронна робота енергосистеми України з  ENTSO-E підвищить надійність та стійкість роботи ОЕС України, розширить можливості обміну електроенергією між суміжними країнами, посилить конкуренцію на внутрішньому ринку та створить можливості для роботи на енергетичному ринку Європи.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Ключові гравці ринку електроенергії діятимуть спільно в рамках інтеграції української енергосистеми до ENTSO-E 

Модернізовані гідроагрегати Кременчуцької ГЕС вдало пройшли перевірку регулюванням частоти енергосистеми 

Гідроенергетика – важлива частина енергетичного сектору Європи

 

Поділитися: