Все буде Україна!

Ключові гравці ринку електроенергії діятимуть спільно в рамках інтеграції української енергосистеми до ENTSO-E

Ключові гравці ринку електроенергії діятимуть спільно в рамках інтеграції української енергосистеми до ENTSO-E

08-11-2017
Київ, 08 листопада 2017 року. ДП «НЕК Укренерго» підписало з ключовими виробниками електроенергії - НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», ПАТ «Центренерго», ТОВ «ДТЕК Енерго» та ПАТ «Донбасенерго» - меморандум щодо узгоджених дій в рамках майбутньої інтеграції Об’єднаної енергетичної системи України до ENTSO-E.

Документ фіксує спільну зацікавленість усіх сторін у майбутньому приєднанні ОЕС України до енергетичної системи континентальної Європи та передбачає створення спільної координаційної ради під керівництвом ДП «НЕК «Укренерго».

Мета діяльності Ради - проведення фахових консультацій з технічних питань та сприяння якнайшвидшому виконанню Україною вимог Каталогу заходів, що є частиною Угоди про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи.

Протягом місяця з моменту підписання Меморандуму представники сторін мають розробити чіткий план заходів технічного характеру. Також зазначається, що сторони намагатимуться спільно відстоювати інтереси у питанні приєднання ОЕС України до енергетичної системи континентальної Європи у відносинах з центральними органами виконавчої влади, іншими державними органами України та міжнародними партнерами.

Підписуючи документ, керівник Укренерго Всеволод Ковальчук зазначив: «Євроінтеграція української енергосистеми - складне та комплексне завдання для усіх учасників ринку та полісімейкерів, а не лише для оператора системи передачі як підписанта Угоди. Дуже радий, що усі усвідомлюють необхідність координації дій та спільну відповідальність на шляху досягнення важливої мети – членства у ENTSO-E».

«Долучаючись до меморандуму, компанія «Укргідроенерго» реагує на вимоги часу. Переконані, що лише спільними зусиллями всіх виробників електроенергії  нам вдасться  створити сприятливі умови для інтеграції ОЕС України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E. Зі свого боку, ми плануємо до 2026 року ввести в  експлуатацію 3300,5 МВт маневрових  потужностей. Відтак частка гідроенергетики в ОЕС сягне 15,5%. Це створить сприятливі умови для забезпечення стійкості, надійності та ефективної роботи всієї системи» - наголосив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Довідково:

ENTSO-E (англ. European Network of Transmission System Operators for Electricity) — європейська мережа системних операторів передачі електроенергії – організація, що на даний час об’єднує  41 системний оператор з 34 країн. У нинішньому форматі існує з з 2009 року, як об’єднання ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE та UKTSOA.

28 червня 2017 року у Брюсселі керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук підписав «Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи». Документ складається з трьох основних частин: Каталогу вимог, безумовне виконання яких необхідно для прийняття рішення про об’єднання енергосистем; Переліку необхідних додаткових досліджень; Дорожньої карти.

07 липня після підписання документу достатньою кількістю системних операторів, що входять до складу Регіональної групи ENTSO-E «Континентальна Європа», Угода набрала чинності.

Інтеграція української енергосистеми до енергетичної системи континентальної Європи ENTSO-E визначена на даний час одним з першочергових пріоритетів розвитку й є частиною політики енергетичної незалежності України (Програма діяльності Кабінету Міністрів України, схвалена Постановою Верховної Ради України №26-VIII від 11 грудня 2014 року). Крім того, Євроінтеграційний курс в енергетичному секторі на державному рівні визначений як пріоритетний Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і державами-членами, Енергетичною стратегією України на період до 2035 року, Стратегією сталого розвитку «Україна-2020».

Поділитися: