Все буде Україна!

Богдан Сухецький: «Через недостатню реакцію світової спільноти на підрив Каховської ГЕС, ворог продовжує нищити об’єкти гідроенергетики»

Богдан Сухецький: «Через недостатню реакцію світової спільноти на підрив Каховської ГЕС, ворог продовжує нищити об’єкти гідроенергетики»

11-06-2024
Energy club
Які основні тенденції та виклики в енергетичному секторі України? Як військовий конфлікт вплинув на енергетичну інфраструктуру та які заходи вживаються для її відновлення? Ці та інші питання розглянули учасники форуму «Europe-Ukraine Energy Trading», організованого спільнотою Energy Club.

Форум, який цьогоріч проходив у Будапешті, об'єднав провідних експертів, аналітиків, трейдерів газу та електроенергії з Європи та України для поглибленого аналізу й відкритого обговорення поточного стану, викликів та перспектив енергетичного сектору.

Під час панельної дискусії «Енергетичне партнерство Україна-Європа: виклики, відновлення та можливості» заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький в режимі онлайн розповів про стратегічне значення компанії у функціонуванні Об’єднаної енергосистеми України в умовах військового конфлікту.

«До складу Укргідроенерго входять найбільші ГЕС та дві ГАЕС. На превеликий жаль, рік тому російським агресором була зруйнована Каховська ГЕС. Ми спостерігали не надто активну реакцію міжнародної спільноти, що зміцнило росіян у думці, що вони можуть і надалі нищити об’єкти цивільної інфраструктури.

Трагедія на Каховській ГЕС призвела до втрати 94% запасів питної води у Херсонській області, 64% - у Дніпропетровській та 70% у Запорізькій області. Було завдано значної шкоди і флорі, і фауні, об’єктам інфраструктури. Але українці – сильна нація, яка витримає усі негаразди і переможе у цій війні», - зазначив Богдан Сухецький, - «Попри гірку втрату, ми продовжуємо працювати. Основні завдання, які в нас є сьогодні – це безпека і баланс в енергосистемі», - зауважив він.

Під час виступу Богдан Сухецький зупинився також на екологічних аспектах гідроенергетики, питаннях модернізації існуючих гідроелектростанцій та реалізації нових проєктів, зазначивши, що для успішного розвитку галузі необхідно залучати інвестиції, впроваджувати сучасні технології та дотримуватися високих екологічних стандартів.

«Серед наших перспективних проєктів – будівництво Канівської ГАЕС та добудова Дністровської. Серед нових проєктів – будівництво насосної станції на Дністровському енерговузлі у складі десяти гідроагрегатів, одиничною потужністю 16,2 МВт. Ця станція задовольнить запит енергосистеми на менш потужне регулювання. Окрім того, в нас є проєкт з будівництва energy storage. Також здійснюємо модернізацію обладнання на наших ГЕС і ГАЕС, що продовжить термін їх безпечної та надійної експлуатації на десятки років», - зазначив Богдан Сухецький.

Форум UKRAINE-EUROPE ENERGY TRADING став потужним майданчиком для розвитку української енергетики та відкрив нові горизонти для співпраці з європейськими партнерами. Попри всі виклики, українська енергетика має всі шанси стати одним з ключових елементів енергетичної системи майбутнього, забезпечуючи країну чистою, надійною та доступною енергією.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: