Все буде Україна!

Чорногорія упродовж 10 останніх днів виробляє та споживає е/е виключно з відновлюваних джерел

Чорногорія упродовж 10 останніх днів виробляє та споживає е/е виключно з відновлюваних джерел

03-06-2019
В період з 24 травня по 2 червня Чорногорія вперше в своєї історії виробила достатньо енергії для задоволення всіх потреб лише з відновлюваних джерел.

Протягом цього періоду, коли було зупинено вугільну ТЕС Плевля, було вироблено близько 82 мільйонів кіловат-годин (кВт-год) енергії, витрачено приблизно 75 млн. КВт-год, повідомляє Vijesti.me.

"Чорногорія приєдналася до невеликої кількості країн, які можуть похвалитися, що вони виробляють всю необхідну енергію для задоволення своїх потреб з внутрішніх джерел відновлюваної енергії", - зазначено в повідомленні уряду країни.

Ключовий внесок належить двом провідним чорногорським гідроелектростанціям -"Піва" і "Перучіца" державної компанії "Електропривреда" (EPCG). Також були задіяні невеликі ГЕС та вітрові електростанції, побудовані за останні кілька років.

"Високопродуктивні гідроелектростанції на чолі з найбільшою в Європі дуговою греблею приєдналися до вітрової електростанції Крново, найбільшого висотного парку в Європі та вітрової електростанції Могура, яка виробляла 12% енергії, витраченої в Чорногорії в зазначений період", - йдеться в заяві уряду.

Рекордну частку вітряних електростанцій було зафіксовано 28 травня, коли обсяг виробництва вітрових електростанцій становив 28% загального споживання електроенергії в країні. Також влада Чорногорії повідомляє, що в цьому році планується розпочати проект будівництва ще двох вітрових електростанцій та однієї з найбільших сонячних електростанцій в Європі.

"Цей десятиденний період підтвердив, що хороша оперативна готовність, адекватні прогностичні інструменти, високоякісний запас потужності і хороший зв'язок з пов’язаними  енергосистемами гарантують в майбутньому абсолютно надійне енергопостачання для споживачів, яке буде базуватися виключно на поновлюваних джерелах енергії", - говориться в у заяві уряду Чорногорії.

Нагадаємо, що подібні новини були нещодавно опубліковані національним оператором енергосистеми Великобританії National Grid ESO та широко висвітлювалось британськими ЗМІ, де йшлося про те, що Сполучене Королівство вперше після промислової революції виробляло електроенергію без вугілля протягом двох тижнів.

 

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: