Все буде Україна!

Чорногорія та Боснія і Герцоговина узгодили дорожню карту для вирішення питань щодо проєкту ГЕС «Бук Бієла»

Чорногорія та Боснія і Герцоговина узгодили дорожню карту для вирішення питань щодо проєкту ГЕС «Бук Бієла»

13-07-2023
Чорногорія та Боснія і Герцеговина створили спільну робочу групу для вирішення проблем, пов'язаних з гідроенергетичним проєктом "Бук Бієла", розташованим на кордоні між двома країнами, згідно з повідомленням Секретаріату Енергетичного співтовариства.

Як повідомляє Balkan greenenergy news, на першому засіданні спільної робочої групи у приміщенні Секретаріату Енергетичного Співтовариства у Відні, обидві сторони сформулювали комплексну дорожню карту з конкретними термінами, яка передбачає структурований підхід до розв’язання невирішених питань, пов'язаних з проєктом ГЕС "Бук-Бієла".

На зустрічі Чорногорія підкреслила, що проєкт повинен пройти новий процес оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) з транскордонними консультаціями, враховуючи, що термін дії попереднього дозволу на ОВНС закінчився. Чорногорія також зазначила, що проєкт був предметом судового розгляду в Боснії і Герцоговині, який скасував продовження екологічного дозволу.

Чорногорія вимагає нової оцінки впливу на навколишнє середовище. Боснія і Герцоговина, зі свого боку, зазначила, що проєкт залишається незмінним і що немає необхідності в проведенні нової ОВД до видачі нового екологічного дозволу. Боснія також зазначила, що екологічний дозвіл на реалізацію проєкту був анульований, в першу чергу, через процедурні недоліки.

Представники Боснії та Герцоговини, однак, висловили готовність переглянути екологічний дозвіл і, можливо, переглянути його на основі нової ОВД, якщо буде зроблено висновок, що проєкт може мати негативний вплив на навколишнє середовище Чорногорії.

Боснія також повідомила, що наразі проєкт має дозвіл на проведення підготовчих робіт, але дозвіл на будівництво всього проєкту ще не видано.

Очікується, що гідроелектростанція «Бук Бієла» матиме потужність 93 МВт і вартість близько 220 млн. євро.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: ЕРС

Поділитися: