Все буде Україна!

Цікаво про гідроенергетику: що таке розворот станції «з нуля»?

Цікаво про гідроенергетику: що таке розворот станції «з нуля»?

14-05-2021
Започатковуємо нову рубрику «Цікаво про гідроенергетику», в межах якої детально розповідатимемо про цікаві поняття та явища з енергетичної сфери. Розпочнемо з поняття «розворот станції «з нуля».

Коли в Об’єднаній енергосистемі країни виникає нештатна ситуація, вирішальну роль відіграє розворот станції «з нуля». Саме гідроелектростанції можуть швидко та ефективно подати напругу у мережу.

Розворот «з нуля» – це відновлення подачі електроенергії після системної аварії з повним знеструмленням споживачів і втратою власних потреб електростанцій. Відновлення електропостачання повинно розпочинатись з подачі напруги від електромережі, яка зберегла своє функціонування.

Повне відключення – це ситуація, коли відсутній виробіток електроенергії і не має електроживлення в ОЕС. Часткове відключення – це відсутність виробітку електроенергії в окремій частині енергосистеми.

Важлива роль під час виникнення подібних ситуацій та їх ліквідацій надається гідроелектростанціям. Тож, гідроелектростанції повинні бути готові та оснащені всім необхідним аби забезпечити розворот «з нуля» і вчасно подати електроенергію для власних потреб атомних електростанції (АЕС) і теплоелектроцентралей (ТЕЦ) для їх можливості ввімкнення навантаження в енергосистему України.

Отже, як відбувається виробничий процес в подібних випадках?

Рівень верхнього водосховища гідроелектростанції дозволяє одночасно працювати усім гідроагрегатам. Запас води у верхній водоймі водосховища є дієвим механізмом постачання електроенергії в разі виникнення надзвичайної ситуації в енергосистемі. Для ГЕС це зручний механізм, який не потребує додаткових витрат. За допомогою схеми автоматичного розвороту станції з «нуля» спочатку в роботу запускається один гідроагрегат, який дає можливість повністю автономно заживити всю станцію. Після, по команді диспетчера, вмикаються інші агрегати. Гідроагрегату знадобляться лише лічені хвилини, щоб розвернутися, набрати обертів та відновити електропостачання всіх механізмів, які забезпечують роботу гідроелектростанції.

Також в процесі розвороту з «нуля» для заживлення власних потреб можуть бути залучені дизель-генератори, які встановлені на більшості станцій. А на Дніпровській ГЕС-1 – генератор власних потреб Г-10 американської компанії General Electric потужністю 2 МВт.

Таким чином, завданням «розвороту з нуля» гідроелектростанцій в разі знеструмлення є заживлення власних потреб, подача напруги на шини станцій та лінії електропередачі з метою заживлення власних потреб АЕС і ТЕЦ та поступового відновлення енергосистеми.

Такі схеми розвороту «з нуля» є на всіх станціях компанії Укргідроенерго.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також:

Навіщо потрібні водосховища?

Гідроагрегат №4 Дністровської ГАЕС: на шляху до найбільшої ГАЕС Європи

6 цікавих фактів про Середньодніпровську ГЕС

Поділитися: