Все буде Україна!

Гідроагрегат №4 Дністровської ГАЕС: на шляху до найбільшої ГАЕС Європи

Гідроагрегат №4 Дністровської ГАЕС: на шляху до найбільшої ГАЕС Європи

03-11-2020
Історія найамбітнішого проєкту сучасної України – Дністровської ГАЕС – стартувала 37 років тому: 22 листопада 1983 року розпочалося виймання ґрунту під котлован основних споруд гідроакумулюючої станції, яка стане найбільшою у Європі та посяде шосту сходинку за встановленою потужністю у світі. У 2021 році новий гідроагрегат Дністровської ГАЕС – №4 – заплановано здати у промислову експлуатацію.

Історія будівництва Дністровської ГАЕС

22 листопада 1983 року на правому березі Дністра на території села Василівка Чернівецької області було розпочато спорудження однієї з найпотужніших гідроакумулюючих електростанцій на теренах тодішнього Радянського Союзу. Саме в цей день почалися земляні роботи по верхній водоймі та відбулась виїмка першого кубометра землі.

Генеральним проєктувальником виступив Український проєктно-вишукувальний і науково-дослідний інститут «Укргiдропроект», який розробив техніко-економічне обґрунтування, проєкт майбутньої ГАЕС та робочу документацію. В 1988-му році проєкт Дністровської ГАЕС затвердило Міненерго СРСР, а в 1993-му відбулось перезатвердження Міненерго України. Через п’ять років – він пройшов міжнародну експертизу швейцарської інжинірингової компанії Electro-Watt Engineering Services Ltd's за замовленням Світового Банку, що підтвердила технічну, технологічну, економічну та фінансову доцільність продовження будівництва станції.

31 серпня 2005 року для вирішення проблемних питань будівництва та введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС було створено філію «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС». Одразу ж було затверджено Положення про філію та проведено державну реєстрацію у порядку, передбаченому чинним законодавством. На сьогодні філію очолює Василь Субота (з 2015 р). З 2010 до 2015 року директором станції був Володимир Куліш. А із часу створення по 2010 на чолі підприємства стояв Василь Гринь. Увесь цей час на посаді головного інженера працює Анатолій Жук.

Укргідроенерго
Вид на опускні колодязі № 1-3 зі сторони ОК №3, квітень 1990 року.

Недостатнє фінансування, пов’язане з тодішньої економічною нестабільністю незалежної України, тимчасово призвело до подовження термінів будівництва. Але після передачі будівництва у 2008 році замовнику ПрАТ «Укргідроенерго», повноцінне фінансування добудови ГАЕС стало можливим. І вже 21 грудня здійснили пробний пуск першого гідроагрегату. Перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС було включено в мережу в генераторному режимі 8 листопада 2009 року: він видав в об'єднану енергосистему України перші 325 тис. кВт/год.

На сьогодні на Дністровській ГАЕС введено у промислову експлуатацію три гідроагрегати сумарною потужністю 972 МВт в генераторному режимі та 1263 МВт в насосному режимі. З початку вводу в експлуатацію першого гідроагрегату станом на 31серпня 2020 р. Дністровською ГАЕС вироблено 8 млрд 159 млн кВт·год пікової електроенергії, зокрема за 2020 р. – 774 млн 307 тис. кВт·год.

Значення Дністровської ГАЕС для України

Значення Дністровської ГАЕС для України можна порівнювати із заміщенням теплових станцій, адже вона характеризуються унікальним поєднанням функцій пікової станції і споживача-регулятора, здатного в період нічного провалу добового графіку навантажень забезпечити споживання надмірної електричної потужності, що виробляється ТЕС і АЕС. Неважко порахувати, скільки би витрачалося на аналогічні за обсягом регулювання за допомогою інших станцій. Завдяки роботі трьох гідроагрегатів Дністровської ГАЕС щорічно вдається зекономити 128 млн дол., крім того заощаджується 125 млн куб. газу та 1,1 млн тонн вугілля. Що важливо, це – і робочі місця: у філії працює 300 осіб експлуатаційного персоналу та ще близько 1000 будівельників у спеціалізованих субпідрядних організаціях.

«Розбудовуючи Дністровську ГАЕС, ми робимо великий внесок в енергетичну незалежність України. Кожен новий гідроагрегат — це не лише стабільніша робота енергетичної системи, а й нові робочі місця, нові замовлення для нашої промисловості. Третина кошторису — це високотехнологічне обладнання від українських підприємств, де завдяки замовленням ПрАТ  «Укргідроенерго» матимуть роботу понад 9 тисяч працівників: і будівельників, і монтажників, і безпосередньо фахівців заводів, що виробляють обладнання», — акцентує генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Укргідроенерго
Дністровська ГАЕС, 2020 рік.

Спорудження потужної ГАЕС на Дністрі, насамперед, дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення гостродефіцитної пікової електроенергії. До того ж дозволить забезпечити нормальну роботу атомних електростанцій, зупинки й пуски яких пов’язані зі значними витратами. Окрім того, гідроагрегати Дністровської ГАЕС експлуатуватимуться в режимі синхронного компенсатора для регулювання коефіцієнта потужності енергосистеми.

«З введенням в експлуатацію Дністровської ГАЕС, ми отримаємо низку істотних переваг. Окрім економії енергоресурсів, матимемо значний екологічний ефект. На 2,2 млн тонн скоротяться викиди в атмосферу вуглексилого газу та діоксиду вуглецю, на майже 7 тис. тонн – оксиду азоту та на майже 29 тис. тонн – діоксиду сірки», – підкреслює Ігор Сирота.

Гідроагрегат №4: літопис спорудження

Наразі ведеться будівництво четвертого гідроагрегату, успішне введення в роботу якого стане черговим кроком на шляху до енергонезалежності України, дозволить істотно збільшити потужність станції та річний відпуск електричної енергії. Генеральним підрядником будівництва є Консорціум «НВО «Укргідроенергобуд». На виготовлення, поставку та монтаж основного гідросилового обладнання укладено контракти з вітчизняними заводами виробниками АТ «Турбоатом» та ДП «Електроважмаш». На сьогодні поставлено все гідросилове обладнання. Майже завершено монтаж турбіни, завершуються збір елементів генератора на монтажному майданчику. Пуск четвертого гідроагрегату заплановано на 1 квартал 2021 року. А як все починалось?

Травень 2017: відбулося закладання першого кубу бетону у конструктиви четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС і традиційної капсули часу.

Серпень 2017: на філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» відбулись громадські слухання на тему «Будівництво другої черги Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегату № 4. Екологічні наслідки». Участь у громадських слуханнях взяли 167 учасників, серед яких: представники органів місцевого самоврядування навколишніх сіл, м. Новодністровськ, Сокирянського та Мурованокуриловецького р-нів, фахівці проектної організації ПАТ «Укргідропроект».

Грудень 2018: розпочався монтаж статора турбіни гідроагрегату № 4. Діаметр статора – 25 метрів, вага – 280 тонн. Статор виготовлений на заводі «Турбоатом», зібраний на місці за півроку. Далі відбулося переміщення з монтажного майданчика до шахти гідроагрегату № 4 статора турбіни з елементами спіральної камери. Заводи-виробники поставили всі складові вузли 4-го гідроагрегату Дністровської ГАЕС. На станцію був доставлений особливий великогабаритний вантаж – робоче колесо гідротурбіни. Вага робочого колеса складає 122,551 тонн (брутто 123,047 тонн). Габарити: 7,330 м х 7,330 х 2,937 м.

Укргідроенерго
Дністровська ГАЕС, 2020 рік.

Вересень 2019: в рамках ознайомчої екскурсії на Дністровській ГАЕС побували спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (м. Чернівці). Спостерігачі ОБСЄ оглянули головний щит управління, машинну залу, а також побували на оглядовому майданчику та верхній водоймі. Продовжується будівництво шахти гідроагрегату № 4, в якій встановлюється основне гідросилове обладнання та допоміжні системи до нього.

Листопад 2019: 5 листопада на Дністровській ГАЕС розпочалась історична подія – монтаж робочого колеса у шахту гідроагрегату № 4, який здійснюють українські заводи-виробники. 13 листопада розпочато монтаж лопаток напрямного апарату гідроагрегату № 4.

Грудень 2019: завершено монтаж кільцевого затвору гідроагрегату № 4. У шахту агрегату було успішно перенесено кришку турбіни вагою 335 тонн. Завершено будівництво водогону № 4, по якому вода потраплятиме в агрегат. Під час облаштування спряження водогону № 4 з водоприймачем та підхідною штольнею № 1 укладено 3 тис. м³ бетону та змонтовано 50 тонн металоконструкцій. На будівництві верхньої будівлі ГАЕС у межах гідроагрегату № 4 упродовж 2019 року було укладено 0,7 тис. м³ бетону та змонтовано 60 тонн арматури. Кипіла робота й на будмайданчику відкритої установки трансформаторів для четвертого гідроагрегату. Упродовж року тут влаштували насип, об’ємом 6 тис. м³, уклали 0,2 тис. м³ бетону та змонтували 16 тонн армокаркасів. Злагоджена робота відділу обладнання Дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС та генпідрядника дозволила у 2019 році вчасно та безпечно здійснити надскладне транспортування на будмайданчик блочного трансформатора, транспортна вага якого становить 230 т. Також фахівцями було виконано монтаж двох комірок унікальної елегазової комплектної розподільчої установки 330кВ.

Лютий 2020: змонтовано обидва сервомотори напрямного апарату, встановлено важелі лопаток напрямного апарату, в машзалі розпочато збирання хрестовини генератора, продовжуються монтажні роботи статора і ротора генератора.

Березень 2020: відбувся демонтаж тимчасового торця будівлі машинної зали та перенесення валу турбіни вагою 102 тонни на монтажний майданчик машинного залу з метою розконсервації та підготовки до монтажу у шахту гідроагрегату № 4. 14 березня спеціалістами ТОВ «Дніпро-СГЕМ» у шахту гідроагрегату у проєктне положення було встановлено вал гідроагрегату № 4. Загальна довжина валу складає більше 10 м, а вага – 117, 5 тонн. Вал був виготовлений Харківським заводом АТ «Турбоатом». 26 березня здійснено монтаж двох частин перехідного кільця. Монтаж здійснювався поетапно. Після відповідного стикування кільце було встановлено на фланець кришки турбіни.

Квітень 2020: 3 квітня у рамках будівництва ІІ черги Дністровської ГАЕС, у шахту було успішно перенесено корпус направляючого підшипника. 16 квітня у проєктне положення на верхній фланець кришки турбіни встановлено опору підп‘ятника і розпочато встановлення кріплення. Вага опори підп‘ятника складає 85 тонн, а її діаметр сягає 5,8 метрів. 21 квітня на Дністровській ГАЕС було здійснено монтаж регулюючого кільця. Його призначення – регулювання відкриття та закриття направляючого апарату гідроагрегату.

Укргідроенерго
Дністровська ГАЕС, 2020 рік.

Травень 2020: спеціалістами ТОВ «Дніпро СГЕМ» у проєктне положення для подальшого монтажу у шахту гідроагрегату № 4 поступово було встановлено 10 сервомоторів кільцевого затвору.

Липень 2020: на монтажному майданчику Дністровської ГАЕС відбулося гаряче розклинювання ободу ротора, результатом якого є фіксування ободу до шпиць остова, а відтак – коригування форми ободу ротора – доведення його до ідеально круглої форми. Нагрів обода здійснювався шляхом нагріву електронагрівачів з ретельним контролем різниці температури між ободом ротора та шпицями остова. А тим часом у шахті гідроагрегату № 4 змонтовано підгальмівні балки нижньої хрестовини. Вони слугуватимуть опорою для гальм гідроагрегату, а також основою перекриття для обслуговування підп’ятника та його маслоохолоджувачів.

Серпень 2020: ротор майже готовий, статор опущений, підп’ятник також. 12 серпня 2020 року за участі генерального директора Укргідроенерго відбувся штаб з будівництва Дністровської ГАЕС. Першочерговим питанням наради був планований пуск гідроагрегату № 4.

«На жаль, у зв’язку з епідеміологічною ситуацією змістилися терміни поставок обладнання від компаній виробників з-за кордону, які не працювали через карантин і не змогли вчасно виконати наші замовлення. Наразі ми готуємо листи до компаній-виробників, щоб якнайшвидше врегулювати питання та оптимізувати процес», – зауважує Ігор Сирота.

Жовтень 2020: 2 жовтня Президент України Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку до Чернівецької області з метою ознайомлення з перебігом реалізації програми «Велике будівництво» на Буковині та оглядом спорудження другої черги Дністровської ГАЕС. Під час поїздки Президента супроводжували  керівник офісу Президента України Андрій Єрмак, заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко, т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, народний депутат Валерій Божик, голова Чернівецької облдержадміністрації Сергій Осачук. На станції Президента України зустріли голова Наглядової ради Укргідроенерго Валентин Гвоздій, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота та директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота. Учасники візиту оглянули головний щит управління, а також побували на монтажному майданчику, де завершено підготовчі роботи по ротору і статору гідроагрегату №4. Володимир Зеленський також оглянув шахту гідроагрегату № 4, яка готова до перенесення статора.

Під час візиту Президент України наголосив на тому, що він приємно вражений масштабами будівництва станції. «Повне будівництво Дністровської ГАЕС забезпечить підвищення надійності енергопостачання та розширить експортні можливості енергосистеми держави. Є можливість підтримувати якісну електроенергію у Молдову та в Румунію», – зазначив Володимир Зеленський.

Добудова нових блоків Дністровської гідроакумулюючої станції дозволить покрити дефіцит маневрових потужностей, максимально завантажити атомну енергетику та забезпечити замовлення для вітчизняних промислових компаній. На цьому наголосила т.в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець: «Добудова нових потужностей Дністровської ГАЕС, насамперед, дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії – під час режиму закачування води у верхню водойму. Це дозволить максимально завантажити атомні електростанції. А у години пік ГАЕС працюють у турбінному режимі, виробляючи електроенергію у якості маневрових потужностей, та збалансовують енергосистему, – пояснила Ольга Буславець. - Водночас, будівництво нових блоків ГАЕС дозволить завантажити потужності промислових гігантів України – АТ «Турбоатом» і ДП Завод «Електроважмаш», які виготовляють відповідне обладнання для електростанцій».

6 жовтня на Дністровській ГАЕС відбулось перенесення статора гідрогенератора на проєктне місце у шахту. Варто зазначити, що вага статора 540 тонн, а разом із траверсою – 570 тонн. Опускання статора гідрогенератора упродовж двох годин здійснювалося за допомогою експлуатаційного крана вантажопідйомністю 840 тонн. Корпус статора, який, без перебільшення, є електричним серцем гідроагрегата, складається з шести секторів, сердечник – із 250 тисяч статорних сегментів, обмотка – з 1440 стрижнів та 196 з’єднувальних шин, а діаметр сягає близько 14 м! Вузли і деталі статора, а їх близько 10 тисяч, були спроєктовані та виготовлені ДП «Електроважмаш». Укрупнювальне збирання відбувалося на монтажному майданчику Дністровської ГАЕС фахівцями ПАТ «Дніпро-СГЕМ» та ТОВ «Вишгород-СГЕМ».

Укргідроенерго
Президент України Володимир Зеленський, т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець,
генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота, Дністровська ГАЕС,
жовтень 2020 року.

13 жовтня на Дністровській гідроакумулюючій електростанції завершено монтаж маслованни підп’ятника гідроагрегату №4. Варто зазначити, що маслованна є основою для монтажу підп’ятника. Її вага сягає близько 20 тонн. Об’єм турбінного масла, що вміщує маслованна підп’ятника, складає 9 м³. Підп’ятник триматиме обертаючі елементи гідроагрегату такі, як ротор генератора (800 тонн), вал турбіни (100 тонн) та робоче колесо (125 тонн).

19 жовтня було завершено монтаж підп’ятника, який складається із сорока гідравлічних опор-сільфонів. Це найбільший гідравлічний двохрядний підп’ятник не лише на теренах України, але й в Європі. Перенесення підп’ятника з монтажного майданчика в шахту гідроагрегату № 4 здійснювалося за допомогою крану КК-125.

29 жовтня на станції завершено монтаж диска підп’ятника, що являє собою елемент ротора, який лягає своєю дзеркальною поверхнею на фторопластові сегменти підп’ятника та дає можливість ковзати по сегментах з мінімальним коефіцієнтом тертя.

Фінансування будівництва

Будівництво Дністровської ГАЕС – надважливий проєкт Укргідроенерго, закріплений в Енергетичній стратегії країни до 2035 року. Всього на Дністровській ГАЕС буде встановлено 7 гідроагрегатів, загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному, що ставить її на перше місце у Європі та шосте у світі.

Загалом, відповідно до проєкту, до складу Дністровської ГАЕС входить 7 гідроагрегатів, будівництво яких було розподілене на 3 черги. На сьогодні будуються 2 черги будівництва:

  • І черга в складі гідроагрегатів №1-3: до І черги будівництва входять три агрегати, які на теперішній час введені в експлуатацію та успішно працюють. Продовжуються роботи по 4-ому пусковому комплексу щодо заходів безпеки незавершених будівництвом об'єктів.
  • ІІ черга в складі гідроагрегату №4.
  • ІІІ черга в складі гідроагрегатів №5-7: у 2020 році планується розпочати розробку проєкту будівництва третьої черги.
Укргідроенерго

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Штаб з будівництва Дністровської ГАЕС: на часі - прискорення розробки проєкту ІІІ черги будівництва станції

Василь Субота: «Ротор – серце гідроагрегату»

Філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» – 15 років!

Поділитися: