Все буде Україна!

Філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» – 15 років!

Філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» – 15 років!

31-08-2020
31 серпня 2005 року для вирішення проблемних питань будівництва та введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС було створено філію «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС».

Одразу ж було затверджено Положення про філію та проведено державну реєстрацію у порядку, передбаченому чинним законодавством, надано пропозиції щодо структури управління та персонального складу філії.

На сьогодні філію очолює Василь Субота (з 2015 р). З 2010 до 2015 року директором станції був Володимир Куліш. А із часу створення по 2010 р. на чолі підприємства стояв Василь Гринь. Увесь цей час на посаді головного інженера працює Анатолій Жук.

Історія Дністровської ГАЕС, яка в перспективі має стати найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи та посісти шосту сходинку за встановленою потужністю у світовому масштабі, розпочалася майже 37 років тому – 22 листопада 1983 року. За цей час попри зміну політичних й економічних курсів, які мали місце в країні, різного роду катаклізми в енергетиці та скорочення обсягів фінансування, Укргідроенерго крок за кроком продовжує роботи зі спорудження другої черги станції й будує плани на повне завершення будівництва.

Перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС було включено в мережу в генераторному режимі 8 листопада 2009 року: він видав в Об'єднану енергосистему України перші 325 тис. кВт/год.

На сьогодні на Дністровській ГАЕС введено у промислову експлуатацію три гідроагрегати сумарною потужністю 972 МВт в генераторному режимі та 1263 МВт в насосному режимі. Наразі ведеться будівництво четвертого гідроагрегату, успішне введення в роботу якого стане черговим кроком на шляху до енергонезалежності України, дозволить істотно збільшити потужність станції та річний відпуск електричної енергії.

З початку вводу в експлуатацію першого гідроагрегату станом на 31серпня 2020 р. Дністровською ГАЕС вироблено 8 млрд 159 млн кВт·год пікової електроенергії, зокрема за 2020 р. – 774 млн 307 тис. кВт·год.

Прикметно, що у травні 2019 року український портал «Вокруг света» визначив п’ятірку найкращих об’єктів для індустріального туризму в Україні. Серед найпривабливіших з туристичної точки зору будівель та інженерних споруд визначено і Дністровську ГАЕС.

У день 15-річчя створення філії директор Дністровської ГАЕС Василь Субота щиро привітав колег із побажаннями невичерпної енергії, нових трудових досягнень та здобутків.

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також: 

Дністровська ГАЕС: крок за кроком до мети 

Дністровська ГАЕС – унікальність, потужність, упевнені кроки 

Дністровська ГАЕС: грандіозне будівництво для сталого енергетичного майбутнього

Поділитися: