Все буде Україна!

Дністровська ГАЕС: крок за кроком до мети

Дністровська ГАЕС: крок за кроком до мети

05-05-2020
Історія Дністровської ГАЕС, яка в перспективі має стати найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи та посісти шосту сходинку за встановленою потужністю у світовому масштабі, розпочалася 36 років тому.

За цей час попри зміну політичних й економічних курсів, які мали місце в країні, різного роду катаклізми в енергетиці та скорочення обсягів фінансування, Укргідроенерго не лише не  заморозило будівництво, а крок за кроком продовжує роботи зі спорудження другої черги станції й будує плани на повне  завершення будівництва. 
Про те, який обсяг робіт вже вдалося виконати і як триває втілення наймасштабнішого проєкту сучасної України – в інтерв’ю із заступником директора Дністровської ГАЕС із капітального будівництва Романом Михайловським.

– Романе Миколайовичу, яким був  2019 рік для Дністровської ГАЕС?

– Минулий рік був непростим. Дефіцит коштів на початку року змусив максимально сконцентруватися на будівництві другої черги станції у складі четвертого гідроагрегату. Варто зауважити, що його потужність складе 324 МВт у генераторному режимі та 421 МВт у насосному. Пуск четвертого гідроагрегату дозволить збільшити виробіток пікової потужності, украй необхідної для стабілізації Об’єднаної енергосистеми України, що в умовах бурхливого розвитку відновлювальної енергетики надто важливо. Наразі на Дністровській ГАЕС завершується будівництво першої черги, в межах якої вже введено в експлуатацію три гідроагрегати загальною потужністю 972 МВт у генераторному режимі та 1263 МВт у насосному.

– Які саме роботи було виконано?

– У 2019 році на об’єкті було виконано значний обсяг робіт, що значно наближує історичну подію – пуск гідроагрегату № 4. Зокрема, завершено будівництва водогону № 4, по якому вода потраплятиме в агрегат. Під час облаштування спряження водогону № 4 з водоприймачем та підхідною штольнею №  1 укладено 3 тис. м3 бетону та змонтовано 50 т металоконструкцій.

Окрім того, торік тривало будівництво шахти гідроагрегату № 4, в якій встановлюється основне гідросилове обладнання та допоміжні системи до нього. На будівництві верхньої будівлі ГАЕС у межах гідроагрегату № 4 упродовж року було укладено 0,7 тис. м3 бетону та змонтовано 60 т арматури.

Великий обсяг робіт виконано під час будівництва галереї трубопроводів технічного водопостачання для гідросилового обладнання гідроагрегату № 4 та під час будівництва технологічного корпусу в межах гідроагрегату № 4, в якому встановлюється основне електротехнічне обладнання.

Дністровська ГАЕС

Кипіла робота й на будмайданчику відкритої установки трансформаторів для четвертого гідроагрегату. Упродовж року тут влаштували насип, об’ємом 6 тис. м3, уклали 0,2 тис. м3 бетону та змонтували 16 т армокаркасів.

Злагоджена робота відділу обладнання Дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС та генпідрядника дозволила у 2019 році вчасно та безпечно здійснити надскладне транспортування на будмайданчик блочного трансформатора, транспортна вага якого становить 230 т. Також фахівцями було виконано монтаж двох комірок унікальної елегазової комплектної розподільчої установки 330кВ.

– Наразі, як ми бачимо, основні роботи зосереджені на гідроагрегаті №4. Втім, як просувається будівництво інших об’єктів?

– Допоміжні об’єкти та конструктиви, без яких неможлива безпечна експлуатація Дністровської ГАЕС, не залишилися поза увагою. На станції продовжено будівництво шахти гідроагрегату № 5, адже її спорудження є однією з основних проектних вимог для введення в експлуатацію гідроагрегату № 4.

Також на об’єкті виконувались роботи із влаштування резервного виходу з насосної осушення проточної частини. Окрім того, завершено прохідницькі роботи по шахті аварійного виходу № 3 та роботи з влаштування постійного кріплення водозливної галереї в межах другої черги. Варто зазначити, що вперше на Дністровській ГАЕС на дослідних ділянках Дністровського та Сокирянського схилів виконано кріплення ґрунту за допомогою протиерозійних геоматів.

– Романе Миколайовичу, яка ситуація із поставками обладнання?

– Українськими заводами-виробниками гідротехнічного обладнання виконана повна поставка частин та вузлів насос-гідротурбіни та гідрогенератора-двигуна для гідроагрегату № 4, що, у свою чергу, дозволило вчасно розпочати їхнє укрупнене збирання і монтаж у шахті гідроагрегату № 4. Зокрема, в повному обсязі змонтовані закладні частини – спіральна камера та статор. Триває монтаж механізмів насос-гідротурбіни для четвертого гідроагрегату – робочого колеса, кришки турбіни та щита кільцевого затвору. Також на монтажному майданчику триває укрупнене збирання статора та ротора гідрогенератора-двигуна.

Також упродовж березня–квітня поточного року спільними зусиллями генпідрядника та підрядних організацій було виконано великий обсяг робіт в рамках будівництва ІІ черги Дністровської ГАЕС: у проєктне положення для подальшого монтажу у шахту гідроагрегату було встановлено вал гідроагрегату, перенесено корпус турбінного підшипника, на верхній фланець кришки турбіни встановлено опору підп’ятника і розпочато встановлення кріплення та здійснено монтаж регулюючого кільця направляючого апарату. Цьогоріч ми плануємо здійснити пуск четвертого гідроагрегату.

– Які ще важливі роботи було виконано та які плани на поточний рік?

– Щодо першої черги будівництва Дністровської ГАЕС, то, попри традиційне недофінансування з боку держави, торік компанії вдалося продовжити виконання робіт на підземному комплексі та влаштування насосної станції захисту населення с. Ожеве (необхідна для введення в експлуатацію нижньої водойми Дністровської ГАЕС у повному проєктному обсязі).

Варто зазначити, що у 2020 році, враховуючи тенденції розвитку Об’єднаної енергосистеми України, компанія має намір провести техніко-економічний аналіз завершення будівництва гідроагрегатів № 5—7 Дністровської ГАЕС.

– І на завершення: будівництво Дністровської гідроакумулюючої станції – проєкт, закріплений в Енергетичній стратегії країни до 2035 року. Яке  його значення для держави в цілому?

– Спорудження потужної ГАЕС на Дністрі, насамперед, дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення гостродефіцитної пікової електроенергії. До того ж дозволить забезпечити нормальну роботу атомних електростанцій, зупинки й пуски яких пов’язані з нічними витратами. Окрім того, гідроагрегати Дністровської ГАЕС експлуатуватимуться в режимі синхронного компенсатора для регулювання коефіцієнта потужності енергосистеми.

Завершення будівництва Дністровської ГАЕС, разом із реалізацією інших перспективних проєктів Укргідроенерго, дасть змогу збільшити частку маневрових потужностей гідрогенерації у загальному енергетичному балансі країни з наявних 8 % до 16%. Це створить оптимальний баланс між різними видами генеруючих потужностей на ринку електроенергії в Україні.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: