Все буде Україна!

Дністровська ГАЕС: грандіозне будівництво для сталого енергетичного майбутнього

Дністровська ГАЕС: грандіозне будівництво для сталого енергетичного майбутнього

13-12-2019
Історія найамбітнішого проєкту сучасної України – Дністровської ГАЕС – розпочалася 36 років тому.

22  листопада  1983 року в її літопис було вписано перші рядки. Того пам’ятного дня на правому березі середньої ділянки Дністра  біля села Василівка, що у Сокирянському районі  Чернівецької області, вишикувалася могутня техніка. Бульдозери та автоскрепери чекали особливої команди своїх керманичів,  аби дати старт  спорудженню  найпотужнішої гідроакумулюючої станції на теренах Європи та однієї з найбільших  у світі. Історична мить – начальник Управління будівництвом  Дністровського комплексного гідровузла Сергій Гандзюк дав команду розпочати виймання ґрунту під котлован основних споруд Дністровської  ГАЕС. На об'єкті закипіла робота.

Декілька штрихів до біографії перлини української гідроенергетики  

Місце для будівництва Дністровської ГАЕС обрано невипадково.  Виняткові можливості використання буферного водоймища Дністровської ГЕС-1 як нижнього басейну майбутньої ГАЕС, а також перепад висот у 150 метрів між рівнем нижнього водоймища й плато на правому березі,  стали вирішальними чинниками. Окрім того далися взнаки наявність поблизу підприємств будівельної виробничої бази, доріг, комунікацій, кар’єрів, а також колективу будівельників, які вивільнилися після завершення будівництва  Дністровських ГЕС-1 та ГЕС-2.

Становлення цієї надважливої для вітчизняної гідроенергетики гідроспоруди пройшло довгий та тернистий шлях. Будівництво станції розпочалося в 1983 році. Генеральним проєктувальником  виступив Український проєктно-вишукувальний і науково-дослідний інститут «Укргiдропроект», який розробив техніко-економічне обґрунтування, проєкт  майбутньої ГАЕС та робочу документацію.

В 1988-му році проєкт Дністровської ГАЕС затвердили, а в 1993-му він пройшов перезатвердження. Через п’ять років  проєкт Дністровської ГАЕС пройшов міжнародну експертизу швейцарської інжинірингової компанії ElektrowatEngineeringServicesLtd за замовленням Світового Банку, яка підтвердила технічну, технологічну, економічну та фінансову доцільність продовження будівництва станції.  

Через проблеми з фінансуванням роботи на унікальному об’єкті  часто припинялися та ставили під загрозу подальшу реалізацію проєкту. Втім, у 2008 році сталася подія, яка ознаменувала собою нову сторінку історії Дністровської ГАЕС – рішенням профільного міністерства замовником будівництва станції стала компанія  Укргідроенерго. Згодом на об’єкті змінився й генеральний підрядник.  Разом з приходом нового замовника та генерального підрядника – Консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд», з’явилася надія на повноцінне фінансування добудови ДГАЕС та застосування передових технічних рішень під час її спорудження.

22 грудня 2010 року перший гідроагрегат введено у промислову експлуатацію та отримано сертифікат відповідності.

На разі на станції завершено будівництво першої черги у складі трьох  гідроагрегатів. До слова, турбінам агрегатів, за давньою традицією, гідроенергетики дають жіночі імена. Тож наразі на Дністровській ГАЕС про енергетичну безпеку країни дбають  «Слава», «Вікторія» та «Надія».

«На станції вже працює три гідроагрегати,  кожний потужністю в генераторному режимі 324 МВт і 410 МВт в насосному. Загальна потужність трьох гідроагрегатів -  972 МВт в генераторному режимі.  Ми щодобово виробляємо від 3 до 5 млн КВт год електроенергії» , - зазначає директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Укргідроенерго Василь Субота.

«Дністровська ГАЕС – унікальний об’єкт. Унікальність його, в першу чергу,  полягає в тому, що він відрізняється від інших станцій великою одиничною потужністю. Один агрегат нашої станції по потужності, по виробітку електроенергії дорівнює енергоспоживанню трьох  регіонів: Чернівецької, Вінницької та Хмельницької областей», - стверджує головний інженер Дністровської ГАЕС Анатолій Жук.

На разі на станції триває будівництво другої черги у складі четвертого гідроагрегату. На ГАЕС вже поставлено 80 % необхідного обладнання. Упродовж 2019 року у шахті гідроагрегату №4 було змонтовано статор турбіни, спіральну камеру, нижнє кільце напрямного апарату. Окрім того, на передмонтажному майданчику здійснено укрупнювальне збирання кришки турбіни, щита кільцевого затвору, нижнього та верхнього ущільнювальних кілець, а на монтажному майданчику завершується збирання ротора і статора генератора. До того ж, на Дністровську ГАЕС здійснено доставку унікального надпотужного головного блочного трансформатора, виробленого українським підприємством «Запоріжтрансформатор», потужність якого складає 430 МВт.А, а вага – 329 500 кг.

«На об’єкті змонтовано 120-тонне робоче колесо – основа гідроагрегату №4. Введення в експлуатацію 4-го гідроагрегату дасть змогу збільшити встановлену потужність Дністровської ГАЕС на 324 МВт в генераторному режимі, збільшивши її загальний показник до 1296 МВт», - зазначає генеральний директор Консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» Валентина Зіміна.

Всього на Дністровській ГАЕС буде встановлено 7 гідроагрегатів,  загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному, що ставить її на перше місце у Європі та шосте у світі. Введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС дозволить щороку заощаджувати 1,1 млн тон вугілля та 200–300 млн куб. м газу.

«З введенням в експлуатацію Дністровської ГАЕС, ми отримаємо низку істотних переваг. Окрім економії енергоресурсів, матимемо значний екологічний ефект. На 2,2 млн т скоротяться викиди в атмосферу вуглексилого газу та діоксиду вуглецю, на майже 7 тисяч тон  - оксиду азоту та на майже 29 тисяч тон – діоксиду сірки. Введення в експлуатацію гідроагрегатів ГАЕС є визначальним у вирішенні проблеми дефіциту високоманеврених потужностей в Об’єднаній енергосистемі України та має позитивний економічний ефект», - підкреслює генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Верхня водойма, корисним об’ємом 32,7 млн куб. м води, вже готова для роботи всіх семи запроєктованих гідроагрегатів.

«Розбудовуючи Дністровську ГАЕС, ми робимо великий внесок в енергетичну незалежність України. Кожен новий гідроагрегат — це не лише стабільніша робота енергетичної системи, а й нові робочі місця, нові замовлення для нашої промисловості. Третина кошторису — це високотехнологічне обладнання українських підприємств, де завдяки замовленням ПрАТ «Укргідроенерго» матимуть роботу понад 9 тисяч працівників: і будівельників, і монтажників, і безпосередньо фахівців заводів, що виробляють обладнання», — акцентував Ігор Сирота.

Інновації – ключ до успіху

Будівництво Дністровської ГАЕС – надважливий проєкт Укргідроенерго, закріплений в Енергетичній стратегії країни до 2035 року.  Спорудження потужної гідроакумулюючої станції на Дністрі насамперед дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення гостродефіцитної пікової електроенергії. До того ж, дозволить забезпечити нормальну роботу атомних електростанцій, зупинки й пуски яких пов’язані з нічними витратами. Окрім того, гідроагрегати Дністровської ГАЕС експлуатуватимуться в режимі синхронного компенсатора для регулювання коефіцієнта потужності енергосистеми. Будівництво гідроакумулюючої станції на Дністрі дасть можливість вигідно продавати пікову електроенергію в суміжні енергосистеми при переході з ними на паралельну роботу.

Необхідність добудови Дністровської ГАЕС, як стратегічно важливого для енергетики та економіки країни об’єкта, неодноразово підтверджувалася фахівцями відповідних проєктних та наукових установ України.

Під час будівництва Дністровської ГАЕС застосовуються технічні рішення, які базуються на передових досягненнях науки й техніки у відповідності до міжнародних стандартів.

Для забезпечення електричного зв’язку ГАЕС з Об’єднаною енергосистемою України, проєктом передбачено спорудження унікального розподільчого пристрою номінальною напругою 330 кВ з елегазовою ізоляцією.  Комплексний розподільчий пристрій було вироблено на заводі ABB Switzerland Ltd. (Цюріх, Швейцарія). Доставка обладнання здійснювалась автотранспортом безпосередньо з заводу у Швейцарії. Для постачання усього комплекту КРПЕ 330 кВ на Дністровську ГАЕС було залучено тридцять спеціалізованих автопоїздів. Перші машини з обладнанням прибули на монтажний майданчик станції в квітні 2009 р. Загальна вага доставленого устаткування склала  212,035 тон.

Для проведення пофазних високовольтних випробувань на монтажний майданчик станції з-за кордону була доставлена унікальна високовольтна випробувальна лабораторія.

Нове технічне рішення забезпечить як для ГАЕС, так і для дністровського енерговузла в цілому, надійність зв'язку з Об’єднаною енергосистемою  України.

В ході будівництва Дністровської ГАЕС застосовуються інноваційні програмні розробки для систем управління гідроагрегатами, контроллером КРПЕ 330 кВ, загальностанційним контроллером. Програмування контроллерів здійснено за допомогою програмно-технічного комплексу «Ovation» від компанії Emerson. Комплекс забезпечує оптимальні режими роботи технологічного обладнання за обраними критеріями, а також підвищує ефективність роботи обслуговуючого персоналу за рахунок отримання достовірної інформації про перебіг технологічного процесу та стану обладнання.

На станції також впроваджено унікальну за своїми характеристиками автоматизовану систему контролю стану гідротехнічних споруд. Велика кількість автоматизованих контрольних точок, встановлена на спорудах станції, дозволяє контролювати показники деформацій бетону,  температурного режиму на різних ділянках конструкцій та інші показники. Система працює в режимі онлайн: якщо показники перевищують гранично допустимий рівень, на екрані монітору з’являється попередження для відповідного реагування.

Дністровська ГАЕС — це унікальний витвір інженерної думки, де сконцентровано надпотужне вітчизняне обладнання та обладнання світових лідерів гідроенергетики. Безпечні умови праці та необхідність серйозної фахової підготовки персоналу закладені ще на етапі проєктування станції.

Екологічність - понад усе

Мінімізація шкідливого впливу виробництва електроенергії з води на довкілля – одне з ключових питань у роботі найбільшої гідрогенеруючої компанії країни. При будівництві Дністровської ГАЕС до нього підійшли комплексно та виважено.

Введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС не погіршуватиме екологічну ситуацію довкола Дністра. Споруда спроєктована таким чином, що не перегороджує греблею річку Дністер, тож не здатна впливати ані на міграційні процеси іхтіофауни, ані на нерест риби. Завдяки новітнім технологіям негативний екологічний  вплив ГАЕС на навколишнє середовище в басейні річки Дністер  мінімізовано, станція працює без будь-яких викидів забруднюючих речовин у воду.  Серед позитивних наслідків запуску гідроакумулюючої станції – зростання аерації води у Дністрі. Вода у річці насичує киснем, що є сприятливим  фактором для розвитку іхтіофауни.

Дністер - третя за довжиною річка України. Сезонні повені та паводки - характерні для неї явища. Завдяки існуванню каскаду з ГЕС-1, ГЕС-2 та ГАЕС є можливість регулювати рівень води в Дністрі та не допустити його розливу й підтоплення територій.

Верхня водойма Дністровської ГАЕС - це штучне озеро площею 260 гектарів, де вміщується 35 млн кубометрів води. Крім виробництва пікової електроенергії, Дністровська ГАЕС допомагає уникнути повеней та забезпечити стабільне водопостачання у засуху. У періоди сильної засухи водойми станції можуть скидати в русло річки більше води, ніж забезпечує природний притік для забезпечення питною водою мешканців  Одеської області та сусідньої Молдови .

Осередок соціально-економічного зростання регіону

Соціальна відповідальність – одна з ключових засад, на яких базується діяльність компанії Укргідроенерго. В Товаристві підхід до корпоративної соціальної відповідальності заснований на переконанні, що бізнес відіграє важливу роль не лише в економіці, але й в житті суспільства в цілому, допомагаючи вирішувати найскладніші проблеми громад у місцях присутності компанії. 

Один з соціальних проєктів, покликаних вирішити житлове питання співробітників Дністровської ГАЕС – будівництво 114-квартирного житлового будинку у м. Новодністровськ, зведення якого розпочалося у 2012 році. На проєкт компанія виділила 42 мільйони гривень. Нині новосели обживають помешкання та дякують керівництву компанії за турботу.

Окрім того, Укргідроенерго власним коштом збудувало сучасну районну лікарню у Сокирянах  Чернівецької області. Відтепер новодністровцям та мешканцям довколишніх населених пунктів не потрібно їздити вирішувати проблеми зі здоров’ям до обласного центру. Усі можливості для якісного лікування є на місці. Лікарня обладнана сучасною технікою, яка дозволяє діагностувати захворювання на ранніх стадіях та ефективно з ними боротися.

Будівництво Сокирянського районного будинку культури на 500 місць – ще один соціальний проєкт Укргідроенерго.

До того ж, компанія вкладає значні кошти у реконструкцію спорткомплексу дитячо-юнацької спортивної школи у Новодністровську, реконструкцію об’єктів житлово-комунального господарства Сокирянського району, а також ремонт транспортної інфраструктури.

Наразі проводиться капітальний ремонт дорожнього покриття між Сокирянами та Новодністровськом. На відновлення дороги Укргідроенерго передбачило 15 мільйонів гривень.  

 «Ми вкладаємо кошти у будівництво нових об’єктів, а також в благоустрій населених пунктів. Глибоко переконаний: найвигіднішими інвестиціями є інвестиції у благополуччя людей, їх соціальний захист. Адже такі інвестиції потім повертаються надійною та плідною працею», - наголошує генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Після будівництва четвертого гідроагрегату, яке має завершитись у 2020 році, компанія візьметься за спорудження ще трьох гідротурбін. Завершення будівництва Дністровської ГАЕС, разом з реалізацією інших перспективних проєктів Укргідроенерго,  дасть змогу збільшити частку маневрових потужностей гідрогенерації у загальному енергетичному  балансі країни з наявних 8 % до 16%.  Це створить оптимальний баланс між різними видами генеруючих потужностей на ринку електроенергії в Україні.

 

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: