Все буде Україна!

Дністровська ГАЕС – унікальність, потужність, упевнені кроки

Дністровська ГАЕС – унікальність, потужність, упевнені кроки

Актуально
19-03-2020
2019 рік для Дністровської ГАЕС видався продуктивним та багатим на здобутки. На поточний рік колектив станції будує амбітні плани, адже у 2020-му гідроенергетики відзначатимуть одразу два ювілеї: у серпні виповниться 15 років з моменту створення філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС», а у грудні – 10 років із часу введення в експлуатацію першого гідроагрегату та отримання сертифікату відповідності.

Про події, результати й досягнення у 2019-му, а також про плани на майбутнє розповів директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота.

– Василю Йосиповичу, символічно, що минулий рік гідроенергетики Дністровської ГАЕС провели із промовисто-символічною цифрою: виробіток сягнув 1 млрд кВт∙год!

– Так, це для нас справді дуже пам’ятно. Із початку пуску гідроагрегату № 1 Дністровською ГАЕС вироблено вже більше 7 млрд кВт∙год, зокрема за 2020 рік – 153 млн кВт∙год. Сьогодні в роботі – три повноцінних блоки зі встановленою потужністю 972 МВт у генераторному режимі та 1263 МВт в насосному.

– Якими цифрами ще позначився в історії станції минулий рік? Які інвестиційні проєкти були реалізовані на станції?

– Наразі на Дністровській ГАЕС у стадії реалізації два інвестиційних проєкти. Ми завершуємо будівництво першої черги станції у складі трьох гідроагрегатів. Залишилося виконати упорядкувальні роботи та роботи з підвищення безпеки, пов’язані з закупівлею та монтажем швидкодіючих затворів, завершення будівництва насосної станції в селі Ожеве. Торік ми профінансували ці роботи на суму 269 млн грн.

Інший проєкт – це друга черга будівництва у складі гідроагрегату № 4. Виконання у 2019 р. відповідно склало 994 млн грн.

– На якій стадії будівництво четвертого гідроагрегату?

– Основна робота торік була сконцентрована на будівництві гідроагрегату № 4, початок пускових операцій на якому заплановано на серпень 2020 року. Уже виконано значний обсяг будівельно-монтажних робіт у шахті ГД № 4, куди встановлюються турбіна і генератор. Слід зазначити, що турбіна і генератор у розібраному вигляді вже знаходяться на станції на монтажному майданчику. Також змонтовано направляючий апарат, що регулюватиме потік води на робоче колесо, змінюючи його частоту обертання та потужність агрегату в цілому. Змонтовано і щит кільцевого затвору, котрий, за необхідності, надійно захищатиме робоче колесо від нерегламентованого потоку води. Уже змонтовано робоче колесо турбіни, яке прийматиме напір води з верхньої водойми і буде приводити в обертовий рух через вал ротор генератора. Днями, а саме 14 березня, відбувся іще один ключовий момент, який крок за кроком наближає до історичної події – початку пускових операцій на гідроагрегаті № 4: у шахту гідроагрегату у проектне положення було встановлено один із найважливіших конструктивів – вал ГД № 4.

Найближчим часом будуть завершені збиральні роботи по статору і ротору генератора. Здійснюється комплектація іншого основного та допоміжного обладнання.

– Робота на критичних об’єктах інфраструктури має підвищений рівень небезпеки. Які заходи здійснюються для безпечного виробництва?

– На філії приділяється велика увага питанням дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки. На об’єкті встановлено та утримується відповідно до вимог нормативних документів система адресної пожежної сигналізації TELEFIRE, аспіраційна система Statos HSSD2, системи димовидалення, вентиляції та підпору повітря, система оповіщення.

На зданих в експлуатацію об’єктах для захисту працівників та обладнання змонтовано 465 протипожежних дверей і люків. Передбачене водяне пожежогасіння, що включає в себе насосну станцію, систему автоматичного гасіння пожеж на генераторах, кабельних відсіків та трьох блочних трансформаторів.  Зовнішнє пожежогасіння будівель Дністровської ГАЕС здійснюється від 10 пожежних гідрантів, внутрішнє – із застосуванням 165 пожежних кранів системи протипожежного водопроводу.

Торік ми завершили будівництво та здали в експлуатацію пожежне депо, укомплектоване всім необхідним пожежно-технічним обладнанням. З метою підвищення рівня пожежної безпеки на об’єктах Дністровської ГАЕС залучено Другий державний пожежно-рятувальний пост Управління ДСНС України у Чернівецькій області.

– Десять років тому, 8 листопада 2009, перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС було включено в мережу в генераторному режимі: він видав в Об'єднану енергосистему України перші 325 тис. кВт/год. Чи проводилися за цей час капітальні ремонти?

– Зауважу, що капітальні ремонти обладнання на Дністровській ГАЕС виконуються згідно з затвердженими графіками, складеними відповідно до норм чинних галузевих керівних документів і документації заводів-виробників.

Перші капітальні ремонти гідроагрегатів Дністровської ГАЕС ми успішно виконали через 12 місяців після введення в експлуатацію. Періодичність наступних капремонтів гідроагрегатів – 6 років.

У 2019 р. капітальних ремонтів передбачено не було, проведено планові щорічні поточні ремонти гідроагрегатів, блочних трансформаторів та допоміжного обладнання.

‒ Василю Йосиповичу, профільним фахівцям та і пересічним читачам, безумовно, цікаво, як саме виконується ремонт такого обладнання.

– Капітальні ремонти гідроагрегатів виконуються силами підрядної спеціалізованої організації та ремонтного персоналу Дністровської ГАЕС із залученням шеф-інженерів АТ «Турбоатом» і ДП Завод «Електроважмаш».

Під час ремонтів здійснюється комплекс робіт і заходів для відновлення ресурсу гідроагрегатів із заміною або реновацією їхніх складових частин з метою забезпечення надійної та безвідмовної роботи гідроагрегатів до наступного капітального ремонту.

‒ Проблема збереження довкілля завжди була і залишається однією з найактуальніших. Як на Дністровській ГАЕС дбають про довкілля?

 ‒ У компанії розроблена та впроваджується Стратегія корпоративної соціальної відповідальності, тож справді, поліпшення екологічного стану в басейні Дністра, зокрема, є пріоритетним питанням. Задумуючись над екологічними проблемами, перш за все, треба дбати про чистоту тієї території, де ми проживаємо і працюємо. Чисте довкілля – наше здоров’я, а отже – наша мета! На підприємстві реалізуються проєкти, спрямовані на захист навколишнього середовища та збереження біорізноманіття у Дністрі. Зокрема, ми експлуатуємо сучасні екологічно-безпечні гідротурбіни, потрапляння мастила з яких у річку унеможливлено. Застосовуємо в роботі сучасне пилогазоочисне обладнання для охорони атмосферного повітря та для запобігання шкідливих викидів в атмосферу. На Дністровській ГАЕС впроваджуються сучасні енергозберігаючі технології та активно підтримується програма роздільного сортування сміття на макулатуру, пластик, скло та побутові відходи. Окрім того, ми здійснюємо контроль за станом тимчасового зберігання відходів, а також організували збір використаних акумуляторів та батарейок для раціональної високотехнологічної переробки.

Вважаю дуже цінним те, що своєю роботою ми не лише допомагаємо природі, але й стимулюємо інших брати приклад з нашого підприємства.

‒ Робота на такій унікальній станції вимагає не лише відповідного фахового рівня, а й його систематичного підвищення.

‒ Так, філія «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» постійно організовує навчання для своїх співробітників у вищих закладах післядипломної освіти, зокрема Київському політехнічному інституті імені Сікорського, Харківському політехнічному інституті, Українському центрі підводної діяльності, Національному університеті водного господарства та природокористування, Львівській політехніці, Одеській державній академії будівництва та архітектури. Також ми здійснюємо підготовку та перепідготовку кадрів, проводимо семінари й тренінги різного спрямування.

З метою забезпечення висококваліфікованими кадрами відповідно до власних інтересів і потреб, направляємо за кошти підприємства своїх працівників до вищих навчальних закладів України усіх рівнів акредитації для отримання неповної, базової або повної вищої освіти.

‒ Дністровська ГАЕС – підприємство, яке динамічно розвивається та істотно впливає на соціально-економічний розвиток регіону. Скільки робочих місць на філії було створено торік?

‒ У 2019 році у нас було створено новий структурний підрозділ ‒ цех зовнішніх мереж, а у гідротехнічному цеху ‒ водолазну групу. Відповідно, у постійній співпраці з Центром зайнятості на додаткові робочі місця працевлаштовано 57 осіб. Наразі чисельність філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» складає 405 працівників, серед яких 99 жінок.

‒ Як відомо, соціальним питанням в Укргідроенерго приділяється постійна увага. Тож який соціальний пакет мають працівники Дністровської ГАЕС?

‒ З метою закріплення кваліфікованих кадрів електроенергетичної галузі та забезпечення їхньої високопродуктивної праці у 2019 році 75 працівників філії забезпечені житлом на умовах договору купівлі-продажу з розстроченням платежу та за договором іпотеки.

Працівникам філії постійно забезпечується підтримка, надання додаткових відпусток, поїздки вихідного дня, здійснюються виплати, зокрема: матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки, матеріальна допомога при народжені дитини, часткова компенсація вартості путівки до санаторію, до баз відпочинку та таборів для працівників і їхніх дітей. Також ми надаємо матеріальну допомогу на лікування, протезування.

Одним із значних досягнень соціальної політики Укргідроенерго є добровільне медичне страхування. Відповідна програма надає можливість застрахувати членів сім’ї, а також можливість організувати обстеження стану здоров’я на самому підприємстві без відриву від виробництва.

‒ Які плани та завдання стоять перед підприємством у 2020 році?

‒ Вважаю, що у 2020 рік енергетики Дністровської ГАЕС прийшли зі значними здобутками, успішно виконуючи роль надійного резерву з покриття пікових навантажень. Експлуатуючи найсучасніше обладнання та вчасно виконуючи ремонти, колектив сумлінно працює над зобов’язанням, взятими перед державою щодо вводу в експлуатацію гідроагрегату № 4 потужністю 324 МВт. Розроблені графіки та ведеться контроль над комплектацією і монтажними роботами четвертого гідроагрегату. Введення його в експлуатацію ‒ це визначна подія не лише в житті підприємства, а й усієї держави.

Тож цьогоріч на Дністровській ГАЕС, окрім пуску гідроагрегату № 4, планується введення в експлуатацію таких об’єктів як башти ремонтів трансформаторів (БРТ), відкритого складу, будівлі автотранспортної дільниці, оздоровчого комплексу для працівників підприємства, насосної станції захисту в селі Ожеве, бази водної групи на нижньому водосховищі, введення в експлуатацію дизель-генератора потужністю 1800 кВт.

‒ Помітно, що, окрім реконструкцій та капітальних ремонтів обладнання, Ви дбаєте і про зовнішній вигляд станції.

‒ У травні 2019 року український портал «Вокруг света» визначив п’ятірку найкращих об’єктів для індустріального туризму в Україні. Серед найпривабливіших з туристичної точки зору будівель та інженерних споруд опинилася й Дністровська ГАЕС. Нам приємно за таку оцінку.

Колектив підприємства завжди підтримує прилеглу територію у належному стані, адже щороку Дністровську ГАЕС відвідують майже півтори тисячі екскурсантів.

– Щиро дякуємо за розмову!

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Поділитися: