Все буде Україна!

Вал гідроагрегату № 4 Дністровської ГАЕС успішно перенесено у проєктне положення

Вал гідроагрегату № 4 Дністровської ГАЕС успішно перенесено у проєктне положення

16-03-2020
На Дністровській ГАЕС відбувся ще один ключовий етап, який на крок наблизив історичну подію – пуск гідроагрегату № 4.

14 березня спеціалістами ТОВ «Дніпро-СГЕМ» у шахту гідроагрегату у проєктне положення було встановлено вал гідроагрегату № 4. Загальна довжина валу складає більше 10 м, а вага - 117, 5 т. Вал був виготовлений Харківським заводом АТ «Турбоатом».

«Ми здійснили перенесення валу турбіни для монтажу в шахту гідроагрегату № 4. Тут вже встановлено робоче колесо вагою 120 тонн, яке стикується з валом вагою 110 тонн. Загальна ж обертова маса всього гідроагрегату, становитиме 1200 тонн, – розповів директор Дністровської ГАЕС Василь Субота. – Вал гідроагрегату переносився у горизонтальному положенні. Здійснити це у фактичному – вертикальному не дозволили б габарити висоти машинного залу. Цей процес було здійснено на відмітці 58, тобто на 30 м нижче підлоги машинного залу. Далі вал у вертикальному положенні зістикували із робочим колесом. Зазначу, що вал призначений для передачі потужності робочого колеса до ротора генератора».

Роботи з перенесення валу  здійснювались під контролем провідних фахівців ТОВ «Дніпро-СГЕМ» та заводів-виробників АТ «Турбоатом» і ДП «Завод Електроважмаш», а також генерального підрядника Консорціум «НВО «Укргідроенергобуд».

«Генеральний підрядник доклав максимум зусиль, аби забезпечити будівельну готовність на об’єкті для успішного здійснення такого ключового моменту в історії будівництва Дністровської ГАЕС», – зауважив директор філії Консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» у м. Новодністровськ Олег Філіпович.

«Від точності монтажу валу, – прокоментував бригадир-монтажник ТОВ «Дніпро-СГЕМ» Володимир Пирх, – залежить монтаж наступних вузлів, зокрема генераторного. Вал – це один і з найважливіших конструктивів. Після його опускання до 58 відмітки триватиме скантування, тобто забезпечення нахилу у проєктне вертикальне положення, згодом – монтаж за допомогою термозатягування».

Цікаво, що змонтоване вже робоче колесо турбіни сприйматиме напір води з верхньої водойми і буде приводити в обертовий рух через вал ротор генератора. На станції також змонтовано направляючий апарат, що регулюватиме потік води на робоче колесо, змінюючи його частоту обертання та потужність агрегату в цілому. Змонтовано і щит кільцевого затвору, котрий, за необхідності, надійно захищатиме робоче колесо від нерегламентованого потоку води. Невдовзі буде завершено збиральні роботи по статору і ротору генератора. Здійснюється комплектація іншого основного та допоміжного обладнання.

Нагадаємо, що на Дністровській гідроакумулюючій електростанції вже експлуатуються три гідроагрегати. Наразі триває будівництво другої черги у складі 4-го гідроагрегату, яке розпочалося 26 травня 2017 року. Експлуатація гідроагрегатів здійснюється у машинному залі, який має довжину 259 м. Там же здійснюється і монтаж крупних вузлів гідроагрегату за допомогою крану вантажопідйомністю 840 тонн.

«Для того, щоб зберегти тепловий контур у машинному залі, ми змонтували тимчасову завісу, так названу штору, яка має розміри 18х27 м. Для того, щоб виконати монтажні роботи на ГД № 4, потрібно було демонтувати термозавісу машинного залу, що і було зроблено. У результаті ми матимемо машинний зал довжиною понад 300 м, це дасть також змогу винести отримане обладнання з території машинного залу в шахту ГД № 4», - розповів Василь Субота.

Дністровська ГАЕС успішно виконує роль надійного резерву з покриття пікових навантажень, адже унікальність станції полягає в тому, що вона працює в режимі “насос – турбіна” та дозволяє використовувати акумульовану в нічний час енергію для виробництва електроенергії під час пікових навантажень на мережу.

На сьогодні Дністровська ГАЕС є найамбітнішим енергетичним проєктом сучасної України. Станція скрадатиметься із 7-ми гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2 947 у насосному. Після закінчення будівництва усіх 7 гідроагрегатів Дністровська ГАЕС стане шостою за встановленою потужністю ГАЕС у світі та першою у Європі.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: