Все буде Україна!

Ігор Сирота: Участь у реалізації проєктів будівництва Канівської ГАЕС та добудови Дністровської ГАЕС можуть брати як українські, так і іноземні підприємства

Ігор Сирота: Участь у реалізації проєктів будівництва Канівської ГАЕС та добудови Дністровської ГАЕС можуть брати як українські, так і іноземні підприємства

15-07-2020
Наразі будівництво третьої черги Дністровської ГАЕС в складі гідроагрегатів № 5-7 та будівництво Канівської ГАЕС під питанням, оскільки залучення пільгового фінансування для реалізації проєктів Укргідроенерго можливе лише за умови надання державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань за кредитами, що залучатимуться для будівництва гідрогенеруючих потужностей.

Нагадаємо, що 13 липня Верховна Рада не підтримала в першому читанні проєкт закону №3659 про внесення змін до держбюджету-2020, яким пропонувалося розширити напрями надання держгарантій за рішенням Кабміну.

 «Продовження роботи із залучення Укргідроенерго інвестицій для реалізації інвестпроєктів можливе за сприяння парламенту та прийняття змін до держбюджету», - таку думку висловив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Яка ж процедура надання державних гарантій, відбору інвесторів та виконавців будівельних робіт?

На сьогоднішній день надання державної підтримки шляхом надання державних гарантій здійснюється відповідно до бюджетного законодавства для реалізації конкретного проєкту. Задля того, щоб інвестиційний проект отримав державну підтримку у вигляді державних гарантій, він повинен пройти конкурсний відбір.

Конкурсний відбір інвестиційних проектів, для реалізації яких надається державна підтримка, здійснюється відповідно до частини ІІІ статті 121 Закону України “Про інвестиційну діяльність” та  постанови Кабінету Міністрів України від 13.11.2013 №835 «Про затвердження Порядку відбору інвестиційних проектів, для реалізації яких надається державна підтримка».

Відбір здійснюється конкурсними комісіями, які утворюються центральними органами державної влади, що приймають рішення про надання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів.

Відповідальний орган з урахуванням рішення конкурсної комісії подає в установленому порядку Кабінету Міністрів України пропозиції щодо надання державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань за кредитами, що залучаються для реалізації інвестиційних проектів.

Після того, як Кабінет Міністрів України прийме  відповідне рішення щодо надання державної підтримки у вигляді державних гарантій, можливе проведення подальших процедур щодо залучення фінансування та визначення виконавців будівельних робіт.

Що означає підписання меморандумів з метою реалізації перспективних проєктів?

Раніше Укргідроенерго повідомляло, що з метою реалізації перспективних проєктів, Товариство підписало низку меморандумів, зокрема: з турецькими компаніями «DOGUS INSAAT VE TICARET AS» та «ÖZALTIN Holding», китайськими компаніями «China Gezhouba Group International Engineering» (CGGC), «China Machinery Engineering Corporation» (CMEC), «Powerchina International Group Limited», «China National Electric Engineering Co., Ltd.» (CNEEC) та з німецькими компаніями «Amos Finance AG» і «INPEC INGINEERING GmbH».

«Підписання меморандумів з іноземними компаніями щодо співробітництва в будівництві гідроенергетичних об’єктів, є документами, що регламентують наміри та основні можливості  тієї чи іншої компанії у питанні потенційної співпраці. Підкреслюю, що будь-які меморандуми не є підтвердженням укладання договорів з конкретними компаніями. Ми відкриті до діалогу та розгляду усіх пропозицій про співпрацю, як з українськими, так і іноземними підприємствами. Хочу наголосити, що виконавці будівельних робіт, відповідно до законодавства, будуть визначені у результаті відкритих тендерів. Переможцем може стати будь-яка компанія, чия пропозиція буде визначена найбільш оптимальною для виконання умов договору. Також зазначу, що для нас вкрай важливим є залучення дешевих кредитів на найбільш вигідних умовах», - зазначає Ігор Сирота.

При залученні фінансування міжнародних фінансових організацій (МФО) процедура міжнародних конкурсних торгів проходить за стандартними процедурами  банків, тобто правилами МФО. Участь  в них можуть взяти як іноземні, так і українські підприємства.

При залученні фінансування міжнародних фінансових установ (МФУ) процедури закупівлі будуть здійснюватися згідно з Законом України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (із змінами). Участь у процедурах можуть взяти всі підприємства, що виконують будівельно-монтажні роботи та виготовляють обладнання, вітчизняні та іноземні, як самостійно, так і у складі консорціуму.

Інформація щодо торгів є відкритою і розміщується на сайті державних закупівель ProZorro та на офіційному сайті ПрАТ «Укргідроенерго».

Чому так необхідне надання державної гарантії на реалізацію проєктів будівництва Канівської ГАЕС та добудови Дністровської ГАЕС?

Умовою залучення довгострокових позик іноземних інвесторів для реалізації інвестиційних проектів в Україні на найбільш вигідних умовах, близьких до умов міжнародних фінансових організацій, є надання державної гарантії Уряду України.

ПрАТ «Укргідроенерго» співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями (МБРР, ЄБРР, ЄІБ) з 1996 року. Всі позики, які були отримані для реалізації Товариством Проекту «Реабілітація гідроелектростанцій», залучені саме під державні гарантії Уряду України.

Отримання Товариством позикових коштів під державні гарантії не створює додаткового навантаження на бюджет України, так як ПрАТ «Укргідроенерго» своєчасно та у повному обсязі виконує свої зобов’язання по обслуговуванню кредитних угод. При цьому слід зауважити, що Товариство додатково сплачує Міністерству фінансів України кошти у сумі 2% від непогашеної суми кредиту за надання державної гарантії.

Тільки надання державної підтримки у вигляді державної гарантії Уряду України дозволить ПрАТ «Укргідроенерго» залучити довгострокові інвестиції на найбільш вигідних умовах, що позитивно вплине на ефективність інвестиційних проектів, і не буде створювати додаткового навантаження на бюджет України.  

«Хочу підкреслити, що за умови отримання держгарантій саме компанія, а не держава, несе фінансову відповідальність за виплати. Відзначу, що Укргідроенерго має успішну кредитну історію. Протягом усього періоду діяльності Товариство здійснювало усі виплати за кредитами у строк. Аналіз фінансових показників Укргідроенерго за останні роки підтверджує стабільний фінансовий стан і позитивну динаміку розвитку компанії», - зауважив Ігор Сирота.

Ігор Сирота відзначає надважливість будівництва маневруючих потужностей, підкреслюючи, що на сьогодні об’єднана енергосистема країни відчуває гострий дефіцит регулюючих потужностей через стрімкий розвиток «зеленої» енергетики в умовах нового ринку електроенергії. Такий дефіцит вже складає більше 2000 МВт. А введення нових об’єктів відновлюваної енергетики буде лише збільшувати цей дефіцит. Також цей дефіцит не дає можливості в достатньому об’ємі  приймати потужності атомної генерації. І саме будівництво нових гідроакумулюючих станцій може вирішити цю проблему.  

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: