Все буде Україна!

Людмила Борисенко: особливості професії бухгалтера в гідроенергетиці

Людмила Борисенко: особливості професії бухгалтера в гідроенергетиці

16-07-2020
Професія бухгалтера - одна з найбільш затребуваних в українському суспільстві. Бухгалтери працюють з фінансами компанії – ведуть облік доходів та витрат, збирають та аналізують інформацію для звітів, нараховують заробітну плату співробітникам, займаються податковими відрахуваннями, тощо. Можна з впевненістю сказати, що бухгалтер є фахівцем широкого профілю, адже професія вимагає глибоких знань у різних сферах: правознавстві, економіці, менеджменті підприємства, і, звісно ж, бухгалтерського обліку.

Ми продовжуємо цикл публікацій, в якому ілюструємо тонкощі професій в гідроенергетиці. Цього разу про специфіку свої роботи розповіла головна бухгалтерка Укргідроенерго − Людмила Борисенко.

- Людмило Сергіївно, розкажіть, будь ласка, чому ваш професійний вибір випав саме на цю сферу?

- У кожної людини з раннього дитинства є мрія про те ким вона стане, коли виросте: хтось лікарем, хтось педагогом, хтось актором. Мене з дитинства заворожувала магія цифр. На уроках математики я була однією з кращих у своєму класі. Коли прийшов час обирати професійне майбутнє, я зупинилася на професії бухгалтера, оскільки ця професія і багато років тому і на даний час залишається однією з найбільш затребуваних та перспективних. Навіть у найменшій компанії посада бухгалтера є обов'язковою, оскільки такий фахівець проводить касові операції, нараховує заробітну плату співробітникам, робить податкові відрахування та інші операції. У наш час без бухгалтерії не обійтися жодному підприємству, жодній компанії, жодній установі.

- Як складався Ваш професійний шлях у компанії?

- Мій трудовий шлях розпочинався з посади бухгалтера відділу кредиту та бухгалтерського обліку. Згодом я отримала підвищення, ставши бухгалтером ІІ категорії і перейшла до департаменту фінансів й економіки. Бухгалтером уже І категорії я перейшла до департаменту фінансів та бухгалтерського обліку, а у  2012-му стала начальником відділу. Рік потому, у вересні 2013-го, я отримала посаду заступника головного бухгалтера, і через п’ять років наполегливої праці я − головний бухгалтер ПрАТ «Укргідроенерго».

- Зразковий приклад кар’єрного зростання у галузі. Можливо, дасте пораду молоді куди піти навчатись, щоб досягти таких результатів як ви?

- Особисто я свою першу освіту здобувала у лісотехнічному технікумі. Окрім основного напряму, нам пояснювали різні нюанси товарознавства та деревообробки, навіть особливості кадрової роботи у цій сфері. Там я зрозуміла, що професія бухгалтера, це - перш за все, заглиблення у галузь, в якій працюєш, а який саме напрям обирати ‒ вже особиста справа кожного. Я пішла за покликом серця ‒ мій батько довго працював саме тут, в Укргідроенерго, хоча на той час компанія мала іншу назву. З дитинства я чула розповіді про талановитий колектив, складне обладнання, всеукраїнський масштаб будівництва та роль гідроенергетики в економіці країни. Долучитися до такої сфери було для мене справжнім викликом і про цей вибір я жодного разу не пошкодувала.

Наразі дуже багато вишів готують професійних бухгалтерів. Молоді, яка відчуває в собі поклик до цієї професії, я б порадила не вагатися й іти здобувати кваліфікацію бухгалтера до одного з таких навчальних закладів. Що стосується новачків в галузі бухгалтерії, на перших порах їм, звичайно, доводиться нелегко. Але це ж можна сказати і про будь-яку іншу професію. Всі навички та вміння приходять з часом і досвідом. Якщо є старання і бажання - домогтися успіху можна завжди. Головне – ставити перед собою конкретні здійсненні цілі, правильно визначати пріоритети і впевнено  крокувати до мети.

- Чи є якась специфіка роботи бухгалтера в гідроенергетичній галузі?

- Специфіка, насамперед, полягає в тому, що бухгалтер повинен знати усі тонкощі галузі, в якій він працює.  У світі  бухгалтерський облік і аудит називають «мовою бізнесу». Тож ми маємо орієнтуватися в усіх без винятку бізнес-процесах, які відбуваються на підприємстві: будь-то реконструкція гідроагрегатів, будівництво нових генеруючих потужностей, виробництво та реалізація електроенергії та багатьох інших. Бухгалтер в компанії гідроенергетичної галузі несе відповідальність за формування облікової політики, веде бухгалтерський облік операцій підприємства, комунікує з податковими органами. І цим коло його обов’язків не обмежується. Він одночасно має бути менеджером-енергетиком, аналітиком, фінансовим інспектором та податковим контролером, від роботи якого залежить  фінансове здоров’я підприємства.

- Як ви вважаєте, якими навичками має володіти справжній бухгалтер?

- Я б відзначила два взаємозалежних пункти: колосальна увага до деталей та бажання невтомно вчитися.

Справжній бухгалтер — це завжди кваліфікований фахівець, який досконало знає законодавство та вправно орієнтується в ньому, а також майстерно володіє знаннями в сфері бухгалтерського обліку. Він має слідкувати за всіма змінами в законодавстві, які якраз, на превеликий жаль, сьогодні відбуваються мало не щодня. Бухгалтерія – для уважних, зосереджених, відповідальних та посидючих людей. Адже кожна, навіть найдрібніша помилка, кожен найменший недолік чи похибка, може обернутися для компанії негативними наслідками. Наша робота напружена й відповідальна. Треба швидко приймати безпомилкові рішення.

Професія бухгалтера зобов’язує людину безперервно вдосконалювати свої вміння та навички. Візьмемо, як приклад, профільну документацію. Справа давня, (ще з 2013 року Товариство успішно складає фінансову звітність за міжнародними стандартами ‒ ред.), проте пам’ятаємо цей період дуже добре. Спочатку ми працювали за національним стандартом, вивчали його вимоги до найменших дрібниць, вчилися застосовувати саме в Укргідроенерго, адже гідроенергетична галузь має свої вагомі нюанси, пов’язані з економікою цілої країни. Потім законодавство змінюється, і от ми вже працюємо за стандартами міжнародними і всю роботу доводиться перелаштовувати. І це лише один з прикладів.

Працівники департаменту мають швидко адаптуватися під зміни в документації, а потім пояснити вагомість цих нюансів усім співробітникам компанії.  Адже відобразити у звітності ми маємо абсолютно все: від продажу електроенергії в умовах нового ринку, до ремонту прилеглих до станцій територій. Зберегти під час цього процесу в колективі ентузіазм, командний дух та любов до своєї справи ‒ моя головна мета як керівника. Я вважаю, що кожен керівник у нашій компанії прагне до того ж, тому й загальні підсумки роботи Укргідроенерго тішать.

- А що входить до кола обов’язків головного бухгалтера?

- Якщо стисло, то головний бухгалтер відповідальний за ведення бухгалтерського обліку усього підприємства. Проте це передбачає ще низку зобов’язань. Найперше − це керівництво департаментом, адже від належного планування і організації його роботи, розподілу обов’язків між підрозділами і працівниками залежить якість виконаної роботи. Також головний бухгалтер несе відповідальність за своєчасне і якісне виконання покладених на департамент завдань, забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності.

-  Якими результатами своєї роботи пишаєтеся найбільше?

-  Взагалі усі публічні та внутрішні наші перемоги нам на радість. Показники основної діяльності компанії постійно зростають. Колектив зростає професійно. Загальні темпи розвитку дуже активні, і цим не можна не пишатися.

Особливість роботи бухгалтера полягає в тому, що ми заглиблюємось у суть абсолютно усіх процесів. Тому і труднощі розуміємо, і розділяємо радість за добре виконану роботу.

Усі ми орієнтуємося на результат  і розуміємо, що загальний успіх компанії – заслуга кожного працівника. Повторюся: кожного!

- А з якими труднощами Ви зіштовхуєтесь у робочому процесі?

-  Труднощі – невід’ємна частина нашої роботи. Труднощі та допитливість. Саме труднощі спонукають до постійного вдосконалення. Це яскраво ілюструється у нас, в Укргідроенерго. Робота в гідроенергетичній галузі досить специфічна: багато технічних нюансів. До того ж нещодавно компанія почала працювати у новому  ринку електроенергії, з яким в Україні ніхто ще не мав прикладного досвіду. І подача звітності має бути ідеальною, адже Укргідроенерго – одне з найбільших генеруючих підприємств державного сектору економіки. Тож маємо орієнтуватись не лише у профільному напрямку, а взагалі в усіх напрямках компанії, а в гідроенергетиці - це завдання не з легких.

Бухгалтерія − віддзеркалення усього, що відбувається в компанії, чим займається підприємство. Це означає, що, наприклад, запуск нового гідроагрегату, або чергова відпустка інженера однієї з філій – все це має знайти своє відображення у фінзвітності. Саме тому бухгалтер має розумітися на особливостях роботи кожного напряму діяльності компанії, кожному процесі, його релевантності та наслідках.

Я, як головний бухгалтер, маю не тільки володіти професійними знаннями та навичками бухгалтера, а й мати управлінські вміння, щоб контролювати роботу співробітників, підтримувати їх у важкі моменти та подавати приклад стресостійкості.

Загалом, я вважаю, що наші співробітники справжні «універсальні бійці»: осягають новітні технічні знання паралельно з економічними питаннями. Пишаюся ними і рада працювати у такому прогресивному колективі.

- Наразі в країні діє карантин задля запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19. Чи вплинуло це на Вашу роботу?

- Я б сказала, що вплинуло на навчання. Я вже згадувала, що здатність вчитися та адаптуватися до нових умов  ‒ одна з ключових вимог до бухгалтера. Увесь наш департамент перебуває у безперервному процесі навчання та підвищення кваліфікації: прокачуємо навички застосування міжнародних стандартів фінансової звітності, слухаємо вебінари, семінари та лекції, відвідуємо тренінги, вивчаємо передовий міжнародний досвід. У нинішніх умовах все це стало менш доступним. Онлайн версії курсів та освітніх програм знайти можна, однак ніщо не замінить повного заглиблення у процес навчання, коли поруч з тобою збираються фахівці з різних сфер і відбувається неймовірний обмін досвідом.

Фінансове благополуччя компанії багато в чому залежить від якості роботи бухгалтера. Тому ми прагнемо відповідати усім сучасним вимогам, постійно відточуючи свою майстерність та підвищуючи свій професійний рівень.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Сергій Липовий: гідроенергетика як покликання

Важливі ноти в акорді гідроенергетики

Олександр Матанцев: "Приємно розуміти, що кожен електроприлад, починаючи зі звичайної лампочки, працює завдяки твоїй роботі"

Поділитися: