Все буде Україна!

Олександр Матанцев: «Приємно розуміти, що кожен електроприлад, починаючи зі звичайної лампочки, працює завдяки твоїй роботі»

Олександр Матанцев: «Приємно розуміти, що кожен електроприлад, починаючи зі звичайної лампочки, працює завдяки твоїй роботі»

09-06-2020
Ми продовжуємо цикл публікацій про наших фахівців та їх професії у гідроенергетичній галузі. Сьогодні про свою роботу розповість начальник зміни електротехнічного цеху Кременчуцької ГЕС Укргідроенерго – Олександр Матанцев.

Олександре, розкажіть, що робить начальник зміни електротехнічного цеху?

Для кращого розуміння моєї професії спершу хочу зазначити, що управління станцією та контроль за дотриманням режимів роботи забезпечує начальник зміни ГЕС. А я – начальник зміни електротехнічного цеху – його «права рука». На нашому місцевому сленгу це звучить достатньо лаконічно – НЗЕ.

У мене в підпорядкуванні є два електромонтери: головного щита керування та розподільчого пристрою. Я керую обладнанням та його оперативним перемиканням. Мої головні обов’язки – це забезпечення надійного, безпечного та економічного режиму роботи. Я також відповідаю за безпечне проведення ремонтних робіт.

Яким був ваш шлях до теперішньої посади?

Зрозуміло, що для того, аби потрапити в оперативну службу, спершу треба здобути відповідну вищу освіту. У 2006 році я закінчив Кременчуцький державний політехнічний університет за спеціальністю «Електромеханічні системи автоматизації та електропривод» та здобув кваліфікацію інженер-електромеханік. Як молодий фахівець у грудні 2011 я успішно пройшов співбесіду з технічним керівництвом Кременчуцької ГЕС і почав працювати електромонтером з обслуговування підстанції. Але щоб претендувати на посаду НЗЕ необхідно мати досвід роботи електромонтером розподільчого пристрою та головного щита керування, адже цими фахівцями потім доведеться керувати. Далі – спеціалізоване навчання, перевірка знань, співбесіда – і посада «НЗЕ» – моя. Весь цей шлях я подолав за 3,5 роки.

Що важливо для успішної роботи енергетика?

Думаю, що гідроенергетик має бути щиро зацікавленим в роботі, адже ця професія не є шаблонною і вимагає знань, набутих з різних джерел, для успішного виконання завдань. Також важлива здатність до навчання, оскільки є постійна необхідність самовдосконалення. Не можна вважати, що ти вже все знаєш! Хочу особливо відзначити стресостійкість людини, адже аварії потужного енергетичного обладнання можуть мати масштабні наслідки. Крім того, супроводжуватись гострими ситуаціями, коли рішення треба приймати дуже швидко.

Які особливості цієї професії?

Я б сказав, як не дивно, але це – її багатогранність. Мені щодня доводиться обходити всю територію електростанції та спілкуватися з великою кількістю людей. Основні свої дії я узгоджую з начальником зміни ГЕС, але коли він не знаходиться на місці події, вирішення питання лягає на мої плечі.

З яким обладнанням Вам доводиться працювати?

Працювати доводиться з гідрогенераторами та допоміжним обладнанням, устаткуванням розподільчих пристроїв 330 та 154 кВ, іншим обладнанням станції. Окремо хочу зазначити, що зараз у мене є унікальна можливість спостерігати та частково брати участь у процесі реконструкції електростанції, чому я дуже радий. Це безцінний досвід для інженера. В межах реконструкції станції, на зміну устаткуванню, що було змонтовано ще за радянських часів, приходить нове, сучасне, відомих світових брендів – таких як ABB, ALPHA, ALSTOM, AREVA. Цікаво порівнювати характеристики і параметри обладнання, бачити зміни у підході до його конструктивного виконання, спостерігати за розвитком технологій в сучасній енергетиці.

Що подобається у вашій професії?

Багато що: і дружній колектив, і різноманітність в роботі, і зручний змінний графік. А також те, що у час, коли без електроенергії неможливо уявити життя, приємно розуміти, що кожний електроприлад – навіть звичайна лампочка – працює і завдяки твоїй роботі.

Розмову вели Марина Яковенко та Марина Мальон, пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Ігор Лоза: надійна експлуатація станції- головна мета інженера!

«Оперативник – це не професія, а образ життя», - Юрій Шульга

Вадим Невідомський: Управління краном я б порівняв з відеогрою!

 

Поділитися: