Все буде Україна!

Ігор Лоза: Надійна експлуатація станції – головна мета інженера!

Ігор Лоза: Надійна експлуатація станції – головна мета інженера!

04-06-2020
Продовжуємо серію публікацій про молодих спеціалістів та їх професії у гідроенергетичній галузі. І сьогодні ми познайомимо вас з інженером з організації експлуатації та ремонту Київської ГАЕС Ігорем Лозою.

- Ігоре, Ви працюєте інженером з організації експлуатації та ремонту на Київській ГАЕС, розкажіть, що саме Ви робите?

- До моїх обов’язків входить складання ремонтної документації, як до самого ремонту, так і під час нього. Сюди входить відомість на ремонт, складання попередніх об’ємів робіт з ремонту, перевірка графіку ремонту, відповідність графіку виконання ремонтних робіт та якість виконаних робіт.

- Чому Ви вирішили бути інженером?

- Це досить цікава і пізнавальна професія. В дитинстві я, як і більшість хлопчиків, любив щось конструювати та грати з технікою. І професія інженера дозволяє об’єднати наукові знання з технікою. Також, вона розкриває всі твої організаторські здібності і вміння вирішувати проблеми. А ще в неї дуже багато відповідальності, адже необхідно вести всю документацію, пов’язану з ремонтами та реконструкцією.

- В якому вищому навчальному закладі ви здобули цю професію?

- Я закінчив Національний аграрний університет, спеціальність електрифікація сільського господарства. По закінченню навчання почав працювати електрослюсарем з обслуговування кранів Київської ГЕС. Згодом отримав посаду інженера з організації експлуатації та ремонту Київської ГАЕС.

- Які предмети Вам стали у нагоді під час Ваших перших кроків у енергетиці? 

- Звичайно це фізика, математика та електротехніка, а й взагалі технічні дисципліни. Також, необхідно володіти програмами для креслення такими, як AutoCAD та КОМПАС.

- Розкажіть як проходить Ваш звичайний робочий день.

- Мій звичайний робочий день починається в кабінеті начальника Київської ГАЕС, де я доповідаю про поточний стан на станції. Як пройшов минулий день і що планується на сьогодні. Потім починається – робота. Обхід станції, дивлюсь, що монтажні організації зробили за минулий день. Обговорюємо, які плани на далі, які є проблеми. Яких матеріалів вистачає, яких ні та чи встигають монтажники за графіком.

- З яким обладнанням на станції Ви працюєте? 

- Я працюю з основним та з частково допоміжним. Основне – це турбіна, генератор, трансформатор. Допоміжне – це всі насоси та компресори. Тобто – це, як електричне, так і механічне обладнання. Основне обладнання необхідне саме для виробництва електроенергії, а допоміжне забезпечує життєдіяльність станції.

- Розкажіть якими якостями та навичками необхідно володіти інженеру?

- Швидко розбиратися в ситуації. Добре читати технічну документацію. Це дуже важливо, розуміти з чим маєш справу. Та орієнтованість на результат. Необхідно розуміти, що якщо ти, навіть один із гвинтиків в великому механізмі, то все рівно від тебе залежить подальша експлуатація станції.

- З якими труднощами Ви зіштовхуєтесь у робочому процесі? 

- В основному - це організаторські труднощі. Тут якраз і важливо володіти якостями та навичками інженера. 

- Ігоре, а чи існує небезпека в Вашій професії?

- На станції, як і на майже кожній роботі, існує небезпека. Адже це гідроелектростанція. Але необхідно завжди дотримуємось усіх правил по охороні праці.

- Наразі в країні діє карантин задля запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19. Чи вплинуло це на Вашу роботу?

- Звичайно зміни відбулись. Задля  недопущення та попередження захворювання на COVID-19 ми дотримуємось введених на станції обов’язкових заходів гігієни. Це і носіння рукавичок та масок під час роботи та інші обмеження. Але, не дивлячись на це, станція працює та виконує всі роботи згідно графіку. Всі матеріали, що були поставлені до карантину наразі монтується. Співробітники теж всі на місці. Нещодавно в нас відбулось введення в дослідну експлуатацію після реконструкції гідроагрегату №6 Київської ГАЕС.

- Ви якраз безпосередньо працюєте з реконструкцією, яка зараз активно триває на Київській ГАЕС. Як цей масштабний процес Ви б могли описати кількома словами ?

- Реконструкція – це як велике будівництво. Ми все розбираємо під нуль, все перевіряємо і знову все збираємо, як по цеглинкам. Взагалі за весь час моєї роботи на Київській ГАЕС, я взяв участь в реконструкції 5-ти гідроагрегатів.

- Які поради Ви можете дати молодим спеціалістам, які планують в майбутньому стати інженерами?

- По-перше добре вчитися і не тільки під час навчання. Необхідно постійно підвищувати свої знання, адже час не стоїть на місці і техніка також. Тут багато роботи з документами та зі схемами, і треба вміти правильно з цим працювати. І на останок хочу додати, можливо тут багато роботи с документами, але я точно знаю, що від моєї роботи залежить надійна робота станції та її реконструкція. В мене є син і я дуже хочу, щоб він продовжив мою справу.

Розмову вела Ольга Чайка, пресслужба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Читайте також:

«Оперативник – це не професія, а образ життя», - Юрій Шульга

Вадим Невідомський: Управління краном я б порівняв з відеогрою!

Поділитися: