Все буде Україна!

Демонтаж найбільшого в Україні робочого колеса гідроагрегату відбувся на Середньодніпровській ГЕС

Демонтаж найбільшого в Україні робочого колеса гідроагрегату відбувся на Середньодніпровській ГЕС

04-06-2020
В рамках реалізації проєкту «Реконструкція. II черга» на Середньодніпровській гідроелектростанції продовжуються процес демонтажу гідроагрегату № 1.

Черговий етап розборки гідроагрегату позаду, демонтовано та перенесено на закритий монтажний майданчик робоче колесо.

За своєю формою робоче колесо такого типу нагадує гребний гвинт та носить ім’я австрійського інженера Каплана, який запатентував даний винахід ще у 1912 році. Перша така турбіна була встановлена у 1922 році. Аж 10 років знадобилося талановитому інженеру, щоб відпрацювати та вдосконалити технологію.

На каскаді Дніпровських ГЕС робочі колеса такого типу встановлені ще на двох гідроелектростанціях – Кременчуцькій та Каховській. Але робочі колеса на Середньодніпровській є найбільшими в Україні. Їх діаметр складає 9,3 м.

Варто відзначити, що ГА №1 – це перший гідроагрегат Середньодніпровської ГЕС, який був введений у промислову експлуатацію в грудні 1963 року та останній, що виведений в реконструкцію 23 березня поточного року. За 57 років цей гідроагрегат виробив 10 млрд 721 млн кВт⋅год.

Довідка: Реконструкція гідроагрегату №1 Середньодніпровської ГЕС – це частина масштабного проєкту «Реконструкція. ІІ черга». Проєкт реабілітації гідроелектростанцій Укргідроенерго започатковано 1996 року. Перший його етап був реалізований у 1996-2005 рр. Другий триватиме до 2024 року. Метою проєкту є реконструкція гідроагрегатів компанії зі встановленням нових систем управління і захисту, систем збудження, регуляторів швидкості, високовольтних вимикачів, вимірювальних трансформаторів та іншого обладнання.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

«У 2020 році Укргідроенерго планує реконструювати 8 гідроагрегатів» – Іван Жданов

Продовжується реконструкція флагмана української гідроенергетики – Дніпровської ГЕС

 

Поділитися: