Все буде Україна!

«У 2020 році Укргідроенерго планує реконструювати 8 гідроагрегатів» – Іван Жданов

«У 2020 році Укргідроенерго планує реконструювати 8 гідроагрегатів» – Іван Жданов

07-04-2020
Найбільша гідрогенеруюча компанія України – Укргідроенерго – приділяє значну увагу модернізації обладнання гідроелектростанцій та підвищенню ефективності його роботи. Наразі реконструйовано вже 71 зі 103 гідроагрегатів компанії. Про масштабну реконструкцію обладнання у 2020 році розповів директор департаменту з реалізації проєкту «Реконструкція. II черга» Іван Жданов.

– Зараз триває II черга реконструкції ГЕС. Яких результатів вже вдалося досягти?

– Так, сьогодні триває другий етап програми "ГЕС Укргідроенерго. Реконструкція. II черга. Коригування", розрахований до 2024 року. На початок 2020 року загальна кількість гідроагрегатів на наших станціях – 103, а їх сумарна встановлена потужність досягає 5849 МВт. Наразі вже 71 з них – реконструйовано. Зокрема, за період з 2011 по 2018 рік модернізовано 23 гідроагрегати, серед яких: по 2 на Київській та Кременчуцькій ГЕС, по 3 агрегати на Дніпровській та Середньодніпровській ГЕС, цілих 8 – на Канівській ГЕС. Сумарний приріст потужності склав 90 МВт.

Протягом 2019 року на гідроагрегаті №2 Київської ГАЕС реконструкція виконана в повному обсязі, і в червні його вже було введено в роботу. Потужність станції зросла на 5,3 МВт. Також у квітні тут був виведений в реконструкцію агрегат №6. На Канівській, Середньодніпровській та Дніпровській ГЕС наразі виведені та знаходяться в стані активних монтажних робіт 9 агрегатів.

– Які плани модернізації у 2020 році?

– На цей рік маємо амбітні плани та вже втілюємо їх в життя. Протягом 2020 року буде виконано реконструкцію восьми гідроагрегатів: №6 на Київській ГАЕС з приростом потужності на 5,3 МВт; №13, №14, №15, №16 на Канівській ГЕС з приростом на 14 МВт; №2 на Середньодніпровській ГЕС з показником 6 МВт; №16 на Дніпровській ГЕС-2 з 5,9 МВт. Сумарний приріст потужності складе 36,2 МВт.

– Як саме відбувається реконструкція?

– Реконструкція – це глобальне оновлення. Під час модернізації гідроагрегатів встановлюються нові турбіни та генератори, регулятори швидкості, системи управління та моніторингу. А також системи збудження, системи захисту, генераторні вимикачі та інше обладнання. Відбувається заміна силових трансформаторів.

– Які цілі проєкту модернізації?

– Реконструкція дозволяє досягти одразу декількох важливих цілей. По-перше, це збільшення терміну служби гідроагрегатів щонайменше на 30 років. По-друге, це оптимізація використання водних ресурсів завдяки збільшенню ККД агрегатів на 4% та потужності – на 10%. Загалом реконструкція дозволить орієнтовно досягнути приросту потужності понад 320 МВт та дасть 330 млн кВт/год щорічного додаткового виробництва електроенергії. По-третє, підвищення безпеки гребель завдяки встановленню автоматизованих систем контролю стану гребель на всіх ГЕС. По-четверте, покращення екологічної ситуації на річках Дніпро та Дністер за рахунок встановлення турбін, з яких виключена можливість попадання оливи у водойму. Також реконструкція дозволяє зменшити вартість експлуатації гідроелектростанцій, а також створити сучасну інформаційну системи управління та покращити умови роботи персоналу.

– Хто є партнером Укргідроенерго з реконструкції?

– До реалізації Проєкту залучені такі відомі іноземні компанії як ЕDF, Andritz Hydro, Emerson, ATEF, а також вітчизняні виробники «Турбоатом» та «Завод «Електроважмаш». В лютому відбулась підсумкова нарада консультантів ЄБРР та ЄІБ, компанії «Mott MacDonald», фахівців Укргідроенерго та підрядних організацій щодо реалізації контрактів по проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій». Загалом ми отримали позитивний відгук щодо нашої реалізації проєкту реконструкції. За результатами роботи моніторингової місії компанією «Mott Mac Donald» буде підготовано аналітичний звіт з рекомендаціями та порадами.

– За які кошти відбувається реконструкція?

– Фінансування передбачено з декількох джерел, а саме: за рахунок власних коштів, що отримані від виробітку та продажу електроенергії, а також за рахунок коштів, залучених з міжнародних фінансових організацій таких як: Світовий банк реконструкції і розвитку, Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк. Станом на 1 січня 2020 року проєкт реконструкції профінансовано на суму 10 346,6 млн грн з ПДВ, серед яких кредитні кошти МФО – 4 078,1 млн грн, власні та інші кошти – 6 268,5 млн грн.

– Які плани реконструкції на наступні роки?

– Загалом у період з 2020 по 2024 рік ми плануємо реконструювати 20 гідроагрегатів, що дасть сумарний приріст потужності у 71,8 МВт. Зокрема, це буде 2 гідроагрегати на Київській ГЕС, 7 – на Канівській, 4 – на Кременчуцькій, 2 – на Середньодніпровській, а також 5 агрегатів на ДніпроГЕС. Крім того, в наступні роки Укргідроенерго планує масштабну реконструкцію флагмана української гідроенергетики – Дніпровської ГЕС. Мета проєкту – цілісна модернізація та подовження термінів експлуатації найстарішої української гідроелектростанції на 50 років.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: