Все буде Україна!

Екологізація виробництва: Укргідроенерго за збереження річок

Екологізація виробництва: Укргідроенерго за збереження річок

08-04-2020
Проблема забезпечення належного екологічного стану водних ресурсів є однією із найбільш актуальних на сьогоднішній день. Майже всі водойми зазнають систематичного забруднення, особливо в районах розміщення потужних промислових та сільськогосподарських комплексів, тому відповідальність за стан водних ресурсів у споживачів екосистемних послуг має бути підвищена.

Основна діяльність Укргідроенерго здійснюється на головних водних об’єктах країни – на річках Дніпро та Дністер. На сьогоднішній день компанія, розуміючи всю відповідальність, спрямовує свої зусилля задля збереження та відтворення їх природних екосистем. Товариство намагається зробити кожен об’єкт гідроенергетики частиною складного комплексу гармонійної взаємодії між людиною та природою.

Перш за все, варто зазначити, що на користування водними ресурсами Укргідроенерго отримує спеціальний дозвіл. На всіх філіях здійснюється облік й економія витрат води та дотримуються режимів роботи ГЕС щодо коливання рівнів верхнього й нижнього басейнів. Крім того, Товариство постійно проводить аналіз води.

Загалом, Укргідроенерго намагається максимально пом’якшити та зменшити вплив викидів на навколишнє середовище. Так, стічні води з територій ГЕС і від миття автотранспорту через систему брудовідстійників і бензино-маслоуловлювачів направляються в міську каналізаційну систему, а протікання масла від маслонаповненого обладнання проходить попередню очистку в бензино-маслоуловлювачах. Крім того, постійно проводиться контроль герметичності маслонаповненого обладнання, системи аварійного зливу масла з трансформаторів блоків та системи збору конденсату компресорних установок.

Наразі компанія спрямовує максимум зусиль на екологізацію виробництва електроенергії. Так, на всіх станціях проводиться модернізація та реконструкція застарілого обладнання, завдяки чому вдається підвищити рівень техногенно-екологічної безпеки ГЕС та якості води. Як приклад, при модернізації гідроагрегатів підвищується герметичність, що дозволяє запобігти потраплянню олив у річки.

Екологічно чиста концепція є необхідною для майбутнього розвитку гідроенергетики як відновлюваного джерела енергії. Саме для цього розробляються та використовуються різні методи та технології. Так, минулого року експериментально перевірено метод аерації, шляхом подачі стисненого повітря перед турбіною. Випробування показали, що після експерименту у воді спостерігалося збільшення концентрації розчиненого кисню та зміна інтегрального показника – біохімічного споживання кисню. Як показує світовий досвід застосування даного методу, аерація не тільки збільшує концентрацію кисню, але й зменшує кількість заліза й марганцю у річковій воді нижче греблі та допомагає зменшити вміст токсичних сполук у воді загалом. Проєкт аерації планується розповсюдити на всі ГЕС Дніпровського каскаду.

Окрім впровадження новітніх технологій, проведення контролю та модернізації обладнання, гідроенергетики задля збереження довкілля використовують також заходи, метою яких є закликати суспільство змінити своє відношення до використання водних ресурсів та шанобливо ставитись до природних багатств. Зокрема, Укргідроенерго постійно організовує День довкілля, здійснюючи очищення берегів та посадку зелених насаджень, засіваючи схили територій ГЕС травою, що зменшує ризик їх розмивання тощо.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: