Все буде Україна!

Міць та велич. ТОП-10 найвищих гідроспоруд світу

Міць та велич. ТОП-10 найвищих гідроспоруд світу

10-06-2020
Упродовж свого існування людина будувала гідроспоруди для того, аби попередити затоплення та стихійні лиха, генерувати електроенергію з води та забезпечити господарство стабільним водопостачанням.

На сьогодні без дамб важко уявити життя у сучасному світі, адже вони відіграють надважливу роль, слугуючи для пропуску надлишків води з водосховищ та являючись основним елементом у ланцюгу гідрогенерації. Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 найвищих діючих дамб світу - справжніх шедеврів інженерної думки.

ГЕС Цзиньпін-1, Китай (Jinping-I Dam)

На сьогодні рекордсменом  серед найвищих гідроспоруд світу є дамба ГЕС Цзиньпін-1, розташована на річці Ялунцзян у провінції Сичуань. Її висота -305 метрів. Для порівняння, Ейфелева вежа у Парижі заввишки 300 метрів.  Довжина дамби складає 569 метрів, а на її будівництво пішло 4,7 мільйонів кубометрів бетону.  

Цзиньпін -1
Фото: mapme.club

Дамбу разом з ГЕС почали будувати у 2005 році, а ввели в експлуатацію через сім років. Основний резервуар дамби розрахований на 7,4 мільйонів кубометрів води.

ГЕС Цзиньпін-1 має класичну монолітну арочну форму з подвійним вигином, яка біля підніжжя має товщину 63 м, а на верхівці гребеня – 16 м. 

Щорічне виробництво електроенергії станцією Цзиньпін-1 складає 16-18 TВт-год.

Будівництво дамби Цзиньпін-1 стало частиною програми Китайського уряду індустріалізації та урбанізації регіону Яньцюань, де розташована ГЕС, запобігання ерозії ґрунтів та захисту  від паводків.

                                                                                    Нурекська ГЕС, Таджикістан

Нурекська  гідроелектростанція розташована поблизу містечка Нурека на річці Вахш в Таджикістані.

Висота дамби станції складає 300 м і до 2013 року вона вважалася найвищою гідротехнічною спорудою у світовому масштабі.

Нурекська ГЕС
Фото: eurasianet.org

Будівництво Нурекської ГЕС розпочалося в 1961 році і тривало до 1972 року. На сьогодні на Нурекській ГЕС експлуатується дев’ять гідроагрегатів, кожен потужністю 335 МВт.  Таким чином, загальна встановлена потужність  станції складає 3015 МВт.

Гідроелектростанція забезпечує близько 50% усього виробітку електроенергії в країні.

У 2019 році на Нурекській ГЕС стартував проєкт реабілітації станції, розрахований на десять років. Його результатом має стати продовження терміну експлуатації обладнання та зростання загальної потужності  станції до 3300 МВт.

ГЕС Сяовань, Китай (Xiaowan Dam )

Дамба ГЕС Сяовань на річці Меконг має висоту 292 метри. Коснтруктивно ГЕС  являє собою арочну дамбу, підземну будівлю з шістьма гідроагрегатами по 700 МВт кожен та тунельні водоскиди. Таким чином, проєктна потужність ГЕС складає 4200 МВт,  а середньорічний виробіток електроенергії— 19 млрд кВт-год.

Сяовань
Фото: i.ytimg.com

Варто зазначити, що дамба ГЕС Сяовань стійка до сейсмічних процесів  та здатна пережити землетрус у 8 балів.

Будівництво ГЕС розпочалося  на початку 2002 року і велося по-китайски швидкими темпами. В 2004-му було перекрито русло річки, в 2009-му введено в експлуатацію перший гідроагрегат, а в 2013- му став до ладу останній, шостий, гідроагрегат.

ГЕС Сілоду, Китай (Xiluodu Dam)

ГЕС Сілоду розташована  біля однойменного селища в провінції Юньнань на верхній ділянці річки Янцзи.  Дамба станції має висоту 285,5 м та довжину 700 м.

Посідаючи четверту сходинку у світі за висотою дамби, ГЕС Сілоду, разом з тим – третя  у світовому вимірі за показниками встановленої потужності (13 860 МВт). 

Сілоду
Фото: udipedia.net

Спорудження станції розпочалося в 2003 році, втім в 2005-му його призупинили для більш детального вивчення екологічних наслідків  будівництва ГЕС. Згодом роботи відновилися і вже у 2014-му на станції працювало 18 гідротурбін, потужністю 770 МВт кожна.

На станцію була покладена місія не лише забезпечувати країну електроенергією, але й частково  очищувати річку, яка вирізнялася сильною течією, а тому була забруднена великою кількістю мулу.  Сьогодні ГЕС Сілоду успішно контролює стік води та її фільтрацію.

Гранд Діксенс, Швейцарія (Grande Dixence Dam)

Дамба Гранд Діксенс розташована в південно-західній частині Швейцарії, в кантоні Вале, що в 20 км від швейцарсько-італійського кордону.

Гранд Діксенс – бетонно-гравітаційна дамба, яка входить до складу гідрокомплексу Клезон-Діксенс  та має висоту 285 м. Довжина дамби – 700 м, її ширина біля основи – 200 м, а по гребеню – 15 м. Конструкція дамби вміщує 6 млн м³ бетону.

Діксен
Фото: myswitzerland.com

Гранд Діксенс приймає талі води з 35 льодовиків, які оточують долину Ерингер. Обсяг водосховища при максимальному рівні заповнення складає 400 млн м³. Максимальний рівень води у водосховищі зазвичай буває у вересні, мінімальний – у квітні після закінчення зими, упродовж якої льодовики замерзають і живлення водойм припиняється.

Будівництво дамби Гранд Діксенс розпочалося в 1951 році і тривало до 1965-го. Участь у зведенні монументальної гідротехнічної споруди взяли понад чотири тисячі людей.

Інгурська ГЕС, Грузія

Інгурська ГЕС – найбільша гідроелектростанція на Кавказі, розташована поблизу міста Джварі. Станція має арочну бетонну дамбу, заввишки 271,5 м. У тілі дамби розташовано сім водоскидних отворів, які використовуються для холостих скидів води. Окрім того, на гребні дамби є 12 напівпрольотів, розрахованих на пропуск до 2700 м³ води на секунду.

Ігнурі
Фото: eadaily.com

На Інгурській ГЕС встановлено п’ять гідроагрегатів, загальною потужністю  1300 МВт. Середньорічний виробіток електроенергії складає 4430 млн кВт- год.

Будівництво Інгурської ГЕС розпочалося в 1961 році і тривало до 1977-го. У 2015 році арочній дамбі станції владою країни присвоєно статус пам’ятника культурного надбання.

ГЕС Ночжаду, Китай (Nuozhadu Dam)

ГЕС Ночжаду розташована на річці Меконг в провінції Юньнань у південно-західному Китаї. Насипна дамба має висоту 261,5 м.

Ночжаду
Фото: flickr.com

Будівництво ГЕС Ночжаду розпочалося у 2004 році. В 2012 – му на станції було введено в експлуатацію перший гідроагрегат, а через два роки вона запрацювала на повну потужність.

На станції встановлено дев’ять гідротурбін, кожна потужністю 650 МВт.  Таким чином, загальна встановлена потужність станції складає  5850 МВт.

ГЕС Чикоасен, Мексика (Chicoasén Dam)

Гідроелектростанція Чикоасен розташована на річці Гріхальва та є найбільшою ГЕС Мексики.  Її почали зводити у 1974 році, а в 1980 році вона дала перший струм.  

Висота земляної насипної дамби ГЕС Чикоасен, яку ще називають ГЕС ім. Мануеля Морено Торрес,  261 метр,  а довжина - 485 метрів. На станції встановлено п’ять гідроагрегатів по 300 МВт та три гідроагрегати по 310 МВт.

Чикоасен
Фото: hydroreview.com

Площа водосховища, яке утворилося за дамбою, складає 52600 кв. м, а мінімальний обсяг води у ньому складає 1,6 млрд м3.

Для посушливої Мексики дамба стала порятунком й одним з основних способів водозбору.

ГЕС Тері, Індія (Tehri Dam)

ГЕС Тері розташована  в штаті Уттар-Прадеш на півночі Індії на річці Бхагіратхі . Висота кам’янонакидної дамби складає 260,5 м, довжина по гребеню - 570 м.

Тері
Фото: euttaranchal.com

Будівництво ГЕС Тері розпочалося у 1978 році, а завершилось в 2006-му. На станції встановлено чотири гідроагрегати, потужністю 250 МВт кожен.  Середньорічний виробіток електроенергії  станцією складає 3470 млн кВт-год.

Гідроенергетичний комплекс  Тері покликаний вирішити важливе завдання із забезпечення півночі Індії піковою електроенергією, питною водою а також покращення іригації посушливих земель.

Дамба Мовуазен, Швейцарія (Mauvoisin Dam)

Дамба Мовуазен розташована у альпійській долині Бань між горами Гран-Комбен та Ла Рінте. Її висота – 250 м.

Дамба є частиною каскаду споруд ГЕС, сумарна потужність якого складає 363 МВт. Її призначення – створення великого водосховища,  вода з якого подається до гідроелектростанцій Фіоннай та Ріддес.

Будівництво дамби Мовуазен розпочалося у далекому 1951 році і завершилося в 1957-му. Спершу висота дамби складала 237 метрів, однак у 1991 році її добудували, «наростивши» ще 13 метрів.  Причина – необхідність збільшення обсягу водосховища у зимовий період.

Мовуазен
Фото: i.pinimg.com

Окрім виробітку електроенергії дамба слугує для контролю паводків та попередження повеней.

Варто зазначити, що наразі у світі гідроенергетика переживає друге народження. На різних етапах будівництва перебуває низка гідротехнічних споруд, висота яких перевищує показники об’єктів, представлених у нашому рейтинзі.

Так у найближчому майбутньому в експлуатацію буде введена Рогунська ГЕС у Таджикістані. Висота її кам’яно-земляної насипної дамби – 335 метрів. По завершенні проєкту будівництва дамба Рогунської  ГЕС стане найвищою у світі, а станція сягне потужності 3600 МВт, ставши найбільшою гідроелектростанцією Центральної Азії. Введення в експлуатацію усіх шести гідроагрегатів ГЕС заплановане на кінець 2029 року, а досягнення  проєктної відмітки нормального підпірного рівня водосховища - на 2032 рік.

В Ірані в активній стадії будівництва перебуває ГЕС Бахтіарі, яка матиме бетонну арочну дамбу заввишки 325 метрів та завдовжки 509 метрів. При рекордній висоті дамба ГЕС Бахтіарі буде дуже тонкою – усього 50 метрів завтовшки біля основи та 10 метрів на гребені. В її тіло планується укласти 4,8 млн кубометрів бетону. Проєктна потужність ГЕС Бахтіарі - 1500 МВт.  Очікується, що вона щорічно вироблятиме близько 3 млрд кВт-год електроенергії.

В планах влади Таджикістану – будівництво Даштиджумської ГЕС на річці Пяндж. По завершенні проєкту будівництва висота кам’яно-накидної дамби сягне 320 метрів, а її довжина - 1140 метрів.  Потужність станції складатиме  4000 МВт. Проєкт будівництва Даштиджумської ГЕС – перший з 14 запланованих проєктів з освоєння гідроенергетичних ресурсів річки Пяндж. Річний виробіток усіх 14 ГЕС складе 86,3 млрд. кВт-год  електроенергії, що дозволить задовольнити потребу більшості країн Центральної та Південної Азії.

312 метрів заввишки та 649 метрів завдовжки. Саме такі параметри матиме дамба ГЕС Шуанцзянкоу, яку зводять на річці Даду у китайській провінції Сичуань. Будівництво станції розпочалося в 2008 році. Запланований термін введення в експлуатацію – 2023р. Станція матиме чотири гідроагрегати, загальною потужністю 2000 МВт. Щорічний виробіток електроенергії ГЕС Шуанцзянкоу складе 8,3 млрд кВт-год.

В Піднебесній на річці Ялонг триває будівництво ще одного гідроенергетичного рекордсмена – ГЕС Лянгхекоу з висотою греблі 295 метрів, яке розпочалося у 2014 році. Очікується, що по завершенні будівництва у 2023 році станція вийде на загальну  встановлену  потужність у  3000 МВт.

Іван Вітер

Читайте також:

На відстані кліку. ТОП-5 віртуальних мандрівок гідроелектростанціями світу

Стратегічно важливі об'єкти для енергетики та економіки: найбільші ГАЕС світу

Гідроенергетика Канади: чому це цікаво українцям

 

 

 

Поділитися: