Все буде Україна!

Стратегічно важливі об’єкти для енергетики та економіки: найбільші ГАЕС світу

Стратегічно важливі об’єкти для енергетики та економіки: найбільші ГАЕС світу

28-05-2020
Гідроакумулюючі станції використовують для накопичення електроенергії при низькому споживанні енергії мережами, що дозволяє не змінювати потужність теплових та атомних електростанцій, які не здатні її швидко зменшувати при істотному спаді споживання протягом доби. Окрім того, ГАЕС компенсують мінливість вітрової й сонячної генерації та відіграють головну роль в інтеграції відновлюваних джерел енергії. Пропонуємо ознайомитися з найбільшими ГАЕС світу, що знаходяться в експлуатації й забезпечують стабільність енергетичної системи та з тими, що тільки споруджуються.

ГАЕС, що експлуатуються

1. В американському штаті Вірджинія на правій притоці річки Джексон розташована найбільша гідроакумулююча станція у світі Бат Каунті. ГАЕС утворює нижнє та верхнє водосховища, що з’єднуються між собою тунелями та шлюзами. Будівництво станції, яка обладнана 6 турбінами «Френсіс» потужністю 458 МВт кожна, було завершено в 1985 році. Після проведеної у 2000-х роках модернізації потужність кожної турбіни зросла до 500 МВт, а загальна встановлена потужність Бат Каунті склала 3003 МВт. Загалом, станція, що виробляє енергію для населення 6 штатів, вважається одним із найбільш ефективних гідроенергетичних об’єктів у США.

бат
ГАЕС Бат Каунті, штат Вірджинія, США
Фото: News Energy

2. Поблизу китайського міста Хойчжоу в провінції Гуандун на правих притоках річки Дунцзян розташована друга у світі за потужністю гідроакумулююча станція Хойчжоу. Вона є однією із наймолодших ГАЕС світу. Так, її будівництво розпочалось наприкінці 2007 року, а в червні 2011 року вона була введена в експлуатацію. Станція має 8 гідротурбін «Френсіс», загальна встановлена потужність яких становить 2448 МВт. Цікаво, що станція розташована на відстані 420 метрів під землею.

3. На правобережжі річки Ніулан в китайській провінції Гуандун розташована ще одна велика гідроакумулююча станція Гуанчжоу. Станція утворює нижнє та верхнє водосховища, під якими розташовано дві підземні машинні зали. На Гуанчжоу в два етапи, в 1994 та 2000 роках, встановлено 8 турбін «Френсіс» максимальною потужністю по 347,7 МВт у генераторному та 326,1 МВт у насосному режимах. Загальна встановлена потужність станції становить 2400 МВт.

4. На японському острові Хонсю на водосховищі Курокава розташована гідроакумулююча станція Окутатарагі. Станція утворює верхнє водосховище Курокава та нижнє водосховище Татарагі, що з’єднуються між собою трьома тунелями. У середині 1970-х років станцію ввели в експлуатацію з 4 турбінами «Френсіс» потужністю по 310 МВт кожна. В 1998-му запустили ще 2 гідроагрегати з турбінами того ж типу потужністю по 370 МВт. Із загальною встановленою потужністю 1932 МВт ГАЕС є найбільшою в країні.

5. П’ятою по величині гідроакумулюючою станцією у світі є Лудінгтон, що розташована в американському штаті Мічиган на одному із найбільших озер Північної Америки Мічиган. Будівництво станції завершилося в 1973 році і на той час вона вважалася найбільшою у світі. На Лудінгтоні встановлено 6 гідротурбін «Френсіс» потужністю 312 МВт кожна. Наразі на ГАЕС проводиться модернізація обладнання. Так, наприкінці 2015 року після модернізації в експлуатацію ввели перший та другий гідроагрегати, причому їх потужність збільшилася до 350 МВт. Загалом повна модернізація обладнання повинна закінчитися у 2020 році, а на сьогоднішній день загальна встановлена потужність збільшилася до 1960 МВт.

ГАЕС, що знаходяться у стані спорудження

1. У 2013 році в китайській провінції Хебей розпочато будівництво гідроакумулюючої станції Феннінг. ГАЕС планують ввести в експлуатацію двома етапами: перший етап планують закінчити в 2021 році, а другий – в 2023. Споруда міститиме підземну електростанцію, оснащену 12 турбінами «Френсіс» потужністю 300 МВт кожна. Дві з шести турбін, які будуть встановлені на другому етапі, матимуть змінну швидкість та потужність 330 МВт в генераторному режимі і 345 МВт в насосному. Феннінг стане першою гідроелектростанцією в Китаї, яка інтегрує технологію змінної швидкості та зможе компенсувати переривчасте постачання електроенергії сонячними та вітровими станціями. Загальна встановлена потужність станції складе 3600 МВт.

Гуанчжоу
ГАЕС Гуанчжоу, провінція Гуандун, Китай
Фото: News Energy

2. Особливою гордістю для української гідроенергетики є Дністровська ГАЕС, що розташована на південному заході України на річці Дністер. Підготовчі роботи до будівництва станції розпочалися ще у далекому 1983 році, проте через недостатнє фінансування термін будівництва було подовжено. Наразі на ГАЕС завершується будівництво першої черги, в межах якої вже введено в експлуатацію три гідроагрегати загальною потужністю 972 МВт у генераторному режимі та 1263 МВт у насосному. На сьогоднішній день триває будівництво другої черги у складі четвертого гідроагрегату, потужність якого складе 324 МВт у генераторному режимі і 421 МВт у насосному режимі. Всього на Дністровській ГАЕС буде встановлено 7 гідроагрегатів, загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному, що ставить її на перше місце у Європі та шосте у світі.

Спорудження потужної Дністровської ГАЕС насамперед дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення гостродефіцитної пікової електроенергії.

3. Проблему з сонячною та вітряною генерацією в Арабській Республіці Єгипет, що характеризуються непостійністю та створюють серйозні проблеми в роботі енергетичної мережі країни, планується вирішити за допомогою нової гідроакумулюючої станції Аттака. Будівництво станції, що споруджується на горі Аттака в провінції Суец, мають закінчити в 2024 році, а її загальна встановлена потужність складе 2400 МВт.

4. В китайській провінції Гуандун будується ще одна гідроакумулююча станція Мейчжоу. Проєкт реалізовується в два етапи. Так, на першому етапі на станції встановлять 4 турбіни потужністю 300 МВт кожна. Завершення другого етапу будівництва залежатиме від потреб ринку. Загалом, встановлена потужність ГАЕС повинна досягнути 2400 МВт.

5. У січні 2020 року Федеральна комісія з регулювання енергетики в США прийняла рішення про будівництво гідроакумулюючої станції в окрузі Навахо, штат Аризона. Планується, що встановлена потужність ГАЕС становитиме 2210 МВт.

Використане джерело: News Energy

Головне фото: Дністровська ГАЕС, Україна

Переклад та адаптація: Ірина Данилова

Поділитися: